Eb-selejtező: szoros szettek, de vereség Szlovákiában

CEV Eurovolley 2023 qualifiers Slovakia-Hungary , 10.8.2022 in Nitra. Foto Jan Sukup-Štartfoto

Lejátszotta harmadik Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar férfi röplabda-válogatott. A mieink ezúttal Szlovákiában léptek pályára, s bár a csapat végig jól tartotta magát, így is három szoros szettben vereséget szenvedett. Szombaton hazai pályán azonban lehet keresnivalónk, s ha a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban győzni tud a csapat, akkor meglehet a második hely a csoportban.

 

A meccs első pontját Pesti Marci szerezte, a második labdamenet után pedig Marek Kardos mindjárt Challenget is kért. Sajnos igaza volt, mert a labda, ha csak egy centire is, de érte a vonalat. Ez azonban nem kedvetlenítette el a mieinket, s bár a hazaiak átvették a vezetést, egy-két pontnál többel nem tudtak meglépni, sőt 10:10-nél újra egyenlő volt az állás. A szlovákok sok nyitást rontottak, viszont remekül ütötték ki a labdákat a blokkunkról, míg ők jól sáncoltak. Ez aztán 17:16 után ért be, amikor sorozatban három pontot szereztek (ekkor sajnos már a mieink is belehibáztak a szervákba). Hiába Koch Róbert időkérése, nem sikerült csökkenteni a különbséget és 24:19-nél játszmalabdához jutottak a hazaiak. Az elsőt Gergye Roland pontjával még tudtuk hárítani, a másodikat azonban Michalovic kihasználta (25:20).

A második játszma ugyanúgy kezdődött, mint az első: magyar ponttal, majd a másodiknál jött a szlovák Challenge, azonban ezúttal nem volt igazuk, sőt a következő két pontot is a mieink szerezték, úgyhogy Kardos 0:4-nél időt kért. Ez sajnos használt, mert villámgyorsan visszazárkóztak egy pontra a hazaiak. Szerencsére egyenlíteniük nem sikerült, és 8:5-nél megint sikerült egy kicsit meglépnie a mieinknek. Nem sokáig, mert 10:10-nél Koch Róbertnek is időt kellett kérnie. A vezetést nem sikerült átvenniük, de ezt követően fej fej mellett haladt a két csapat. Sajnos a végjátékban aztán 21:21 után fordult a kocka, sőt 24:22-re is vezettek, és már az első szettlabdát ki is használták (25:22).

A harmadik felvonást is jobban kezdték a mieink és 4:2-ra, majd 7:4-re is vezettek, amikor Kardos kért időt. Sajnos 9:9-nél sikerült is egyenlíteniük, majd a vezetést is átvették. Meglépni azonban ők sem tudtak, egészen 16:15-ig, mert akkor viszont sorozatban három pontot is a hazaiak szereztek, s Koch Róbertnek időt is kellett kérnie. Ez valamennyire használt is, mert kettőre sikerült visszazárkózni, sőt, 23:22-nél már csak egy volt a különbség. Kardos kért megint időt, és aztán Michalovic pontjával meccslabdához jutottak, amit ugyanő, a meccs legjobbja egyből ki is használt (25:22).

A mieink nem játszottak rosszul, sajnos döntő szituációkban viszont sokat hibáztak és így három szoros szettben maradtak alul a szlovákokkal szemben. Ha a hibákat sikerül lecsökkenteni és a 23 pontig jutó Michalovicot sikerül semlegesíteni, akkor a szombati visszavágón lehet keresnivalója válogatottunknak.

 

Férfi röplabda Eb-selejtező, 3. forduló:
SZLOVÁKIA–MAGYARORSZÁG 3:0 (20, 22, 22)
Nyitra, 850 néző. V: Luts (belga), Goncalves (portugál).
SZLOVÁKIA: Krisko 6, Kovac 5, Michalovic 23, Firkal 4, Ondorvic 3, Porubsky 2. Csere: Turis (liberó), Ihnat, Smolej 7. Szövetségi kapitány: Marek Kardos.
MAGYARORSZÁG:
Horváth K. 14, Tomanóczy 3, Pesti 11, Gergye 9, Gacs 1, Magyar 1. Csere: Bozóki (liberó), Keen, Kovács Z. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
Edzői értékelés
Koch Róbert: –
A mérkőzés eredménye abszolút nem tükrözi a játék minőségét. Természetes az elkeseredettség, de vagy nyerünk, vagy tanulunk belőle. Ellenfelünk jól kihasználta a hazai pálya előnyét, katlanban játszottunk komoly közönség előtt. Minden szettben fontos szituációkban rossz döntéseket hoztunk ez döntötte el a mérkőzést. Blokk taktika betartásában rengeteget kell fejlődnünk. Bízom benne, hogy a sérülés és betegség hullámból szombatig kilábalunk és hosszabb lesz a kispadunk. A fejlődés látszik, nekem ez a legfontosabb, több nagynevű edző megjegyezte a mérkőzés után, ez a fiúknak tudom hogy erőt fog adni a további munkához.

A magyar válogatott Eb-selejtezői:
Magyarország – Spanyolország 2:3
Grúzia – Magyarország 0:3
Szlovákia – Magyarország 3:0
Augusztus 13., szombat 18:00 Magyarország – Szlovákia (Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont); Tv: m4sport.hu
Augusztus 17., szerda 18:00 Magyarország – Grúzia (Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont)
Augusztus 21., vasárnap 20:00 Spanyolország – Magyarország (Teruel)

JEGYVÁSÁRLÁS: www.eventim.hu