Férfi EL: a finnek jutottak elsőként a döntőbe

Finnország és Észak-Macedónia mérkőzésével megkezdődött a férfi röplabda Ezüst Európa Liga négyes döntője. Bár utóbbiak a második játszmát el tudták rabolni, a meccs többi részében a papírforma igazolódott, így a finnek végül 3:1-es sikerrel jutottak be a vasárnapi fináléba, ahol a 19 órakor kezdődő magyar–román meccs győztesével találkoznak.

 

Ahogyan a mieink elleni meccsen már megszokhattuk, a finnek kicsit belealudtak a meccs elejébe, ezért a lelkes macedónok három-négy ponttal is elmentek, de aztán a szett közepén előbb az egyenlítés, majd a fordítás sem maradt el, a végén pedig négy szettlabdája is volt a finneknek. Hasonló volt a második felvonás forgatókönyve is, azzal a különbséggel, hogy már 15:7-re is vezettek a déliek, amikor megindult a finnek hajrája, ám ezúttal ez elkésettnek bizonyult. Az egyenlítés aztán magához térítette a finneket és a harmadik játszma elején már nem engedték „hosszú pórázra” ellenfelüket, hanem végig magabiztosan irányították és végül nyerték a szettet. A negyedik játszmában aztán küzdött becsülettel mindkét csapat – a macedónok a meccsben maradásért, a finnek pedig a döntőbe jutás bebiztosításáért –, ám mivel az északiak kritikus pillanatokban több Challenge-et is nyertek, így nem engedték felzárkózni ellenfelüket, és a szett közepétől fokozatosan elhúzva végül simán nyerték a meccset.

 

Férfi Ezüst Európa Liga-elődöntő:
Finnország–Észak-Macedónia 3:1 (22, –20, 18, 16)
Budapest, Tüskecsarnok, 150 néző. V: Cinatl (cseh), Onopasz (görög).
FINNORSZÁG: Savonsalmi 9, Lankinen, Hänninen 13, Porkka 1, Jokela 8, Ronkainen 7. Csere: Köykkä (liberó), Mäkinen 13, Nikula 17, Ivanov 4, Ninivaara 4. Szövetségi kapitány: Joel Banks.
ÉSZAK-MACEDÓNIA: Savovski 6, Gjorgiev 23, Kostikj 11, Madjunkov 10, Despotovski 2, Iliev 7. Csere: Milev (liberó), Boshkov, Stojanov. Szövetségi kapitány: Ratko Pavlicevic.

A további program:
Június 18. szombat, 19:00 Magyarország–Románia (elődöntő); Tv: M4 Sport+
Június 19. vasárnap, 16:00 Bronzmérkőzés; Tv: m4sport.hu
Június 19. vasárnap, 19:00 Döntő; Tv: m4sport.hu