Női válogatott: beindult a győri meló

Vasárnap óta Győrben készül az Európa-bajnoki selejtezőkre a magyar női válogatott. Andreas Vollmer szövetségi kapitány 19 játékost hívott meg a felkészülésre, akik közül hárman, Berkó Liliána, Fábián Fanny és Kilyénfalvi Zsófia még nem léptek pályára a felnőtt nemzeti csapatban.

A győri egyetemi sportcsarnok nem teljesen ismeretlen a röpislányok számára, hiszen 2016-ban itt rendezték a női U19-es Eb magyarországi meccseit, egy évvel később pedig az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál röplabda-találkozóit. Előbbin Juhár Dalma Kilyénfalvi Zsófia, Kiss Gréta, Németh Anett, Török Kata volt a 10. helyezett magyar csapat tagja, míg Szedmák Réka mindkettőn szerepelt.

De keddre már a többiek is otthonosan mozogtak a létesítményben (ketten, Petőváry Panni és Kiss Gréta néhány nap múlva csatlakozik), igaz, egy kicsit talán mindenki nehézkesen, mert a felkészülés első szakaszában igencsak komoly fizikai igénybevételnek vannak kitéve a lányok. Délelőtt kondi- és teremedzés is van, délután pedig háromórás tréninget tart a német szövetségi kapitány. Bár Andreas Vollmer igyekezett játékosabb gyakorlatokat is belecsempészni a kedd délutáni edzésbe, azért a hangsúly még nem a labdán van, és ez várhatóan így lesz az első két hétben.

A felkészülés háromhetes győri szakaszának végén azért csapatmunka is lesz, már csak azért is, mert az utolsó napokban az észtekkel is játszunk majd két felkészülési mérkőzést. Aztán néhány nap szünetet követően majdnem egy hétre Spanyolországba utazik a csapat, ahol a hazaiakkal is megmérkőznek, majd a hazatérés után már Budapesten, az UTE-csarnokban edzenek a lányok – itt a csehekkel és a szlovákokkal lesz egy hármas torna –, majd a Riz Levente Sportcsarnokban, egészen a selejtező rajtjáig.

A magyar női válogatott kerete:
Bagyinka Fanni, Berkó Liliána, Fábián Fanny (feladók)
Kiss Gréta, Szakmáry Gréta, Szedmák Réka, Szűcs Kinga, Török Kata, Vezsenyi Adrienn (négyes ütők)
Németh Anett, Petőváry Panni (átlók)
Bodovics Hanna, Gyimes Zsófia, Kilyénfalvi Zsófia, Kump Aliz, Papp Orsolya, Pintér Andrea (centerek)
Juhár Dalma, Tóth Fruzsina (liberók)

Az Eb-selejtezők programja:
Augusztus 20., szombat, 19:00 Portugália – Magyarország (Santo Tirso)
Augusztus 24., szerda, 18:00 Magyarország – Ukrajna (Riz Levente Sportcsarnok)
Augusztus 27., szombat, 18:00 Magyarország – Ciprus (Riz Levente Sportcsarnok)
Szeptember 3., szombat, 19:00 Ciprus – Magyarország (Nicosia)
Szeptember 7., szerda, 18:00 Ukrajna – Magyarország (Kutna Horá – Csehország)
Szeptember 10., szombat, 18:00 Magyarország – Ukrajna (Békéscsaba)