Női El: a nyitások okozták a balszerencsés nyitányt

Óriási csatát vívott a megfiatalított magyar női válogatott Románia ellen a szövetségi kapitány, Andreas Vollmer első mérkőzésén, amelyen négy játékos is debütált a címeres mezben. A találkozót végül a románok nyerték az ötödik játszmában – nagyrészt annak is köszönhetően, hogy a mieink 104 nyitásból 23-at is elrontottak –, de a mutatott játékkal elégedettek lehetünk.

 

Bár az első pontot Románia szerezte, sikerült megfordítani az állást. Roxana Daiana Roman az egyik labdamenet során megsérült, emiatt le kellett cserélni. 13:9-re is vezettünk, azonban sorozatban szerzett négy pontjával kiegyenlített keleti szomszédunk, nem sokkal később pedig át is vette a vezetést. Ugyan Naranjo Hernández lányai szerezték meg előbb a huszadik pontot, a huszonkettediknek már a magyarok örülhettek elsőként. Andreas Vollmer lányai a kettőből egyik szettlabdájukat sem tudták értékesíteni, ami viszont a mieinknek nem sikerült, az összejött a románoknak: egy kiváló blokkal megnyerték az első szettet (25:27).

A szurkolók nagyobb hangerőre váltottak, ennek köszönhetően ismét csapatunk kezdte jobban a szettet. Németh Anett és a kapitány Szűcs Kinga szerencsére a folytatásra sem lassult le, előbbi pontjával 12:9-re vezettünk. A végjátékra négypontos előnyben fordultunk (21:17), de Románia ismét magára talált, és egypontosra csökkentette hátrányát – Vollmer időkérése sem segített, fordított a rivális. Németh zseniális ütéssel kiharcolta a szettlabdát, majd Szűcs Kinga bámulatos ejtésével mégis megnyertük a játszmát (25:23).

4:1-es hátrányból sikerült a magunk javára fordítani az állást a harmadik szett elején. Működött a támadásunk és a védekezésünk is, a blokkokra sem igazán lehetett panasz. A játszma végéhez közeledve ismét a körmünket rághattuk, hiszen a sokáig ponthátrányban röplabdázó románok kiegyenlítettek (19:19), azonban Pintér Andrea és Kump Alíz nagyszerű blokkjával ismét két ponttal megléptünk, sőt Németh Anett révén mi jutottunk először szettlabdához, rögtön négyhez is. Ezúttal sem sikerült az elsőt értékesíteni, de hogy a nézőknek ne kelljen a szívükhöz kapniuk, értékesítettük a másodikat, így már nálunk volt az előny (25:21).

A negyedik játszmát is úgy kezdték a románok, mint az előzőt, 4:1-re vezettek, később ötpontosra duzzasztották előnyüket – a blokkjuk rendben volt, mi pedig rengeteg ki nem kényszerített hibát ütöttünk, főleg nyitásokból. 19:12-re meglógott Románia, sikerült valamennyire felzárkózniuk a magyaroknak, de az ellenfél jutott szettlabdához, amit egy remek blokkal értékesített is (18:25).

Az utolsó szett felénél, szoros játéknál az első számú török játékvezető úgy engedte útjára a labdát, hogy Szűcs Kinga pályán kívül volt, ami jelentős tévedésnek bizonyult, és sajnos a lányokban benne maradt ez a szituáció. Románia stabil támadójátékának eredményeként Georgiana Popa ász értékű nyitásával mérkőzéslabdákat harcolt ki, amelyekből a harmadikat értékesítette, így vereséggel kezdtük az Arany Európa-ligát (11:15).

 

Női Arany Európa Liga:
Magyarország–Románia 2:3 (–25, 23, 21, –18, –11)
Budapest, Tüskecsarnok, 1000 néző. V: Tekol Pelenk (török), Ujházi
MAGYARORSZÁG: Kotormán, Szedmák 12, Bodovics 1, Németh A. 22, Szűcs K. 25, Pintér 8. Csere: Kertész (liberó), Kump 3, Kiss G. 3, Petrenkó 3, Petőváry. Szövetségi kapitány: Andreas Vollmer.
ROMÁNIA: Spinoche 4, Matei 5, Roman, Budai-Ungureanu 15, Buterez 20, Ariton 6. Csere: Ciucu 1, Veres (liberók), Ionescu 7, Popa 1, Dan 5, Zadorojnai 11. Szövetségi kapitány: Guillermo Naranjo Hernandez.
Edzői értékelés
Andreas Vollmer: – Le a kalappal a fiatalok előtt! Nagyszerűen éltek a lehetőséggel azok, akik először léptek pályára válogatott mezben, az ő segítségükkel sikerült kiharcolni az ötödik szettet. A nyitásunk borzasztó volt, azon mindenképpen javítani kell, a több mint húsz ki nem kényszerített hiba rengeteg. Ettől függetlenül az új, fiatal csapat helytállt a hazai közönség előtt, szóval biztató a jövő.