OGYB-döntő: körbeverés után lett elődöntős a címvédő KESI

A csoportmérkőzésekkel megkezdődött Békéscsabán és Szegeden az U15-ös országos bajnokság döntője. A lányoknál a házigazda BRSE mellett az UTE, míg a fiúknál a MÁV Előre és körbeverés után a címvédő KESI jutott már csoportgyőztesként a szombat délutáni elődöntőbe. A többi csapat a délelőtti keresztjátékban harcolhatja ki ugyanezt.

 

Az A-csoport és a nap első mérkőzésén a középszakasz második és negyedik helyezettje, vagyis a Vasas és a Nyíregyháza csapott össze. A piros-kékek magabiztosan megnyerték az első játszmát, azonban a másodikra már a szabolcsiak is felébredtek, sőt, a szettlabdát is ők harcolták ki először – értékesíteni nem tudták, azonban a Vasas a magáét igen. A harmadik szett is magabiztos játékot hozott, így a fővárosiak nyerték a nyitómérkőzést. A kora délutáni órákban a BRSE Fehér csapata is pályára lépett, amely hiába kezdte magabiztosan az első szettet, a Nyíregyháza nagyszerű játékkal fordított és megnyerte a játszmát. A második felvonásban könyörtelenül, öt pontot engedve ellenfelének visszavágtak a csabaiak, majd a következő játékrész után már ők vezettek. A negyedik játszmában sokáig vezetett a Csaba, azonban a szabolcsiak a huszadik pontnál utolérték őket. Higgadtak maradtak a hazaiak és sikerükkel a Vasas ellen harcolhatták ki az automatikus elődöntőbe jutást. Azonban a nap rangadója – ahogy arra számítani lehetett – nem kis csatát hozott, az első játszma szinte a végletekig kiélezett volt, amiből a hazai tudtak előnyt szerezni. A másodikban hullámzó volt mindkét csapat teljesítménye, egyszer a hazaiak, egyszer a fővárosiak játszottak jobban, végül kitartott a csabaiak játszma végére majdnem elfogyó előnye és csoportelsőként jutottak be az elődöntőbe.

A másik csoportba három fővárosi együttes került, először a BVSC-Zugló és az UTE csapott össze egymással. Kiélezett csata után a lila-fehérek tudták rendezni a védekezésüket és meggyőző játékkal megnyerték az első szettet. A következő játszmák a nagy fordításokról szóltak, ugyanis előbb az újpestiek fordítottak hatpontos hátrányból, majd a harmadik szettben ugyanezt tették a kék-sárgák is. A negyedik játszmában 10:1-re is vezetett a BVSC, azonban nagyszerű játékkal és koncentrációval fordítani tudott az UTE és megnyerte a találkozót. Nem volt ilyen könnyű helyzetben a lila-fehér együttes az MTK ellen, hiszen egy igazi fővárosi derbi kerekedett a találkozóból. Nagyon sokáig állták a sarat Benkóné Kőrös Mária lányai az első felvonásban, azonban a szett végét jobban bíró újpestiek kerültek szettelőnybe. A fordulatokból a folytatásban sem volt hiány, előbb a kék-fehérek nyertek meg egy szoros játszmát, majd a lila-fehér Sótonyi Hanna sorozatban ütöttöt ász értékű nyitásának köszönhetően újra az UTE került előnybe. A negyedik játszma sem volt mentes az izgalomtól, de a játszma második felére nagy előnyt dolgozott ki a lila-fehér csapat, amit a végig megtartott, így az újpestiek csoportgyőztesként biztosan elődöntőt játszhatnak. A nap és a csoport utolsó összecsapása a háromnegyed nyolcas kezdés ellenére sem volt unalmas, sőt… végül először a játéknap során ötszettes csata kerekedett. Végig hullámzó volt a BVSC és az MTK játéka, játszmaelőnybe mégis a kék-sárgák kerültek kétszer is, azonban mindkét alkalommal sikerült egalizálnia a kék-fehéreknek. A döntő szettben7:0-ra meglógott a BVSC, innen pedig már nem veszítették el a mérkőzést, így a kék-sárgák végeztek a második, az MTK pedig a harmadik helyen.

Dr. Kotsis Attiláné leány U15 OGYB I. osztály DÖNTŐ
Pénteki eredmények
A-csoport:
Nyíregyházi Sportcentrum–Vasas SC Piros 0:3 (–19, –24, –18)
BRSE-Fehér–Nyíregyházi Sportcentrum 3:1 (–23, 5, 18, 22)
Vasas SC Piros–BRSE-Fehér 0:3 (–21, –22, –17)
A csoport végeredménye: 1. BRSE-Fehér 4 pont (6:1), 2. Vasas SC Piros 3 pont (3:3), 3. Nyíregyházi Sportcentrum 2 pont (1:6)

B-csoport:
UTE U15 A–BVSC-Zugló 3:1 (15, 24, –20, 21)
MTK Budapest kék–UTE U15 A 1:3 (–19, 22, –18, –15)
BVSC-Zugló–MTK-Budapest kék 3:2 (20, –18, 22, –21, 6)
A csoport végeredménye: 1. UTE U15 A 4 pont (6:2), 2. BVSC-Zugló 3 pont (4:5), 3. MTK-Budapest kék 2 pont (3:6)

