U21-es ob: UTE–MTK és Szolnok–MÁV Előre döntő lesz

Kialakult a döntők párosítása az U21-es leány és fiú bajnokságon Újpesten és Kazincbarcikán. Előbbieknél a házigazda UTE az MTK-val, utóbbiaknál pedig a Szolnok a MÁV Előrével csap majd össze hétfőn az aranyéremért.

 

A nap a Gödöllő és a MÁV Előre összecsapásával kezdődött, s bár a feldójukat nélkülöző fehérváriak végig lelkesen küzdöttek, nem bírtak a szervezetten játszó Pest megyeiekkel, akik mindhárom szett során 18 pontot engedélyeztek ellenfelüknek. Így eldőlt, hogy a Gödöllő lesz az UTE ellenfele az egyik elődöntőben, míg a MÁV Előrének maradt az 5. helyért vívandó mérkőzés hétfőn.

A második meccs hozta a második nap legnagyobb meglepetését: az ugyancsak feladó nélkül játszó békéscsabaiak ugyanis lelkes játékkal meglepték a Vasast. A két csapat egy hete az U19-es bajnokságban is összecsapott, s akkor a fővárosiak győztek, most viszont sikerült a visszavágás a BRSE-nek. Azt is hozzá kell azonban tegyük, hogy a piros-kékek egyik alapembere, Kömpf Gréta súlyos térdsérülést szenvedett (és ez sajnos nem az egyetlen volt ezen a napon), ami nyilvánvalóan kihatással volt a Vasas játékára is.

Néhány órával később a csarnoknak pontosan ugyanazon a helyén feküdt fájdalmas arccal a gödöllőiek pontgyárosa, Ratkai Panna, ahol koradélután Kömpf, és sajnos ő is hasonló térdsérülést szenvedett. Az eset az UTE elleni elődöntő első játszmájának végén, 24:22-es állásnál történt. A játszmát végül a lilák húzták be 25:23-ra, ezt követően viszont kulcsemberük hiányában a pest megyeiek a következő két játszmában összesen 25 pontig jutottak, így az Újpest magabiztos sikerrel jutott a fináléba.

Nem így az MTK, amelyik viszont váratlanul alaposan megszenvedett az egyre jobban összeálló Békéscsabával szemben. A fővárosiak azonban a végjátékban mindig határozottabbak voltak és ezzel végül ők is három játszmában húzták be a találkozót, s így ők lesznek az UTE ellenfelei a hétfői döntőben.

Női U21-es bajnokság, döntő (Újpest)
Keresztjáték:
Gödöllő – MÁV Előre 3:0 (18, 18, 18)
Vasas – Békéscsaba 0:3 (-20, -19, -23)
Elődöntő:
UTE – Gödöllő 3:0 (23, 11, 14)
MTK – Békéscsaba 3:0 (21, 20, 23)

A hétfői program:
11:00 MÁV Előre – Vasas (5. helyért)
13:00 Gödöllő – Békéscsaba (3. helyért)
15:00 UTE – MTK (1. helyért)

 

A második játéknap első mérkőzésén a címvédő DSE Röplabda Akadémia az A csoport második helyét megszerző Kecskeméti RC junior csapatával csapott össze. Szoros játékot hozott a meccs, az első szettet pedig a kevesebb hibával játszó DSE nyerte. Ezután pedig fordult a kocka, a Kecskemét összeszedte magát, a második játszmára még az elsőhöz hasonló szoros játék volt jellemző, a folytatásban pedig már simábban sikerült nekik nyerni a játékrészeket.

A következő meccsen a Vegyészt és a Pénzügyőrt szólították pályára. A házigazda szereplésére sokan kíváncsiak voltak, nagyon jó hangulatot teremve a csarnokban. Toronyai Miklós remekült cserélt és kérte az időket, így az első szettet nyerni tudta a Barcika. Ezt követően még összetudta magát szedni a fővárosi egylet, de utána már nem engedte ki a kezéből az irányítást. A negyedik szettben pedig egy igazi örömjátékot mutattak a VRCK játékosai a kilátogató szurkolóknak.

A délutáni szünetet követően már az elődöntőkkel folytatódott a program. A székesfehérváriak a Kecskeméttel kerültek össze, míg a másik ágon a Vegyésznek a Szolnok jutott. Az első elődöntő egészen simának indult, igyekezett tartani a lépést a KRC az ellenfelével, de a férfi felnőtt NB I-es Ligát megnyerő MÁV Előre csapata alapjaiban a juniorokra épült, így ez nem volt egyszerű. A két simább játszmát követően egy szoros harmadikat játszottak egymással, de a meccs végeredménye 3:0 lett, és így a MÁV Előre küzdhet a holnapi döntőben.

A nap zárótalálkozóján pedig ismét a házigazdák léptek a pályára, ezúttal a B csoport győztesével, a Szolnokkal mérkőztek meg. A lelátón megint csak rengeteg barcikai drukkerrel lehetett találkozni, ők pedig folyamatosan bíztatták a kedvenceiket. Meg is lett ennek az eredménye, 25:22-re tudta a Vegyész nyerni a szettet, de a Szolnok talpra tudott állni és egyenlített. Aztán a VRCK újra nyomás alatt tartotta ellenfelét, az előny megint az ő oldalukra került. A negyedik játszmában már csak pár pont kellett volna a nekik a döntőbe kerüléshez, azonban a Szolnok nem engedte ki a kezéből az irányítást, nyerte a játszmát és jöhetett a mindent eldöntő 5. szett. Itt pedig már a lélektani előny a Szolnoknál volt. Ők álltak talpra kétszer a mérkőzésen és a kulcsfontosságú pontokat is nyerni tudták, amire már nem volt válasza Toronyai Miklós csapatának.

Fiú U21-es bajnoki döntő (Kazincbarcika)
Keresztjáték:
Kecskeméti RC – DSE Röplabda Akadémia 3:1 (-24, 25, 17, 17)
Vegyész RC Kazincbarcika – Pénzügyőr SE 3:1 (21, -21, 19, 8)
Elődöntő:
MÁV Előre Akadémia – Kecskeméti RC 3:0 (19, 15, 24)
Szolnoki SPC – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (-22, 15, -17, 23, 10)

A hétfői program:
11:00 DSE Röplabda Akadémia – Pénzügyőr SE (5. helyért)
13:00 Kecskeméti RC U21 – Vegyész RC Kazincbarcika (3. helyért)
15:00 MÁV Előre Akadémia – Szolnoki SPC (1. helyért)