Magyar–portugál előtt: Békéscsaba a röplabdázás hazai fellegvára

Válogatottjaink az idén egy kivétellel minden hazai tétmérkőzésüket (Európa Liga, Eb-selejtező) a fővárosban játszották le. Azonban a Magyar Röplabda Szövetség egy mérkőzést mindenképpen egy vidéki helyszínre szeretett volna vinni, így esett a választás női röplabdázásunk egyik fellegvárára, Békéscsabára.

 

A helyszín kiválasztásakor kapóra jött, hogy szeptember 9-én, pénteken nemzetközi Sporttudományos Konferenciát tartanak a békési megyeszékhelyen, így össze lehetett kötni a Magyarország–Portugália Eb-selejtezővel, ezt követően pedig szombaton ugyanide szervezték meg az MRSZ edzőképzését, s végül – más kísérő programokkal együtt – így alakult ki a Röplabdázás Hete Békéscsabán rendezvény.

Békéscsaba városa jóideje a sportág elkötelezett támogatója, pedig a Baran Ádám nevével fémjelzett helyi röplabdaklubot, a BRSE-t mindössze 2000-ben alapították, ám bő egy évtized alatt már meghatározójává vált a honi női röplabdázásnak. A klub 2014 és 2018 között sorozatban ötször lett bajnok, s ez idő alatt kétszer a Magyar Kupát, illetve a Közép-európai Ligát is megnyerte, míg 2019-ben a második számú európai kupasorozat, a CEV-kupa elődöntőjébe is bejutott.

De nem csak a felnőtteknél jeleskednek, a BRSE mára az ország egyik legeredményesebb utánpótlásképző bázisa lett, emberemlékezet óta nem rendeztek már nélkülük utánpótlás bajnoki döntőt, s több mint tucatnyi korosztályos országos bajnokságot nyertek már a különböző kategóriákban, játékosaik pedig rendre ott vannak a különböző válogatottakban is.

A magyar–portugál Eb-selejtezőt megelőzően – amint arról a városi sportcsarnokot bemutató cikkünkben is írtunk – már több jelentős röplabdás eseményt is rendeztek Békéscsabán, így például női válogatottunk itt játszotta a 2015-ös Európa-ligában a Grúzia elleni párosmérkőzéseket, 2014-ben Magyar Kupa-döntőnek, 2018-ban pedig MEVZA-kupa négyes finálénak is helyszíne volt, jövőre pedig az U16-os Európa-bajnokság társházigazdája lesz.

 

A női válogatott Eb-selejtezői:
Portugália – Magyarország 0:3
Magyarország – Ukrajna 2:3
Magyarország – Ciprus 3:0
Szeptember 3., szombat, 19:00 Ciprus – Magyarország (Nicosia)
Szeptember 7., szerda, 18:00 Ukrajna – Magyarország (Kutna Horá – Csehország)
Szeptember 10., szombat, 19:00 Magyarország – Portugália (Békéscsaba)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.tixa.hu