Női válogatott: magabiztos játékkal vágtunk vissza az észteknek

Pénteken is összemérte erejét a magyar és az észt női válogatott Győrben, s a mieink ezúttal visszavágtak a csütörtöki 3:1-es verségért, s ezúttal ők nyertek ugyanilyen arányban a jövő évi Eb egyik társházigazdája ellen.

 

Bár a meccs első pontját a vendégek szerezték, a mieink héttel válaszoltak rá, és Németh Anett vezérletével végig magabiztosan vezetve nyerték az első játszmát. A kezdőcsapatban ezúttal egyébként Fábián Fanny volt a feladó, Gyimes Zsófi az egyik center és Kiss Gréta az egyik négyes ütő. Most sokkal jobban muzsikált a csapat, mint egy nappal korábban. A szerváknál kevesebb volt a rontás és több az ász, és a támadások hatékonysága is nagyot javult. Ugyanezt a teljesítményt ráadásul a második játszmában is meg tudták ismételni a lányok, akik ezt a szettet még nagyobb különbséggel nyerték.

A két szövetségi kapitány hű maradt az előző napi stratégiájához, azaz az észtek olasz trénere végig ugyanazt a hatost küldte a pályára, s csak egy-két cserét hajtott végre a játszmák alatt, míg Andreas Vollmer az első két szettben nem változtatott csapatán, utána kezdett el a cseréknek is lehetőséget adni, de mindig csak két szett között variált, közben viszont egyszer sem. A harmadik játszmától a fiatal Berkó Lili osztogatta a labdákat, de bejött Török Kata, Szedmák Réka és Pintér Andrea is. A mieink ezt a játszmát is jól kezdték, de aztán 9-nél egyenlítettek a vendégek és innentől kezdve egy-egy pont volt csak a különbség, egészen a végjátékig. Ekkor sajnos az észtek két ponttal is megléptek és első szettlabdájukat is sikerült értékesíteniük.

A negyedik felvonásban pont a játszma elején haladtak fej fej mellett a csapatok, s aztán a közepén sikerült meglépni 21:14-re a mieinknek. Egy időkérés után ugyan vissza tudtak zárkózni 22:20-ra, de aztán a magyar válogatott német kapitánya is pihenőt kért és ezt követően sorozatban három pontot szerezve sikerült lezárni a találkozót.

A két csapat játszott egy ráadásjátszmát is, ami ráadásul nem 15, hanem 25 pontig játszottak. Előző esetben ugyanis ezt is a mieink nyerték volna, ám a hosszabb változat végén fordítani tudtak az észtek és ennek a végén végül ők örülhettek a sikernek. Mi meg annak, hogy a csapat most kifejezetten biztatóan játszott és erre bizony lehet alapozni az Eb-selejtezőkön is. A lányok most néhány napos jól megérdemelt szünetet kapnak, majd a keret Spanyolországba utazik, ahol több edzőmeccset játszanak a házigazdákkal, két hét múlva pedig már Budapesten, az UTE csarnokában készülnek, ahol majd egy hármas tornára is sor kerül a cseh és a szlovák válogatottal, hogy aztán augusztus 20-án Portugáliában megkezdjék a selejtezősorozatot.

MAGYARORSZÁG – ÉSZTORSZÁG 3:1 (19, 16, –22, 20)
Győr, zárt kapuk mögött. V: Halász T., Horváth M.
MAGYARORSZÁG: Fábián F. 3, Szakmáry 5, Papp O. 5, Németh A. 21, Kiss G. 4, Gyimes 9. Csere: Tóth F., Juhár (liberók), Török 8, Szedmák 3, Berkó 1, Pintér A. 4, Petőváry 2. Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer.
ÉSZTORSZÁG: Parts 18, Vahula 3, Miilen 6, Hollas 8, K. Kullerkann 12, Peit 9. Csere: Leenrum, Kangro (liberók), Kibberman 1, Laak 2, Pertens 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Orefice.
Edzői értékelés
Andreas Vollmer:
– Ezúttal sokkal koncentráltabban játszottunk, mint csütörtökön. Fábián Fanny remek teljesítményt nyújtott, nem beszélve a két feladó-átlóról. A támadásaink hatékonysága javult, a nyitásaink is veszélyesebbek voltak, szóval összességében elégedett vagyok.

A női válogatott Eb-selejtezői:
Augusztus 20., szombat, 19:00 Portugália – Magyarország (Santo Tirso)
Augusztus 24., szerda, 18:00 Magyarország – Ukrajna (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 27., szombat, 18:00 Magyarország – Ciprus (Riz Levente Sportcsarnok)
Szeptember 3., szombat, 19:00 Ciprus – Magyarország (Nicosia)
Szeptember 7., szerda, 18:00 Ukrajna – Magyarország (Kutna Horá – Csehország)
Szeptember 10., szombat, 18:00 Magyarország – Ukrajna (Békéscsaba)