Férfi Eb-selejtező: közel a bravúrhoz, de a spanyolok győztek

Befejezte szereplését a férfi röplabda-válogatottunk a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében. A mieink 3:0-s vereséget szenvedtek a csoportelső spanyolok otthonában, így a harmadik helyen zártak, s nem jutottak tovább. A mieink a harmadik játszmában két szettlabdát hárítva egyenlítettek, s ekkor nem sok hiányzott a játszmarabláshoz sem…

 

Sajnos az már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy válogatottunk nem végezhet a csoport második helyén, miután a szlovákok – a papírformának megfelelően – győzni tudtak Grúziában. Így gyakorlatilag mindkét csapat tét nélkül léphetett pályára a csoport záró találkozóján, hiszen a spanyolok már biztosan csoportgyőztesek, mindössze egyetlen pontot veszítve – azt éppen a mieink ellen. Válogatottunkban Kovács Zoltán ezúttal korábbi posztján, centerként volt kénytelen játszani

Eleinte még tudtuk tartani a lépést a házigazdákkal, de 5:4 után 8:4-re léptek meg, s ezt követően tudták tartani a különbséget, majd a szett közepén már héttel is sikerült ellépniük. A végén aztán hét szettlabdája is volt a spanyoloknak, de hármat is sikerült hárítani, azonban végül egy rossz nyitás megpecsételte a sorsunkat (25:20).

A második játszma járom hazai ponttal kezdődött, de Pesti Marcell duplájával sikerült visszazárkózni egyre. Ettől függetlenül a spanyolok irányították továbbra is a játékot és fokozatosan megint elléptek a mieinktől. A szett közepén hat pont is volt a különbség, húszhoz érve pedig már nyolccal vezettek. Sajnos sok nyitást rontottak a mieink, így esély sem volt a felzárkózásra. A végén tíz játszmalabdája is volt a vendéglátóknak, s bár az első még sikerült hárítani, a másodiknál megint szervát hibáztunk (25:15).

A harmadik felvonás viszont három magyar ponttal kezdődött: előbb Pesti ejtett szépen, majd Tomanóczy nyitott két ászt. Sajnos ötnél már egyenlő volt az állás, de a vezetést nem sikerült átvenniük. Sőt, a mieink hősiesen tartották ekkor magukat, egészen 11:11-ig kellett várnia a hazaiaknak, hogy először legyenek előnyben ebben a játszmában. És ezt követően sem hagyták lerázni magukat a mieink, elsősorban Blázsovics pontjaival tudtuk tartani az egy-két pontos különbséget. 24:22-nél jutottak végül meccslabdához a spanyolok, de nyitást rontottak, majd a következő labdamenetben hálóba értek, így sikerült mindkettőt hárítani. Ezután azonban megint ők szereztek pontot, s ezúttal be is tudták fejezni a meccset, de ebben a szettben mindenképpen dicséretet érdemelnek a mieink is (26:24).

 

Férfi röplabda Eb-selejtező, 5. forduló:
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3:0 (20, 15, 24)
Teruel, 850 néző. V: Puecher (olasz), Caramez Pereira (portugál).
SPANYOLORSZÁG: Villena 5, Ramón Ferragut 10, Diedhiu 6, Martin 1, Iribarne 5, Fornes 5. Csere: Larranaga Ledo, Gimenez (liberók), Olalla Gómez 1, Rodríguez Pérez 11, Lorente Camacho 1, De Chavarría Munoz 2, Gimeno Rubio 6, Villalba Zamorano. Szövetségi kapitány: Miguel Rivera.
MAGYARORSZÁG:
Blázsovics 12, Tomanóczy 4, Pesti 8, Horváth K. 10, Kovács Z. 3, Magyar 1. Csere: Bozóki, Bán (liberók). Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
Edzői értékelés
Koch Róbert: – Nagyon nagy tempót diktált hazai pályán a spanyol válogatott, most sem velük, sem a hőséggel nem tudtuk felvenni a versenyt. Időnként voltak szép pillanataink, de 6-8 pontos hátránynál ez nem sokat számított. Ma minden játékelemben gyengébben teljesítettünk, mint az előző mérkőzéseken. Ami érthető, hiszen a játékosaink a végére elfogytak, Kovács Zoli visszatért center pozícióba, a kispadunk így még rövidebb lett. Az Eb-re komoly mezőny alakult ki, a szlovákoknak sem sikerült kijutniuk.

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 17 pont (18:3 szettarány), 2. Szlovákia 12 (13:7), 3. MAGYARORSZÁG 7 (9:12), 4. Grúzia 0 (0:18)

Csoportelsőként Eb-résztvevők: Belgium, Finnország, Görögország, Portugália, Románia, Spanyolország, Törökország.
Legjobb csoportmásodikak: Svájc, Dánia, Montenegró, Észtország, Horvátország.
Szlovákia és Lettország másodikként sem jutott ki az Eb-re.