A szombati program:
10:00 Vasas – MTK Budapest (keresztjáték)
12:00 BVSC-Zugló – Nyíregyházi Sportcentrum (keresztjáték)
17:00 UTE – Vasas/MTK Budapest (elődöntő)
19:00 BRSE – BVSC-Zugló/Nyíregyházi Sportcentrum (elődöntő)

Május 22. (vasárnap)
11:00 5. helyért (keresztjáték vesztesei)
13:00 3. helyért (elődöntő vesztesei)
15:00 1. helyért (elődöntő győztesei)

 

Izgalmas és fordulatos mérkőzéssel indult útjára a labda a Tatár Mihály U15 fiú bajnokság országos döntőjén. Az első játszmában fej fej mellett mentek a dági és a kecskeméti fiúk, kiegyenlített játékot láthattunk tőlük, viszont a második szettől kezdve simább játékrészek következtek. Már az első mérkőzésen azonnal egy maratoni ötszettes meccset játszottak a felek, amit a jobb koncentrációnak is köszönhetően a Dág tudott megnyerni felülmúlva a KESI csapatát!

A ’B’ jelű hármas nyitómérkőzésén nagyon gyors 3 szettet játszott egymással a Kunhegyes és a Székesfehérvár. Hiába próbálkozott a Kunhegyes, a játszmák elején még tartották valamennyire a lépést, de a szettek második felében rendre a MÁV Előrének ment jobban, így kevesebb, mint egy óra alatt simán nyerték a találkozót.

A nap harmadik összecsapásán egymás mellett ment a Pénzügyőr és a KESI, az első felvonást a fővárosi alakulat nyerte, azonban a folytatásban javult a kecskemétiek játéka, a PSE-nek viszont nem jött ki a lépés, sem a cserék, sem az időkérések nem változtattak a játékukon, így a KESI 3:1-re nyerte a találkozót.

A házigazda szegedieken nagy volt a nyomás a mérkőzés elején, ugyan rendezőként saját városukban, mégis idegen pályán mérkőztek meg a Kunhegyessel. A nemrég átadott Pick Aréna Munkacsarnokában az SZRSE már közel állt a mérkőzés megnyeréséhez, de a Kunhegyes feltámadt, nyerte a harmadik szettet, jöhetett a folytatás. Azonban itt már nem engedett a Szeged, megnyerték a játékrészt, és készülhettek a MÁV elleni csoportmeccsre, ahol az elődöntőbe való egyenes bejutás volt a tét.

Az ’A’ csoport zárómérkőzését a dági fiúk kezdték jobban, két játszma alatt 25 pontot engedtek ellenfelüknek. Ezután mintha új mérkőzésbe csöppentünk volna! A Pénzügyőrnek minden összejött, míg a Dág sokat hibázott, így hiába volt 2:0 is az állás, jöhetett az 5. szett. A meccsbe való visszajövetel plusz erőt adott a fővárosiaknak, így végül megnyerték a mérkőzést és ezzel kikaparták a gesztenyét, pontosabban a csoportgyőzelmet a KESI-nek.

A nap zárásként a csoportgyőzelemért lépett pályára a MÁV Előre és a házigazda Szegedi RSE. Szoros és kiélezett szetteket játszottak a meccs elején a csapatok, de a harmadik játszmára kicsit elfáradt a Szeged, így könnyen tudta lezárni a párharcot a Fehérvár, megnyerve ezzel a csoportot, és kiharcolva a holnap esti elődöntőben való részvételt!

 

Tatár Mihály fiú U15 OGYB I. osztály DÖNTŐ
Eredmények:

A csoport
KESI – Dág KSE 2:3 (23, -12, 19, -16, -11)
Pénzügyőr SE ‘A’ – KESI 1:3 (23, -20, -22, -15)
Dág KSE – Pénzügyőr SE ‘A’ 2:3 (14, 11, -20, -20, 9)
A csoport végeredménye: 1. KESI 3 pont (5:4 szettarány), 2. Dág 3 (5:5), 3. Pénzügyőr 3 (4:5)

B csoport
Kunhegyes ESE – MÁV Előre Akadémia 0:3 (-18, -16, -16)
Szegedi RSE – Kunhegyes ESE 3:1 (22, 19, -23, 22)
MÁV Előre Akadémia – Szegedi RSE 3:0 (26, 23, 16)
A csoport végeredménye: 1. MÁV Előre 4 pont, 2. Szeged 3, 3. Kunhegyes 2

A szombati program:
10:00 Dág – Kunhegyes (keresztjáték)
12:00 Szeged – Pénzügyőr (keresztjáték)
17:00 MÁV Előre – Dág/Kunhegyes (elődöntő)
19:00 KESI – Szeged/Pénzügyőr (elődöntő)

Május 22. (vasárnap)
11:00 5. helyért (keresztjáték vesztesei)
13:00 3. helyért (elődöntő vesztesei)
15:00 1. helyért (elődöntő győztesei)