Magabiztos győzelemmel kezdte a BRSE a MEVZA-kupát

Az ukrán Prometej Dnipro ellen játszotta le első mérkőzését a Közép-európai Ligában a Swietelsky-Békéscsaba. A vendégek csak a második játszmában tudták megnehezíteni a csabaiak dolgát, de az első és a harmadik szettben magabiztos sikert aratott Tóth Gábor együttese. Folytatás csütörtökön, a horvát Marina Kastela ellen, ugyancsak a békéscsabai Városi Sportcsarnokban.

 

Jól kezdték a meccset a csabaiak, akik gyorsan elhúztak négy ponttal, de aztán kisvártatva az ukránok is elkapták a fonalat, akik 8:9-nél átvették a vezetést. 9:10 után viszont sorozatban nyolc pontot szereztek a hazaiak, s ezzel gyakorlatilag el is dőlt az első szett sorsa. A nyolc szettlabdából az elsőt még hárította a Prometej, de a másodikat Cayda Aktas már beütötte (25:17).

A második játszmát a vendégek kezdték jobban, s vezettek 5:1-re is, de 9:9-nél ekkor a BRSE-nek sikerült egyenlítenie. A vezetést azonban nem sikerült átvenni, s egy-két ponttal rendre az ukrán csapatnál volt az előny. Sajnos a legrosszabbkor, 19:19-nél volt sorozatban háromszor is eredményes a vendéggárda, de egy időkérés és Glemboczki beállásának köszönhetőek 23-nál megint egyenlő volt az állás. Így is az ukránoknak volt szettlabdája, de ezt sikerült hárítani, sőt Glemboczki a csabaiakat juttatta szettlabdához. Azonban ezt és a következőt is hárítani tudták a vendégek, 27:26 után azonban szélesre ütötték a labdát, így végül a BRSE nyerte ezt a játszmát is (28:26).

A harmadik felvonásban 7:7-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, ekkor azonban gyors három pontot szereztek a csabaiak, és az ukrán válogatott kispadjáról ismerős bolgár Ivan Petkov (az Európa Ligában és az Eb-selejtezőkön is ő irányította keleti szomszédjainkat) időt is kért. Nem sok sikerrel és 13:8-nál már másodszor is pihenőt rendelt el. Rengeteg ütést hibáztak ekkor a vendégek, így a különbség tovább nőtt, a legnagyobb távolság 19:10-nél alakult ki, ezután azonban öt pontra visszazárkóztak az ukránok, ezzel azonban el is lőtték a puskaporukat, mert 9 meccslabdája lett a hazaiaknak, akik Vaszileva bombájával már az elsőt ki is használták (25:15).

MEVZA-liga:
Swietelsky-Békéscsaba – Prometej (ukrán) 3:0 (17, 26, 15)
Békéscsaba, 1000 néző. V: Szabó-Alexi, Pop (románok).
BRSE: Aktas 16, Bodnár 9, Drpa 15, Vaszileva 10, Pintér 10, Bagyinka. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Glemboczki 2, Olijnyik 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
PROMETEJ: Milenko 10, Velikonja Grbac3, Sztepanyenko 10, Kober 5, Dorszman 6, Velikokon 2. Csere: Nyemceva (liberó), Artisuk, Karaszova, Dancsak 8, Jonjev. Vezetőedző: Ivan Petkov.
Edzői értékelés
Tóth Gábor: – A heti jó edzésmunkát a pályára vitte a csapat, betartva a taktikai utasításokat. A lelkes közönségünk támogatását agresszív játékkal háláltuk meg.
Ivan Petkov: – Gratulálok a Békéscsabának, remekül játszott a hazai csapat! Az első szettben gondunk akadt a nyitásfogadással, emiatt nem tudtunk rendesen támadni. A másodikat többször is megnyerhettük volna, de nem álltunk készen, a harmadikban pedig ismét előjöttek a hibáink. Fiatal csapatunk van, az átlónk pedig nem tudott itt lenni, viszont jó tapasztalatokat szereztünk.

 

HETI PROGRAM:
Október 12., szerda
20:00 Budaörsi DSE-Emericus – Vasas SC (női Magyar Kupa-selejtező, visszavágó)
20:00 BVSC-Zugló – TFSE (női Magyar Kupa-selejtező, visszavágó)
20:00 MAFC-Kármán – Dág KSE (férfi Magyar Kupa-selejtező)

Október 13., csütörtök
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – Marina Kastela (horvát; MEVZA-liga)

Október 15., szombat
13:00 MEAFC-Miskolc – Dág KSE (férfi NB I)
17:00 Debreceni EAC – MAFC-BME (férfi Extraliga)
17:00 Vidux-Szegedi RSE – Szolnoki RK (férfi NB I)
18:00 Pénzügyőr SE – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC (férfi Extraliga); Tv: M4 Sport+
19:00 TFSE – Dunaújvárosi KSE (férfi NB I)
19:00 Budaörsi DSE-Emericus – Békéscsabai RSE (női NB I)
19:00 Diósgyőri VTK – DSZC-Eötvös DSE (női NB I); zárt kapuk mögött

Október 16., vasárnap
17:00 Gödöllői RC – Szent Benedek RA (női NB I)
17:00 Vasas SC – VEHIR-Veszprémi ESC (női NB I)
18:00 Kistext JP Auto Mercedes – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 UTE U21 – Jászberény VT (női NB I)
18:00 BVSC-Zugló – TFSE (női NB I)