Strandröplabda ob: mindkét fronton címvédés

Befejeződött az MKB Pannónia Strandröplabda Országos Bajnokság döntője a Lupa Beachen. A férfiaknál és a nőknél is egyaránt a címvédő páros, azaz Hajós Artúr és Stréli Bence, illetve Szombathelyi Szandra és Villám Lilla győzött. A két fiú negyedszer, Szombathelyi hatodszor – ezzel beérte a rekorder Lutter Esztert –, Villám pedig másodszor lett ob-győztes.

 

A nőknél az egyik elődöntőben megismétlődött a gyenesdiási ob-forduló fináléja, és a szakemberek szerint ez egy előrehozott döntő volt a bajnoki címvédő Szombathelyi és Villám, illetve a trónkövetelő Gubik Hanna és a 2020-as ob-győztes Vaida Beáta között. Az első szett nagy csatában lett az előbbieké, de aztán jött az egyenlítés és a döntő játszma, aminek a végét a címvédő bírta jobban. A másik ágon viszont bombameglepetés született: az előző napot is rosszul kezdő Vasvári Eszter és Zsófi ugyanis az első játszmában mindössze 10 pontot szerzett, s bár a másodikra már „felébredtek” a lányok, vezettek 18:15-re is, a mindössze 16 éves Kun Stefi és a még nála is egy évvel fiatalabb Szabó Anna két szettlabdát hárítva innen is fordított és bejutott pályafutásuk első felnőtt ob-fináléjába. Utóbbi, aki november végén ünnepli 16. születésnapját, minden idők legfiatalabb ob-döntőse lett.

A férfiaknál ezúttal nem borult a papírforma: Hajós és Stréli az első szettet simán, a másodikat valamivel szorosabban, de nyerte Papp Mátyás és Soós Izsák ellen, Kiss Dániel és Rása Alex pedig visszavágott a tavalyi elődöntőért Mikuláss Koch Marcellnek és Szabó Vilmosnak, igaz, a második felvonást végül csak 23:21-re tudták hozni.

A női bronzmeccsen helyenként már úgy tűnt, hogy magukhoz térnek a Vasvári testvérek, de végül Vaida és Gubik nem engedte ki a kezéből a sikert és megérdemelten nyerte meg a bronzcsatát, míg Vasváriék a tavalyi fináléhoz hasonlóan maradtak a negyedikek. A férfiaknál sem változott a negyedik helyezett, mert ugyan Mikuláss Koch és Szabó az első, megnyert szettet követően a másodikban már nem tudta ugyanazt a teljesítményt nyújtani Papp és Soós ellen, a döntő szettben pedig előbbit ápolni is kellett, mert begörcsölt a combja. Azonban 13:13-nál ők jutottak meccslabdához, amit Szabó blokkjával ki is használtak. A bronzérmes fiúk pénzdíjukat felajánlották az Iván Gergő alapítvány részére.

A női döntőben váratlant húzott a címvédő: nem Szabót, hanem Kunt kezdték el bombázni a nyitásokkal és ez bizony alaposan meglepte a két ifjút, akik így elég simán elvesztették az első szettet. A másodikban már valamivel jobban tartották magukat, azonban végül így sem forgott veszélyben Vecsey Fanni „legfiatalabb bajnok” titulusa – két éve 17 évesen és alig több mint egy hónapos lett ob-győztes –, nem így Lutter Eszter ob-győzelmi rekordja, ugyanis hatodik sikerével Szombathelyi Szandi behozta őt az örökranglistán.

A férfiak döntőjében mindenki a gyenesdiási nagy csatát várta, ez azonban nem ismétlődött meg. Az első játszmát nagyon simán nyerte a címvédő, s ugyan a másodikban kapaszkodtak Rásáék, a végjátékban ezúttal alulmaradtak a Hajóssal és Strélivel szemben, akik így negyedik bajnoki címüket ünnepelhették.

Bár az országos bajnokság befejeződött, legjobb strandröplabdázóink még nem mehetnek szabadságra, mert a jövő héten csütörtöktől vasárnapig, ugyancsak a Lupa Beachen rendezik az FIVB Futures-tornát 10 magyar páros részvételével.

 

MKB-PANNÓNIA STRANDRÖPLABDA ORSZÁGOS BAJNOKSÁG (LUPA BEACH)
Férfiak, elődöntő:

Hajós, Stréli–Papp, Soós 2:0 (13, 17)
Kiss, Rása–Mikuláss Koch, Szabó V. (14, 21)
Bronzmérkőzés:
Mikuláss Koch, Szabó–Papp, Soós 2:1 (15, –14, 13)
Döntő
Hajós, Stréli–Kiss, Rása 2:0 (14, 18)

A végeredmény:
1. Hajós Artúr, Stréli Bence (SRSE)
2. Kiss Dániel (Kispest SE), Rása Alex (Pénzügyőr)
3. Mikuláss Koch Marcell (SRSE), Szabó Vilmos (Gödöllői RC)
4. Papp Mátyás, Soós Izsák (Ball SC)

Nők, elődöntő:
Kun, Szabó Anna–Vasvári E., Vasvári Zs. 2:0 (10, 21)
Szombathelyi, Villám L.–Gubik, Vaida 2:1 (18, –17, 12)
Bronzmérkőzés:
Gubik, Vaida–Vasvári E., Vasvári Zs. 2:0 (18, 17)
Döntő:
Szombathelyi, Villám–Kun, Szabó 2:0 (8, 14)

A végeredmény:
1. Szombathelyi Szandra, Villám Lilla (Vasas)
2. Kun Stefánia (SRSE), Szabó Anna (Gödöllői RC)
3. Gubik Hanna (Beach Sport), Vaida Beáta (Eötvös DSE)
4. Vasvári Eszter, Vasvári Zsófi (SRSE)

Ezen a napon rendezték meg az U14-es fiúk ob-döntőjét is. Az aranyérmet a Weczera Balázs, Ötvös Péter (Pénzügyőr) kettős nyerte meg a Komáromi Dávid, Oláh Martin (Tigers Team) párost legyőzve a döntőben, míg a bronzérmet a Szűts Gergely, Pelle Botond (SRSE) duó nyakába akasztották, akik Buday Benjamint és Tari Dánielt győzték le a 3. helyért.

A felnőtt döntő mérkőzései közötti szünetekben adták át a tavalyi év legjobbjainak járó díjakat. A 2021-es év női párosa Szombathelyi Szandra és Villám Lilla, a férfi pedig Hajós Artúr és Stréli Bence lettek. Az utánpótlásban Vasvári Eszter és Vasvári Zsófi, illetve Mikuláss Koch Marcell és Szabó Vilmos voltak a legjobbak, az év strandröplabda edzője pedig Gubik János lett.

Szakmai különdíjat kapott az U20-as Európa-bajnokságon elért 4. helyért Mikuláss Koch Marcell és Szabó Vilmos edzője, Koch Róbert, illetve a kiemelkedően eredményes korosztályos strandröplabda eredményeiért Vecsey Fanni, Gubik Hanna, Niemeier Lukas és Veress Ákos.