Rajtol a női Extraliga: bemutatkozik a MÁV Előre-ST. Solar

Október 22-én, szombaton teljes fordulóval rajtol a női Extraliga 2022–2023-as idénye. A rajtig hátralévő napokban bemutatunk egy-egy csapatot: hogyan változott a játékoskeret, illetve milyen célokkal vágnak neki az új idénynek.

 

Sorozatunk aktuális részében az újonc MÁV Előre-ST. Solar csapatát vesszük górcső alá.

VÁLTOZÁSOK A KERETBEN
Érkezett:
Szabó Lilianna (Veszprém Volley), Haley Gilfillan (kanadai), Elvita Dolotova (lett), Vajda Beáta (Fatum Nyíregyháza), Alishanova Shafagat (azeri)
Távozott: Fáskerti Fanni, Kiss Anna (Egyesült Államok), Sántosi-Tóth Eszter, Sebestyén Flóra (Egyesült Államok), Sólyom Emese (SZBRA), Szerencsés-Miklai Zsanett (Tajvan), Victoria Yaimaris

 

Ritka, hogy egy klubnak a férfiaknál és a nőknél is élvonalbeli csapata legyen, még ritkább az, hogy a két gárda ugyanabban az évben harcolja ki a feljutást. Most azonban ezt történt a székesfehérváriaknál, de amíg az erősebbik nemnél most először szerepelhettek az Extraligában, addig a hölgyek korábban 2006 és 2011 között már ott voltak az élvonalban.

Volt nagy jövés-menés a nyáron, hiszen távozott kubai feladójuk, a pontgyáros Szerencsés-Miklai Zsanett, valamint két fiatal utánpótlás-válogatottjuk is az Egyesült Államokban folytatja pályafutását.

Helyükre elsősorban külföldi játékosok – kanadai, lett, azeri légiós és a Nyíregyházán ismerté vált, strandröplabda országos bajnok, de még romániainak számító Vajda Beáta – érkeztek, valamint visszatért a saját nevelésű Szabó Lilianna is.

Ők, illetve a tavalyi csapatból maradó fiatalok, Kiss Luca, Borostyán Fanni, Csabai Szonja, Tóth Jázmin, Kovács Evelin, Szilágyi Nárcisz, illetve a már tavaly is Székesfehérváron szereplő fehérorosz Dzijana Karnyickaja próbálja meg felvenni a versenyt az ellenfelekkel.

Illetve fontos erősítésnek számít, hogy másodedzőként a négy Európa-bajnokságon is szereplő, Európa Liga-győztes Király-Tálas Zsuzsanna segíti a csapatot az év eleje óta irányító és a feljutást kiharcoló Nagy Fanni munkáját.
„Összességében elégedett vagyok az igazolásokkal, úgy érzem sikerült a régebbi és az új játékosoknak hamar megtalálni a közös hangot – mondta el honlapunk kérdésére Nagy Fanni vezetőedző. – A felkészülésbe az összes lány maximális erőbedobással vágott bele, úgyhogy azt tudom mondani, hogy minden az elképzeléseink szerint zajlott eddig.

Egy újonc csapatnál általában az elsődleges feladat az élvonalban maradás kiharcolása, nincs ez másként a fehérváriaknál sem.
„Célunk, hogy a játékosok mind egyéni, mind pedig csapat szinten fejlődnének a szezon során és természetesen szeretnénk biztosítani a következő szezonra is az Extraligás indulásunkat. A bajnokságban és a Magyar Kupában is szeretnénk tisztességesen megállni a helyünket újonc csapatként és minden pontért a végsőkig küzdeni.