Megkezdődött a Röplabdázás Hete Békéscsabán

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület a Magyar Röplabda Szövetséggel és Békéscsaba Megyei Jogú Várossal közös sajtótájékoztatót tartott a Röplabdázás Hetéről, azon belül az programsorozat két legfontosabb eseményéről, a nemzetközi sporttudományos konferenciáról, valamint a Magyarország–Portugália női röplabda Európa-bajnoki selejtezőről.

 

A Polgármesteri Hivatalban tartott, a szurkolók számára is nyilvános sajtóeseményen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A városvezető arról beszélt, hogy a BRSE kiemelt szerepet vállalt az egyhetes rendezvény megszervezésében, a kezdeményezésnek köszönhetően pedig világhírű és neves szaktekintélyek érkeznek majd a városba. A polgármester szerint az Eb-selejtező megrendezése is újabb mérföldkő, hiszen hét év után először játszik tétmérkőzést a magyar válogatott Békéscsabán.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára először is gratulált a magyar női röplabda-válogatottnak, amely hétvégén matematikailag is bebiztosította kijutását az Európa bajnokságra, méghozzá sorozatban ötödik alkalommal. A főtitkár ezt követően ismertette az MRSZ hosszú távú stratégiáját, kiemelve a nemzetközi együttműködések építését és bővítését, valamint az újabb világversenyek megrendezését, kiváltképp a 2023-as U16-os leány Európa-bajnokságot, melyet Magyarország és Szerbia közösen rendez meg, a magyarországi mérkőzéseknek pedig Békéscsaba ad majd otthont.
„Lépést kell tartani a nemzetközi szinttel. A magyar röplabda az akkreditált akadémiai rendszer küszöbén áll, s az edzéstudományi, edzéselméleti alapokat is bele kell rakni a sportágba” – mondta, majd hozzáfűzte, hogy Békéscsaba jelenleg a röplabdázás városa.

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke mindenekelőtt a sajtótájékoztatót követő Sporthétfőről, Békéscsaba sportágválasztó rendezvényéről osztotta meg gondolatait, majd részletesen ismertette a Röplabdázás hete eseménysorozat programjait. A sportvezető bemutatta az ISSC szervezési feladatait és az ehhez társított célokat, valamint rávilágított arra is, hogy a Magyar Röplabda Szövetség segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a rangos szimpózium.
„Hogy ez létrejöhetett, a szoros és magas szintű együttműködés elengedhetetlen volt” – utalt a város, a szövetség és a klub partnerségére.

Tóth Gábor, a Swietelsky-Békéscsaba vezetőedzője arról beszélt, mennyit számít egy ilyen nívós konferencia megrendezése mind a városnak, mind a magyar röplabdázásnak, amely szeretne Európa élmezőnyéhez csatlakozni. A szombati napot is várja, hiszen előadóként is részt vesz az edzőképzésen, este pedig két békéscsabai játékos, Bagyinka Fanni és Pintér Andrea játékát is megfigyelheti a nemzeti együttesben.