U19-es ob: az MTK és a Dunaújváros lett az aranyérmes

Az már szombaton eldőlt, hogy az U19-es országos bajnokság döntőjében, a lányoknál és a fiúknál is új bajnokot avatnak. Az pedig ma derült ki, hogy Békéscsabán az MTK Budapest, Székesfehérváron pedig a DSE RA ünnepelhetett, a tavalyi bajnokok pedig mindkét helyszínen leszorultak a dobogóról.

 

Békéscsabán az UTE és a Szeged összecsapásával kezdődött a nap, mégpedig úgy, mintha az utóbbiak az ágyban maradtak volna, mert az első két szettben összesen 23 pontra futotta az erejükből. Ezt követően viszont megrázták magukat, és ekkor az újpestiek aludtak bele a meccsbe, mert négy szettet követően 2:2-t mutatott az eredményjelző. A lilák ekkor döbbentek rá, hogy ennek fele sem tréfa és a döntő játszmát már magabiztosan hozták, megszerezve ezzel az ötödik helyet.

A bronzmeccsen a házigazda békéscsabaiak továbbra is szenvedtek a pénteken megsérülő feladójuk hiányában, azonban az első és a harmadik játszmában így is nagyot küzdöttek a Vasas C csapata ellen. Ez azonban csak megint csak 3:0-s vereséghez volt elég, így Kőnig Gábor csapata egy U19-es bronzéremmel zárta szereplését, míg a címvédő BRSE az U17-es és U15-ös arany után ezúttal leszorult a dobogóról.

A döntőben is folytatta menetelését a torna meglepetéscsapata, az MTK, amely már 2:0-ra is vezetett a Vasas A-csapata ellen, s bár a harmadik felvonást sikerült megnyernie a piros-kékeknek, ezt követően nagyon simán diadalmaskodtak a kék-fehérek, akik így veretlenül nyerték meg a tornát, úgy, hogy a tavalyi döntősöket is legyőzték. A Vasas így már a harmadik ezüstöt szerezte az U13-as arany mellé, és az ifjúsági korosztályban a bronz is az övék lett…

Torma Ágnes (U19) OIB I. osztály, LEÁNY DÖNTŐ – Békéscsaba
5. helyért: UTE U19 A – Szegedi RSE 3:2 (12, 11, 15, 20, 9)
3. helyért: Vasas SC C – Békéscsabai RSE 3:0 (20, 11, 21)
1. helyért: MTK Budapest – Vasas SC A 3:1 (19, 22, –20, 14)

Az MVM Röplabda Utánpótlás Ösztöndíj nyertese: Berkó Liliána (MTK Budapest)

 

Drámai csatákat, nagy fordításokat láthattak a Székesfehérvárra kilátogatók a dr. Tarnawa Ferdinánd U19 Országos Ifjúsági Bajnokság vasárnapi helyosztóin. Elsőként az ötödik helyért a Szolnoki SPC ellenfele a Pénzügyőr SE ‘A’ volt: a két csapat felváltva dominálta a játszmákat, úgyhogy döntő szettre került sor, ahol a szolnokiaknak jött ki jobban a lépés, így ők szerezték meg a torna ötödik helyét.

A bronzmérkőzést a tavalyi kiíráshoz hasonlóan a KESI és RÖAK Kaposvár FINO játszotta, akkor a Kaposvár nyert, úgyhogy volt miért visszavágnia a kecskemétieknek. A csoportmeccsek során pénteken már találkozott a két együttes, az a mérkőzés 3:0-ás KESI győzelemmel ért véget. A bronzmeccset azonban a kaposváriak kezdték jobban, ám a második játszmára összeállt a Kecskemét játéka, és könnyedén nyerték a harmadik felvonást is. Innen azonban még egy szoros játszmát megnyerve felállt a RÖAK, és kerültek előnybe a döntő szettben, az idegek harcát jobban bírta a KESI, így ők lettek a korosztály bronzérmesei.

Izgalmas fináléra volt kilátás a MÁV Előre Akadémia és a DSE Röplabda Akadémia között, ugyanis a csoportmeccsek során fantasztikus feltámadást bemutatva a hazai pályán játszó MÁV Előre 3:2-es sikert aratott, amiért a dunaújvárosiak szerettek volna visszavágni. A hazai közönség elképesztő hangulatot varázsolt a csarnokba, a székesfehérvári fiatalok nem ismertek elveszett labdát. A DSE azonban kiválóan röplabdázott ezen a délutánon, és a megszerzett 2:0-ás előnyt ezúttal nem adta le, hanem nagyszerű játékkal a harmadik szettben is diadalmaskodott, így 2022-ben a DSE Röplabda Akadémia lett az U19-es korosztály bajnoka.

Dr. Tarnawa Ferdinánd fiú U19-es országos ifjúsági bajnokság – Székesfehérvár
5. helyért: Szolnoki SPC – Pénzügyőr SE ‘A’ 3:2 (18, -16, 20, -20, 11)
3. helyért: KESI – RÖAK Kaposvár FINO 3:2 (-19, 21, 14, -23, 8)
1. helyért: MÁV Előre Akadémia – DSE Röplabda Akadémia 0:3 (-16, -16, -20)

Az MVM Röplabda Utánpótlás Ösztöndíj nyertese: Kecskeméti Bálint (DSE Röplabda Akadémia)