Távolodnak az Eb-álmok: nem sikerült a bravúr a szlovákok ellen

A szerdai idegenbeli vereség után a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban négyjátszmás vereséget szenvedett a magyar férfi röplabda-válogatott Szlovákia ellen, így a mieinknek gyakorlatilag matematikai esélye maradt a csoport második helyének megszerzésére és az Európa-bajnoki részvétel kiharcolására.

 

Koch Róbert ezúttal számíthatott Blázsovics Péterre és a csapatkapitány Szabó Alpár játékára is, akik mindketten a csapat tagjai voltak, rajtuk kívül pedig még Kovács Zoltán is bekerült a kezdőbe. A mieink szerezték az első pontot a meccsen és 4:4-ig tartották is a lépést, utána azonban sorozatban öt pontot szereztek a vendégek, hiába kért közben időt a magyar szövetségi kapitány. Ugyan a különbség nem nagyon nőtt, de nem is csökkent a továbbiakban. Húszhoz érve héttel mentek a szlovákok és hiába rohamoztak a végén a mieink, ez túl kényelmes előny volt ahhoz, hogy ne tudjanak begyalogolni vele a szett végéig. A csereként beálló Gergye Roland két ászával ugyan sikerült visszazárkózni 21:19-re, de két pontnál közelebb már nem tudtunk feljönni és 21:24-nél szettlabdához jutottak a szlovákok és már az elsőt ki is használták (21:25).

Lendületben maradtak a vendégek a második játszma elején is, és megint 4:8-nál jött a mieink időkérése, de nem sokkal később volt már 6:12 is. Láthatóan remekül felkészültek északi szomszédjaink a mieinkből a visszavágóra, s ezúttal Michalovic, hanem Krisko volt a pontgyárosuk. 7:15-nél kettős cserét hajtott végre Koch Róbert, jelentősen azonban ez sem változtatott a játék képén. Húsznál megint 7-8 pont volt a különbség, és ezt most nem is sikerült csökkenteni. Nyolc szettlabdája volt a szlovákoknak és ezúttal is elég volt belőle egy a befejezéshez (16:25).

A harmadik felvonásban – ahol maradt a kezdőcsapatban Keen, Pesti és Tomanóczy is – legalább tartani tudtuk a lépést a vendégekkel, sőt, 10:9-nél Pesti Marci pontjával a vezetést is átvettük. Fej fej mellett haladt a két csapat, aztán 16:14-nél sikerült meglépnünk kettővel, amit szlovák időkérés követett. 19-nél sikerült utolérniük minket, ami után Koch Róbert kért szünetet. 21:21 után sikerült megint kettővel ellépni, sőt, aztán egy hosszú szlovák ütés következett, amit szerencsére a challenge is megerősített, így három szettlabdája is volt a mieinknek. Az elsőt még hárították, de a másodikra megint jött egy hosszú szlovák ütés, így sikerült szépíteni (25:22).

Életben tartotta tehát esélyeit a csapat, de mindennek csak akkor van értéke, ha a következő kettőt is a mieink nyerik. Bár a szlovákok szerezték meg a vezetést, a mieink tartani tudták a lépést és küzdöttek becsülettel. Fej fej mellett haladt a két csapat, sőt 12:12 után Keen Cameron blokkjával(!) még a vezetést is sikerült átvenni. A vendégek 18:18 után léptek meg kettővel, amit azonnal időkérés követett, de sajnos ez sem segített, mert újabb szlovák pontok születtek. 19:24-nél jutott meccslabdához az ellenfél, de Pesti az elsőt sikerrel hárította, a másodikat viszont sikerült kiütniük a blokkról, így lezárták a mérkőzést (20:25).

 

Férfi röplabda Eb-selejtező, 4. forduló:
MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 1:3 (–21, –16, 22, –20)
Budapest, 1100 néző. V: Pop (román), Varbanov (bolgár).
MAGYARORSZÁG: Magyar, Blázsovics 2, Szabó A. 1, Kovács Z. 9, Horváth K. 16, Gacs 1. Csere: Bozóki (liberó), Gergye 10, Keen 1, Pesti 14, Tomanóczy 5. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
SZLOVÁKIA:
Krisko 21, Kovac 10, Michalovic 17, Firkal 7, Ondorvic 13, Porubsky 4. Csere: Turis (liberó), Ihnát, Palgut, Smolej 1. Szövetségi kapitány: Marek Kardos.
Edzői értékelés
Koch Róbert: –
Nagy taktikai csata volt a pályán, mindkét együttes remekül felkészült a másikból a szerdai találkozó után: ott a szlovákok egyszemélyes hadseregként győztek, most azonban megfogtuk a feladóátlójukat, akinek a szerepét azonban azonnal átvette egy másik rutinos játékos. A meccs elején a támadásunkat nem tudtuk a jó védekezés mellé tenni, hiába kezdtünk mi is egy rutinosabb sorral. A cserék után gyorsult a játékunk, ez jobban működött, és a feladócsere is segített, mert Keen Cameront nem ismerte annyira az ellenfél. A közönségnek nagyon sokat köszönhetünk, és annak is örülök, hogy láttam csapatában a dinamikát, a sebességet. A rutin még hiányzik, sok a fent és lent, ebben a meccsben ennyi volt ma. Örülök, hogy a srácok haladnak az úton, ezen megyünk tovább.

A csoport másik mérkőzésén: Grúzia–Spanyolország 0:3
A csoport állása a 4. forduló után: 1. Spanyolország 11 pont (12:2 szettarány), 2. Szlovákia 9 (9:4), 3. MAGYARORSZÁG 4 (6:9), 4. Grúzia 0 (0:12)

A magyar válogatott Eb-selejtezői:
Magyarország – Spanyolország 2:3
Grúzia – Magyarország 0:3
Szlovákia – Magyarország 3:0
Magyarország – Szlovákia 1:3
Augusztus 17., szerda 18:00 Magyarország – Grúzia (Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont)
Augusztus 21., vasárnap 20:00 Spanyolország – Magyarország (Teruel)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.eventim.hu