Gálával búcsúzott férfiválogatottunk a szurkolóktól

Idei utolsó hazai tétmérkőzését játszotta le férfi röplabda-válogatottunk Grúzia ellen a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban. Aki kilátogatott a mérkőzésre, az biztosan nem bánta meg, mert a magyar csapat remekül játszva, valóságos gálát tartott csoport utolsó helyén záró csapat ellen. A spanyolok szlovákiai győzelmével pedig továbbra is megvan a matematikai esély a csoport második helyére.

 

Ha valaki egy biztos magyar győzelmet akart látnia az idényben, annak erre a meccsre kellett kijönnie. A mieinknél ezúttal Keen Cameron volt a feladó és Pesti Marcell az átló a kezdőcsapatban.

Három magyar ponttal kezdődött a találkozó, s ahogyan az várható volt, a mieink tetszés szerint szerezték a pontokat a csoport leggyengébb csapata ellen. Küzdöttek a vendégek becsülettel, de a tudásukból ennyire futotta. A hatodik pont után Koch Róbert kímélés okán lecserélte a még mindig nem teljesen egészséges Gergye Rolandot, 8:3-nál és 14:7-nél ki is kérte mindkét idejét a vendégek szövetségi kapitánya. De a mieink mentek előre rendületlenül. Beállt a fiatal Kecskeméti Bálint is, 18-nál pedig már 10 pont volt a két csapat között, de azért sikerült kijönniük a tízből, sőt, végül 24:14-nél volt a mieinknek szettlabdája, s már az elsőt sikerült is értékesíteni (25:14).

A második játszma elején 4:4-ig tartani tudták a vendégek a lépést, pedig visszaállt a rendes kezdőcsapatunk. Aztán persze beindult a henger és kisvártatva már 15:6-ot mutatott az eredményjelző. Viszont ezúttal 20-ig kellett várni arra, hogy tíz legyen közte. Az más kérdés, hogy így is 11 szettlabdája lett a mieinknek, s Keen Cameron egyből le is zárta a szettet (25:13).

A harmadik felvonásra bentmaradt a kezdőben Kecskeméti, s ezúttal már az elejétől kezdve a mieink irányítottak és meg is léptek 6:2-re. Ezúttal már 16-nál kialakult a tízpontos különbség és ezt követően sem lankadt a mieink figyelme. A végén már gyakorlatilag gáláztak a mieink, amit a lelkes közönség meg is hálált. Kecskeméti ásza után végül 14 meccslabdája is volt a mieinknek, s bár az elsőt még hárították, de aztán egy rontott nyitással végül ők zárták le a meccset (25:11).

 

Férfi röplabda Eb-selejtező, 5. forduló:
MAGYARORSZÁG–GRÚZIA 3:0 (14, 13, 11)
Budapest, 850 néző. V: Cildir (görög), Vaszileiadisz (görög).
MAGYARORSZÁG: Horváth K. 9, Szabó A. 2, Pesti 10, Gergye 1, Tomanóczy 9, Keen 6. Csere: Bán (liberó), Blázsovics 10, Kecskeméti 6. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
GRÚZIA:
Gorgadze, Chomaria 8, Zakaidze 3, Nucubidze 1, Csolaria 6, Gedzsadze 3. Csere: Buadze (liberó), Tevdoradze 1, Kacibaja, Lazarasvili. Szövetségi kapitány: Szoszo Lobzsanidze.
Edzői értékelés
Koch Róbert:
– Boldog vagyok, hogy felszabadult játékkal tudtuk hozni ezt a kötelező győzelmet. Lehetett volna ez egy görcsös meccs is, de ez így nagyon rendben volt. Persze nem kell túlértékelni a mostani győzelmet, de mindenesetre ez adhat egy olyan lökést, amivel bátran neki mehetünk majd a spanyoloknak, ahol bármi megtörténhet, amint azt az első mérkőzés is mutatta.

A csoport másik mérkőzésén: Szlovákia–Spanyolország 1:3
A csoport állása a 5. forduló után: 1. Spanyolország 14 pont (15:3 szettarány), 2. Szlovákia 9 (10:7), 3. MAGYARORSZÁG 7 (9:9), 4. Grúzia 0 (0:15)

Mivel a csoport másik találkozóján az éllovas spanyolok 3:1-re győztek Szlovákiában, ezért még mindig megmaradt a matematikai lehetősége annak, hogy a csoport második helyén végezzünk. Ehhez azonban amellett, hogy a magyar csapatnak vasárnap nyernie kellene Spanyolországban, a grúzoknak is le kellene tudnia győznie szombaton a szlovákokat a záró fordulóban, azaz innentől kezdve már nem a mieink kezében van a saját sorsuk.