Újonc-szemmel az Európa Ligáról

Győzelemre készül az ukránok ellen a megfiatalított magyar női röplabda válogatott, amelyben több újoncnak is lehetőséget adott Andreas Vollmer. Közülük kettővel, Kertész Petrával és Kotormán Rékával beszélgettünk a debütálásról és az ukránok elleni várakozásaikról.

Bár vereséggel kezdte a szereplését a magyar női röplabda válogatott az Arany Európa Ligában, a románok elleni mérkőzésen azért jócskán voltak biztató jelek, amely alapján bizakodva várhatjuk az ukránok elleni összecsapásokat. Az ukrán nemzeti együttes már túl van a románok elleni két mérkőzésen, melyeken egy győzelem, egy vereség a mérlege.

A fiatal magyar válogatott Andreas Vollmer vezetésével nagyszerű mérkőzést játszott a románokkal, amiből lehet tanulni és építkezni is. A találkozón több újoncot is avatott a német mester: először játszott a válogatottban a liberó poszton bevethető Kertész Petra, és kezdő feladóként az Egyesült Államokban tanuló és röplabdázó Kotormán Réka kapott lehetőséget.

A Swietelsky-Békéscsaba liberója nagyon büszke arra, hogy bemutatkozhatott a válogatottban: „Az volt az álmom, hogy bemutatkozhassak a felnőtt válogatottban, nagyon örülök neki, hogy ez most sikerült! A lányok többségét már ismertem korábbról, de a többiek is, mind nagyon aranyosak. Nagyon jól éreztem magam a felkészülés során és a mérkőzésen is, egyáltalán nem izgultam. Nagyon jól ment a játék, úgy érzem, hogy a maximumot ki tudtam hozni magamból.” Az ukránok elleni mérkőzéseken szoros csatára számít: „Már videózzuk néhány napja az ukránokat, akik gyors röplabdát játszanak, nem lesz egyszerű dolgunk. Úgy gondolom, hogy a két csapat egy szinten van, apróságok fognak dönteni, hogy melyik csapat nyer. Min mindent megteszünk, hogy megnyerjük a találkozót!

Rögtön az első válogatott mérkőzésén a kezdő hatosban kapott helyet a feladó poszton szereplő Kotormán Réka, aki nagyon boldog, hogy bemutatkozhatott a nemzeti együttesben: „Ez az első nyaram, amit a felnőtt válogatottal töltök és a románok elleni volt az első mérkőzésem. Hatalmas megtiszteltetés a felnőtt válogatottban edzeni és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült 22 évesen kezdő feladóként bemutatkozni az első válogatott mérkőzésemen. Nem tagadom, nagyon vártam már a románok elleni mérkőzést.  Már 3 hete folyamatosan edzettünk és ki voltunk éhezve a mérkőzésre. Azt gondolom, hogy készen álltunk rá. Nagyon motiváltak vagyunk, ezzel a fiatal kerettel nincsen akkora nyomás rajtunk, viszont annál nagyobb a bizonyítási vágy. A mérkőzésen nagyon jó volt a hangulat a szurkolóknak hála, így mi is próbáltuk a legjobb játékunk mutatni. Sajnos, nagyon sok ki nem kényszerített hibát vétettünk: ez alatt a sok nyitásrontást értem. Ennek ellenére úgy érzem, megálltunk a helyünket és most már az ukránokra koncentrálunk.” Szót ejtett a továbbiakról is, és nagyon derülátó a folytatást illetően: „Továbbra is úgy gondolom, hogy van esélyünk a Final Fourba bejutni. Az ukránokat már videózzuk egy ideje, hasonlóan nehéz mérkőzésre számítok. Szerintem a csoportunkban ez a három csapat nagyon egy szinten van, így aki az adott nap kevesebbet hibázik, az fog nyerni. Remélhetőleg ezek mi leszünk!