Két magyar arany és történelmi siker a hartbergi strandröpi MEVZA-n

Miközben a felnőtt strandröplabdázók Gyenesdiáson küzdöttek, addig utánpótlás versenyzőink három korosztályban az ausztriai Hartbergben vettek részt MEVZA-tornán. A mieink remekül szerepeltek, hiszen az U18-asoknál a lányok és a fiúk között is aranyérmet szereztek, előbbieknél ráadásul házidöntőt vívtak.

 

Az U18-as lányoknál a korosztályos bajnok Bútor Anna és Kristóf Dóra (Gödöllői RC), illetve Honti-Majoros Chiara (Strandsport SE) és Kun Stefánia (SRSE) egyaránt veretlenül nyerte csoportját pénteken, majd a negyeddöntőt és az elsődöntőt is sikerrel vette, így végül házidöntőt vívhattak, ami azért is nagy szó, mert eddig a lányoknál doha nem sikerült aranyérmet szerezni MEVZA-tornán, korábban Gubik Hannának és Puskás Sárának, illetve Vasvári Zsófinak és Vecsey Fanninak volt már ezüstérme, a dobogó tetejére azonban most állhatott fel először két magyar lány. Ez pedig végül Honti-Majoros és Kun volt, akik két játszmában győzték le riválisukat. Ugyanebben a korosztályban Uhlmann Fanni és Pap Zorka (Beach Sport) a 7., illetve a még U16-os korosztályú másik Pap testvér, Lili és Solti Fanni (Beach Sport pedig a 9. helyen zárt.

Az U18-as fiúknál az idei ob két döntőse lépett homokra. Az ott aranyérmes Veress Ákos és Borbély Boldizsár (SRSE) most sem adta ennél alább: a csoportjukban egy cseh és egy osztrák párost győztek le, majd a negyeddöntőben egy szlovén, a fináléba kerülésért pedig honfitársaik, Niemeier Lukas és Tari Bence (SRSE) következtek, míg az aranyéremért az osztrákok harmadik csapatát győzték le. A másik párosunknak jóval kalandosabb útja volt, hiszen ők ugyan előbb legyőzték a későbbi ezüstérmes osztrákokat, de aztán kikaptak egy cseh kettőstől. A keresztjátékban az osztrák kettes csapat, a negyeddöntőben nem okozott problémát, viszont a vesztes elődöntő után a bronzmeccset is elvesztették a már a csoportban is őket legyőző cseh kettes csapat ellen.

Volt még egy negyedik helye a mieinknek szombaton: a leány U16-osoknál Németh Zina (UTE) és Stréli Tamara (SRSE) svájci és cseh ellenfelét legyőzve nyerte meg csoportját, s a négy közé kerülésért éppen a másik magyar párost, Breuer Mirtillt (Gödöllői RC) és Matkovits Almát (Beach Sport) győzték le. Ott viszont már kikaptak a korábban legyőzött svájciaktól, a bronzmeccsen pedig az osztrákoktól. A másik magyar páros végül a 7. helyen zárt. Ebben a korosztályban a fiúknál viszont sajnos nem ment ilyen jól, Mihalovits Pál és Pál Kedves Patrik (Pénzügyőr) ugyanis a 9., Dóczi András és Frányó Zalán (SRSE) pedig a 11. helyen végzett.

Az U20-asok csak szombaton kezdték a küzdelmeket, ahol Frányó Csanád és Éliás Balázs (SRSE) osztrák és svájci riválisaitól is kikaptak csoportjukban, így a nyolc közé kerülésért egy másik osztrák párossal kell majd megvívniuk vasárnap. A lányoknál Sótonyi Lili és Takács Viktória (UTE) ugyancsak két vereséggel kezdett: ők cseh és osztrák ellenfelüktől kaptak ki csoportjukban, s a keresztjátékban szlovén ellenfelükkel szemben harcolhatják ki a nyolc közé kerülést.