Vereség az ukránoktól – elúszott a csoportgyőzelem

Gyakorlatilag a csoportdöntőt játszotta le szerdán a magyar és az ukrán női válogatott Csehországban. Mindkét csapat kiharcolta már az Európa-bajnoki részvételt, azonban az első hely, ezzel pedig az Eb-sorsoláson való jobb kiemelés volt a tét. Az áramszünet miatt egyszer félbeszakadt találkozót az ukránok nyerték három játszmában, így eldőlt, hogy ők lettek a csoportelsők.

 

Ugyan a jövő évi Európa-bajnoki szereplést már mindkét fél kiharcolta, így is komoly tétje volt a csehországi Kutná Horában megrendezett Ukrajna – Magyarország mérkőzésnek, hiszen a csoportelsőségért még versenyben volt mindkét együttes. A mieink a hazai, ötszettes vereséget követően mindenképp szerettek volna visszavágni az ukránoknak, ennek megfelelően jó játékkal, magabiztosan kezdte a találkozót csapatunk (7:9). A folytatásban sajnos sok hiba csúszott játékunkba, így előbb Andreas Vollmer kérte ki mindkét idejét, majd egy kényszerszünetre is sor került – áramszünet miatt (18:13). Több, mint egy órán át állt a játék, a rövid bemelegítést követő folytatás pedig egyértelmű ukrán fölényt hozott, simán nyerték a szettet a házigazdák (25:16, 1:0).

A második szettre Török Kata váltotta Szedmák Rékát, a játszmát pedig Szakmáry Gréta vezetésével a mieink kezdték jobban (1:5). Ritmust váltottak az ukránok, Dorszman és Milenko termelte a pontokat, nálunk pedig több támadás is pontatlanul sikerült, így a végjátékhoz közeledve már négy pontos hátrányban voltunk (17:13). Andreas Vollmer kettős cserével igyekezett felrázni csapatát, ám hiába érkezett Bagyinka és Petőváry, a játék képe nem változott, nagyon könnyedén duplázta meg előnyét Ukrajna (25:15, 2:0).

Bagyinka maradt a harmadik játszmára is, Pintért pedig Papp váltotta, de továbbra sem tudtuk felvenni a játék ritmusát, a hosszú kényszerszünet érezhetően a mi lányainkat fogta meg jobban (8:3). Bántóan nagy volt a különbség a két csapat között, csak a meccs végére kezdett újra magára találni együttesünk, de ez már csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő. A találkozót teljesen megérdemelten, nagyon magabiztosan nyerte Ukrajna, ezzel pedig a csoportelsőséget is megszerezték (25:16, 3:0).

A selejtezősorozat utolsó mérkőzését szombaton este Portugália ellen vívja csapatunk, Békéscsabán.

 

EB-SELEJTEZŐ, C-CSOPORT, 5. FORDULÓ:
Ukrajna–Magyarország 3:0 (16, 15, 16)
Kutná Hora, 50 néző. V: Kovar (cseh), Schimpl (szlovén).
UKRAJNA: Dancsak 5, Rihljuk 13, Gyimar 9, Dorszman 11, Velikokon 3, Milenko 9. Csere: Nyemceva (liberó). Szövetségi kapitány: Ivan Petkov.
MAGYARORSZÁG: Fábián, Szakmáry 12, Pintér 5, Németh 5, Szedmák 2, Gyimes 4. Csere: Tóth F. (liberó), Török 5, Bagyinka 1, Petőváry, Papp 1. Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer.
Edzői értékelés
Andreas Vollmer:
– Nehéz mit mondani a mai találkozóról, teljesen megérdemelten nyert ellenfelünk, a bő egy órás szünet után egy másik mérkőzést láthattunk, mint előtte. Nem tudtuk kezelni ezt a helyzetet, értelemszerűen nem erre készültünk. Békéscsabán szeretnénk javítani és győzelemmel zárni a selejtezősorozatot.

A másik mérkőzésen: Portugália–Ciprus 3:0 (16, 10, 13)
A csoport állása az 5. forduló után:
1. Ukrajna 14 pont (15:2 szettarány), 2. MAGYARORSZÁG 10 (11:6), 3. Portugália 6 (6:9), 4. Ciprus 0 (0:15)

A női válogatott Eb-selejtezői:
Portugália – Magyarország 0:3
Magyarország – Ukrajna 2:3
Magyarország – Ciprus 3:0
Ciprus – Magyarország 0:3
Ukrajna – Magyarország 3:0
Szeptember 10., szombat, 19:00 Magyarország – Portugália (Békéscsaba)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.tixa.hu