A Ciprus elleni párharc sikere már az Eb-t jelentheti női válogatottunknak

Szombaton délután Ciprus lesz a magyar női röplabda-válogatott ellenfele az Európa-bajnoki selejtezők 3. fordulójában. A mieink 17:45-től fogadják a szigetország válogatottját a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban, s a találkozót az m4sport.hu honlapon is élőben közvetítik.

 

Bár a két válogatott még soha nem találkozott egymással, a mérkőzéseknek egyértelműen a magyar válogatott az esélyese. A mieink a 22. Ciprus pedig a 35. az európai ranglistán, s szombati vendégeinknek még Eb-re sem sikerült soha kijutniuk. Ez persze nem csoda, hiszen ezt megelőzően nem is igazán próbálkoztak a selejtezőben, inkább csak az úgynevezett „Small Country Divisionban, ahol viszont rendre az élmezőnyben végeztek. Legutóbb a 2011-es Eb selejtezőiben volt egy gyámoltalan kísérletük, de mindjárt az első fordulóban kettős vereséget szenvedtek a lettektől, s így már ekkor búcsúztak, 2015-öt követően pedig egészen mostanáig nem is neveztek.

Valami azonban az elmúlt időszakban beindult a ciprusi röplabdázásban: hiszen a közelmúltban kiváltak a „kis országok” közül és csatlakoztak a Közép-európai Ligához, azaz a MEVZA-hoz, azaz – ha földrajzilag nincsenek is közel, de Izraelhez hasonlóan – gyakorlatilag egy regionális szervezetben vannak a Magyar Röplabda Szövetséggel.

Eddigi két mérkőzésükön még játszmát sem nyertek, és bár lebecsülni nem szabad őket, azért az bombameglepetés volna, ha ez a helyzet változna a magyar válogatott elleni találkozókat követően, hiszen egy héttel a budapesti meccs után Cipruson is összeméri erejét a két csapat. A mieink ugyan szerdán ötjátszmás vereséget szenvedtek hazai pályán Ukrajnától, de az az egy pont nagyon sokat érhet. Ha ugyanis lányaink a papírformának megfelelően mindkét mérkőzésen begyűjtik a három pontot a szigetország csapata ellen, az ukránok pedig ezalatt – ugyancsak a papírformának megfelelően – kétszer is három (vagy négy) szettben nyernek Portugália ellen, akkor a negyedik fordulót követően csapatunk már kvalifikálja magát a jövő évi Európa-bajnokságra. A mieinknek ugyanis 10, az ukránoknak 11, a portugáloknak viszont csak 3 pontjuk lesz, s így a különbséget már nem tudják ledolgozni a hátralévő két meccsen. Így a mieink már nyugodtan készülődhetnek a hátralévő két találkozóra.

„Nem számolgatunk, szeretnénk visszavágni az ukránoknak, újra legyőzni Portugáliát, illetve szombaton a ciprusiakat. Innentől arra kell koncentrálnunk, hogy nyertesen jöjjünk le minden meccs után a pályáról” – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a válogatott centere, Papp Orsolya a Nemzeti Sportnak. És igaza is van, hiszen az sem mindegy, hogy a csoport első, vagy második helyén kvalifikálja magát csapatunk az Eb-re, ennek ugyanis majd a csoportbeosztás kisorsolásánál lesz jelentősége, hogy melyik kalapba kerülünk. De persze előbb legyen meg az Eb-részvétel.

Tavaly – mint emlékezhetünk rá, a Covid miatt 2020 helyett az Eb évében rendezték a selejtezőket – egyébként ugyanilyen gyorsan, már a negyedik meccset követően ünnepelhettük a kijutást, csak akkor nem oda-visszavágós alapon, hanem két csoportkörben rendezték a mérkőzéseket. Azt megelőzően pedig rendezőként nem kellett selejtezőt vívni az Eb-részvételért.

Egyénként visszalapozva a röplabdázás történelemkönyvében, bármilyen hihetetlen, de a magyar női válogatottnak először az 1987-es Eb-indulásért kellett selejtezőt játszania. A ’40-es, ’50-es években ugyanis még olyan kevés válogatott nevezett, hogy nem volt szükség selejtezőre, a ’60-as évektől kezdve pedig egészen a ’80-as évek közepéig női válogatottunk annyira sikeres volt, hogy nem kellett selejtezőt játszania a részvételhez. Az 1985-ös 10. helyezés volt az, amely után már a mieinknek is be kellett szállnia az előcsatározásokba. Ezt elsőre még sikerrel teljesítették, ám azt követően egészen 2014-ig kellett várni a következő Európa-bajnoki kijutásra, amelyet a mieink Izraelben harcoltak ki, míg két évvel később, az emlékezetes románok elleni érdi pótselejtező aranyjátszmájában sikerült ugyanez.

A magyar női válogatott kerete:
feladók: Bagyinka Fanni (Swietelsky-Békéscsaba), Fábián Fanny (Vasas Óbuda)
szélső ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Szakmáry Gréta (Cuneo), Szedmák Réka (Kaposvári NRC), Szűcs Kinga (Casalmaggiore), Török Kata (Vasas Óbuda)
átlók: Németh Anett (SC Potsdam), Petőváry Panni (UTE)
centerek: Gyimes Zsófia (Kaposvári NRC), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pintér Andrea (Swietelsky-Békéscsaba)
liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)

A női válogatott Eb-selejtezői:
Portugália – Magyarország 0:3
Magyarország – Ukrajna 2:3
Augusztus 27., szombat, 18:00 Magyarország – Ciprus (Riz Levente Sportcsarnok)
Szeptember 3., szombat, 19:00 Ciprus – Magyarország (Nicosia)
Szeptember 7., szerda, 18:00 Ukrajna – Magyarország (Kutna Horá – Csehország)
Szeptember 10., szombat, 18:00 Magyarország – Portugália (Békéscsaba)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.eventim.hu