Női EL: jó kezdés, de végül vereség Ukrajna ellen

Jól kezdett, de sajnos így is vereséget szenvedett második Európa Liga mérkőzésén a magyar női válogatott Ukrajna ellen. A mieink megnyerték az első játszmát, de aztán a vendégek elkapták a fonalat és végül 3:1-re győztek. Gyorsan lesz lehetőség a visszavágásra, hiszen szombaton megint összecsap majd a két csapat ugyanitt a Tüskecsarnokban.

 

A kissé kísérletező felállás ellenére (Vezsenyi Adrienn például nyitásfogadó ütőként kezdett) a mieink kezdték jobban a mérkőzést, Németh Anett és Kiss Gréta bombáival négy ponttal is sikerült meglépnie a mieinknek. A rontott nyitások száma azonban a románok elleni meccshez hasonlóan továbbra is magas volt. Szerencsére az ukránok is sokat hibáztak, így 18:12-nél már a második idejét is kikérte Ivan Petkov. Ez használt, mert sorozatban három pontot is szereztek, azonban Andreas Vollmer időkérése után gyorsan vissza is állt a különbség. Csereként egy ismerős, a Vasassal idén mindent megnyerő Julia Bojko is pályára lépett, és valamennyit lendített is az ukránok játékán, mert a végjátékban két pontra visszazárkóztak. Újabb időkérés után Kump Aliz pontjával viszont három szettlabdához jutottak a mieink, azonban mindhármat hárították a vendégek. majd ezt követően mégegyet, azonban ötödikre hibáztak (27:25).

A második játszma szorosabban indult, mint az első: 7:7-ig haladt fej fej mellett a két csapat, de aztán hárommal is megléptek a vendégek, időt is kért Andreas Vollmer, majd Petőváry Panni is pályára lépett, de már nem lehetett megállítani a lendületbe kerülő ukránokat. Sajnos ekkor nyitásfogadásban is gyengélkedtek a mieink, aminek köszönhetően hét játszmalabdához jutottak a sárgamezesek és Bojko ászával már az elsőt ki is használták (17:25).

A harmadik felvonásra pályán maradt Petőváry és érkezett Kotormán Réka, illetve Szedmák Réka is. Viszont továbbra is az ukránok domináltak, akik 5:0-val kezdtek. Egy időkérést követően azonban sikerült visszazárkózni két pontra, legalábbis időlegesen. Csináltak szép dolgokat a mieink ekkor is, csak az ukránok többet, így 13:6-nál jött az újabb időkérés. 16:8 után sikerült megfelezni a különbséget, de közelebb nem tudtunk kerülni, sőt, a végén 24:16-nál nyolc szettlabdája volt szomszédjainknak. Két szettlabdát sikerült hárítani, de aztán a vendégek egy jó blokkal lezárták a játszmát (18:25).

A negyedik játszmára Bodovics Hanna került a kezdőbe, de sajnos ez is 1:5-tel kezdődött. Fiatal csapatunk pedig lelkesen próbálkozott, de sokat hibázott, így megint 8:16 volt az állás. Ezúttal is sikerült visszajönni négy pontra, de végül öt meccslabdája is volt az ukránoknak és egy ásszal már az elsőt ki is használták (25:19).

A lelkes közönség azonban így sem volt csalódott és minden magyar pontot lelkesen ünnepelt, így remek hangulatban zajlott le a találkozó.

 

Női Arany Európa Liga:
Magyarország–Ukrajna 1:3 (25, –17, –18, –19)
Budapest, Tüskecsarnok, 650 néző. V: Król (lengyel), Horváth M.
MAGYARORSZÁG: Kump 4, Petrenkó 2, Vezsenyi 4, Zólyomi 5, Németh A. 9, Kiss G. 14. Csere: Szalai (liberó), Petőváry 12, Kotormán 3, Szedmák 5, Bodovics 1. Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer.
UKRAJNA: Dorszman 15, Velikokon 3, Milenko 21, Majevszka 3, Harcsinszka 4, Gyenyiszova 14. Csere: Nyemceva (liberó), Mazenko 3, Majevszka 3, Bojko 18, Dancsak. Szövetségi kapitány: Ivan Petkov.
Edzői értékelés
Andreas Vollmer: – A mai találkozó arra volt jó, hogy megnézzem, éles szituációkban kire lehet számítani. Három területen szerettem volna előre lépést látni: a kommunikáció egészen jól működött a feladók között, a blokkjaink sajnos hatástalanok voltak, azonban annak örültem, hogy a rossz nyitásainkat ezúttal tíz alá tudtuk szorítani. Szombaton már a legerősebb csapat fog játszani.

A csoport állása: 1. Ukrajna 7 pont (3 mérkőzés), 2. Románia 4 (3), 3. Magyarország 1 (2)