Itt fogadjuk a portugálokat – bemutatkozik a Békéscsabai Városi Sportcsarnok

Szeptember 10-én, Portugália ellen, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban játssza utolsó Európa-bajnoki selejtezőjét női röplabda-válogatottunk. Bár korábban lépett már pályára itt női nemzeti csapatunk, de ilyen rangos válogatott röplabdamérkőzést még nem játszottak a békési megyeszékhely, ezért – bár a leglelkesebb röplabda rajongóknak aligha kell – alábbi összeállításunkban igyekszünk bemutatni a záró találkozó helyszínét.

 

A nagyjából 60 ezer lakosú békési megyeszékhelyen a ’80-as évek közepén kezdték el felépíteni a sportcsarnokát, amelyet aztán 1988. március 19-én adtak át. A csehszlovák építőmérnökök által a római Colosseum mintájára tervezett 2300 fő befogadására alkalmas létesítményt – amelyet átadása óta többször is felújítottak, legutóbb 2020-ban – eleinte elsősorban a kézilabdázók használták, s a 2004-es női Európa-bajnokságon is rendeztek itt jónéhány mérkőzést. De vívó- és táncversenyeknek, kispályás focinak, különböző küzdősportoknak, gáláknak, expóknak, motokrosszversenyeknek is helyszínt ad, és itt tartják a már nemzetközi hírű Csabai kolbászfesztivált is.

A 2000-es évek közepétől aztán a röplabda is bejelentkezett, amely azóta már a város legeredményesebb csapatsportágává nőtte ki magát. Jelentős röplabdás eseményeknek is volt már helyszíne a csarnok, így például a 2014-es Magyar Kupa-döntő, a 2018-as MEVZA-kupa négyes finálé, a 2019-es CEV-kupa elődöntő, illetve jónéhány felnőtt és korosztályos bajnoki döntőnek is adott már helyszínt. A találkozók rendre remek hangulatban és telt ház előtt zajlottak, ami gyakorlatilag most is garantált.

Talán már kevesen emlékeznek rá, de női válogatottunk is lépett már pályára Békéscsabán: a mieink ugyanis itt kezdték meg a 2015-ös Európa-liga menetelésüket a Grúzia elleni párosmérkőzéssel. Ez volt az a sorozat, amelynek a végén a mieink emelhették magasba a trófeát.

A Portugália elleni Európa-bajnoki selejtezőre is szeretettel várunk minden szurkolót, amely egyébként a Békéscsabán akkor zajló Röplabdázás Hete rendezvénysorozatnak a csúcseseménye lesz (a Röplabdázás Hetének tervezett eseményeiről a napokban részletesen is beszámolunk).

 

A női válogatott Eb-selejtezői:
Portugália – Magyarország 0:3
Magyarország – Ukrajna 2:3
Magyarország – Ciprus 3:0
Szeptember 3., szombat, 19:00 Ciprus – Magyarország (Nicosia)
Szeptember 7., szerda, 18:00 Ukrajna – Magyarország (Kutna Horá – Csehország)
Szeptember 10., szombat, 19:00 Magyarország – Portugália (Békéscsaba)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.tixa.hu