Ciprus kipipálva – egy győzelemre az Eb-től a női válogatott

Hozta a kötelezőt a magyar női válogatott, amely magabiztos játékkal, 3:0-ra győzte le Ciprust a budapesti Európa-bajnoki selejtezőn. A mieink ezzel elméletileg egy győzelemre kerültek az újabb Eb-részvétel kiharcolásától, amelyet a jövő szombati, ciprusi mérkőzésen be is biztosíthatnak.

 

A mieink szövetségi kapitánya, Andreas Vollmer Papp Orsi kivételével gyakorlatilag a teljes ukránok elleni kezdőcsapatot pihentette a találkozón, Szűcs Kinga pedig ezúttal a lelátóról bíztatta társait. Bár a vendégek 4:4-ig tartani tudták a lépést a mieinkkel, ezt követően belerázódott a csapat a játékba, s gyakorlatilag a játék minden elemében sikerült felülmúlni ellenfelünket. 12:6, majd 22:9 is volt a mieinknek, végül pedig 24:12-nél jutottunk játszmalabdához. Elsősorban a két center, Gyimes Zsófia és Papp Orsolya vette ki a részét a pontgyártásból, hiszen az első szettben összesen kilencszer voltak eredményesek, s előbbi szerezte végül az utolsó pontot, miután az első szettlabdát még sikerült hárítani (25:13).

A második játszma elején még 3:1-re is vezettek a vendégek, de 4:4 után megint átvették az irányítást a mieink, s ezúttal 14:6, majd 21:8 is volt az állás, 22:10 után pedig sorozatban három pontot szereztek a mieink, lezárva ezzel a második felvonást (25:10). Ezúttal Petőváry Panni és Török Kata tette magát oda a pontszerzés tekintetében, akik most összesen 11 pontig jutottak.

Bár a harmadik játékrészt a mieink kezdték 5:2-vel, ezúttal, vissza tudtak zárkózni a vendégek és 8:7-nél mindössze egy pont volt a különbség a két csapat között, majd 11:7 után egyenlíteni is tudtak. A meccsen először kért időt Andreas Vollmer, de ez sem segített, mert 13:12-nél már a ciprusiak vezettek, igaz nem sokáig. Petőváry pontjával gyorsan visszavettük az előnyt, de továbbra sem engedte lerázni magát az ellenfél. 16:16 után sikerült meglépni három ponttal, amikor a ciprusi kapitány kért időt, majd a következő labdamenet után a másodikat is, majd egy Challenge-el is próbálkozott – sikertelenül. Szedmák Réka ászával már hét ponttal is vezettünk, majd nyolc meccslabdához jutott a csapat. Az elsőt sikerült hárítaniuk, a másodikat azonban Gyimes Zsófi kíméletlenül beütötte (25:17).

 

EB-SELEJTEZŐ, C-CSOPORT, 3. FORDULÓ:
MAGYARORSZÁG – CIPRUS 3:0 (13, 10, 17)
Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont, 850 néző. V: Jurkovic (horvát), Juracek (szlovén).
MAGYARORSZÁG: Gyimes 12, Bagyinka 1, Szedmák 7, Papp 10, Petőváry 13, Török 9. Csere: Juhár (liberó). Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer.
CIPRUS: E. Ioannu 2, Riala 2, Zembila 10, Hacikonstanca 2, Pehlivani 4, S. Ioannu. Csere: David (liberó), Demetriu 3, Dobraszinovics. Szövetségi kapitány: Loizosz Loizu.
Edzői értékelés
Andreas Vollmer:
– Az első két szettben szinte tökéletesen játszottunk, a blokkjaink,. a támadások és Petőváry Panni játéka is kiemelkedő volt. A harmadik játszmában már nem úgy koncentráltunk, ahogyan kellett volna, nem tudtunk akkora nyomást helyezni az ellenfélre, mint előtte.

A csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 7 pont/3 mérkőzés (8:3 szettarány), 2. Ukrajna 5/2 (6:2), 3. Portugália 3/2 (3:3), 4. Ciprus 0/3 (0:9)