Női Eb-selejtező: idegenben is lesimáztuk Ciprust

Másodszor is magabiztosan győzött női röplabda-válogatottunk Ciprus ellen, ezúttal Nicosiában, s ezzel gyakorlatilag kivívta az Európa-bajnoki részvételt. Ahhoz, hogy matematikailag is ott legyenek a jövő évi kontinenstornán, ahhoz vasárnap este az ukránoknak is győzniük kell Portugáliában.

 

A ciprusi Nicosiában tehetett újabb nagy lépést sorozatban ötödik Európa-bajnoki szerepléséért a magyar válogatott, a lányok pedig a tétnek megfelelően egyértelmű győzelmi szándékkal léptek pályára. Az első percek főszereplője Pintér Andrea volt, aki egy szép centertámadással, majd egy remek nyitássorozattal vétette észre magát, hamar időt kellett kérnie a hazaiaknak (2:7). Az edzői intelmeket követően magára találtak a ciprusiak és kilencnél egyenlítettek, Gyimes remek nyitásaival azonban ismét el tudtunk lépni (9:14). A nyitásfogadással alaposan meggyűlt a baja ellenfelünknek, hosszabb labdamenetek csak elvétve alakultak ki, a szett hátralévő részében mindössze négy pontot engedve, simán nyertük az első játszmát (13:25, 0:1).

A második szett elejébe kissé belealudtak a mieink (7:4), Szakmáry és Szedmák vezérletével azonban hamar fordítani tudtunk (9:12). Nem játszott jól csapatunk, de a kulcspillanatokban megvolt a kellő koncentráció, elsősorban centereinknek köszönhetően vezettünk a végjátékra fordulva (16:21). Az utolsó pontokra Kiss Gréta váltotta Szedmák Rékát, a szettet pedig Gyimes szép támadásával zártuk le (19:25, 0:2).

A folytatásra Bagyinka váltotta Fábiánt, valamint Papp és Juhár is lehetőséget kapott Andreas Vollmer szövetségi kapitánytól. Sokat hibáztak a hazaiak, különösebb izgalmak nélkül, magabiztosan lépkedtünk egyre közelebb a három szettes győzelemhez (5:10). Hét pontos előnyünknél Török váltotta a nyitósarokba forgó Szedmákot és ha már így tett, a mérkőzés végéig ott is maradt, zsinórban tizenegy kiváló szervával megalapozta a mieink újabb szettgyőzelmét, mely ezúttal már a mérkőzés végét jelentette (7:25, 0:3).

Válogatottunk három pontot érő sikere egyben azt is jelenti, hogy ha a holnapi nap folyamán Ukrajna érvényesíti a papírformát és idegenben is legyőzi Portugáliát, lányaink zsinórban ötödik alkalommal lehetnek majd ott az Európa-bajnokságon!

 

NŐI RÖPLABDA EB-SELEJTEZŐ, C-CSOPORT, 4. FORDULÓ:
Ciprus – Magyarország 0:3 (–13, –19, –7)
Nicosia, 50 néző. V: Piana (olasz), Jankovics (szerb).
CIPRUS: Cucuki, Demetriu 6, Keszta 1, Zembila 10, Hacikonstanca 1, Riala 5. Csere: David, Hristoforu (liberók), Ioannu 3, Karakoszta. Szövetségi kapitány: Loizos Loizu.
MAGYARORSZÁG: Gyimes 7, Fábián 1, Szakmáry 7, Pintér 7, Németh A. 12, Szedmák 11. Csere: Tóth F., Juhár (liberók), Bagyinka 1, Kiss G. 6, Török 1, Papp O. 3. Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer.
Edzői értékelés
Andreas Vollmer:
– Három pontért jöttünk, a célt teljesítettük. Örülök, hogy mindenkinek lehetőséget tudtam adni, bízom benne, hogy Ukrajna ellen már a jelenleg betegeskedő Petőváry Panni és Szűcs Kinga is ismét velünk lehet majd. A fókusz eddig is azon a mérkőzésen volt, szeretnénk visszavágni az ukránoknak és megszerezni a csoportelsőséget.

A csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 10 pont/4 mérkőzés (11:3 szettarány), 2. Ukrajna 8/3 (9:2), 3. Portugália 3/3 (3:6), 4. Ciprus 0/4 (0:12)

A női válogatott Eb-selejtezői:
Portugália – Magyarország 0:3
Magyarország – Ukrajna 2:3
Magyarország – Ciprus 3:0
Ciprus – Magyarország 0:3
Szeptember 7., szerda, 18:00 Ukrajna – Magyarország (Kutna Horá – Csehország)
Szeptember 10., szombat, 19:00 Magyarország – Portugália (Békéscsaba)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.tixa.hu