Negyedik és ötödik helyet szereztek strandröplabdázóink a Gymnasiadén

Remekül szerepeltek strandröplabdázóink a franciaországi Normandiában megrendezett középiskolai világjátékokon, ahol a lányok az elődöntőig jutottak, míg a fiúk az 5. helyen zártak.

 

Ami Kun Stefit és Vasvári Zsófit illeti, csütörtökön a lányok Tajvan legyőzésével (21:19, 21:13) jutottak be a legjobb négy közé, s aznap mégegyszer homokra léptek, mégpedig az amerikaiak ellen, akikkel szemben a második játszmában szettlabdájuk is volt, de végül vereséget szenvedtek (10:21, 22:24). A bronzmeccsen az ukránok voltak a mieink ellenfelei, akikkel szemben két szoros játszmában maradtak alul (17:21, 16:21) és végül a negyedik helyen végeztek. Az aranyérmet az amerikaiak szerezték meg, akik Mexikót győzték le a fináléban, a döntő szettben.

A fiúk mezőnyében Tari Bence, Udvarhelyi Márton és Veress Ákos a negyeddöntőben hatalmas csatában, háromszettes meccsen kaptak ki a franciáktól (21:16, 17:21, 9:15), így végül az 5-8. helyért küzdhettek a továbbiakban. Itt előbb az indiaiakat győzték le nagyon simán (21:12, 21:12), majd a kínaiakat egy szoros és egy könnyű szettben (21:18, 21:11), így végül az ötödik helyen végeztek. Az aranyérmesek a brazilok lettek, Lettországot legyőzve három játszmában, míg a bronz a kazahokat legyőző franciaké lett.

Strandröplabdázóink először három éve, 2019-ben vettek részt a középiskolai strandröplabda világbajnokságon, de akkor három korosztályban rendezték meg a küzdelmeket, s küldöttségünk akkor egy-egy arany és bronzéremmel, valamint 5. hellyel zártak. Azóta a pandémia miatt – egészen mostanáig – nem rendeztek újabb megmérettetéseket a Nemzetközi Iskolai Szövetség (ISF) égisze alatt.