Megkezdik a felkészülést a junior-válogatottak – elhalasztották az Universiadét

A héten kezdi felkészülését az Európa-bajnoki selejtezőkre fiú U22-es és leány U21-es válogatottunk. Ennek a korosztálynak idén rendeznek először kontinenstornát.

 

Mindkét csapat a felnőttválogatottal készül: a fiúk Budapesten, a Tüske Csarnokban a lányok pedig Nyíregyházán. Előbbiek Toronyai Miklós irányításával kezdik meg a munkát május 10-én. Két felkészülési mérkőzést játszanak majd az osztrák U22-es válogatottal 16-án és 17-én, majd másnap utaznak Szófiába, ahol a franciákkal és a bolgárokkal meccselnek majd a nyolc csapatos Európa-bajnokságra való kijutásért.

A fiú U22-es válogatott kerete:
Feladók: Mikuláss Koch Marcell (UVC Graz), Szabó Vilmos József (Pénzügyőr SE)
Szélső ütők: Balázs Bálint (MÁV Előre SC-Foxconn), Boa Szabolcs (MÁV Előre SC-Foxconn), Fenyvesi Barnabás (Kaposvári Röplabda Akadémia), Kecskeméti Bálint Olivér (DSE Röplabda Akadémia), Laczi Dominik (DSE Röplabda Akadémia), Péter Benedek (VRCK Kazincbarcika)
Feladóátlók: Majoros Balázs (Pénzügyőr SE), Iván Bence (FINO Kaposvár)
Centerek: Ambrus Bence (MÁV Előre SC-Foxconn), Kiss Imre (DEAC), Kókai Róbert (Rákosmente PARTY•CO), Tomanóczy Bálint (Kecskeméti RC)
Liberó: Szentesi Bálint (MÁV-Előre Akadémia)

A magyar válogatott Eb-selejtezői:
Május 19., csütörtök 16:30 Magyarország–Franciaország
Május 21., szombat 15:00 Bulgária–Magyarország

 

A lányok Leiszt Máté irányításával 12-én kezdik el a felkészülést a Continental Arénában. Mivel elég rövid az idő a felkészülésre, ezért ők nem terveznek nemzetközi edzőmérkőzést. Május 17-én indulnak majd busszal a lengyelországi helyszínre, így az első meccs előtt lesz még egy napjuk az utazás fáradalmainak kipihenésére.

„Nagyon nehéz csoportba kerültünk, hiszen a lengyelek, a csehek és az ukránok is nagyon jó erőt képviselnek, de az a korosztály korábban tett már csodát, hiszen kijutottak a 2018-as U17-es Európa-bajnokságra” – mondta el az esélyekkel kapcsolatban Leiszt Máté. Információink szerint, az U17-es selejtezőkkel ellentétben az ukrán válogatott ezúttal elutazik majd a tornára.

A leány U21-es válogatott kerete (Szófia, Bulgária):
Feladók:
Märcz Mira (Vasas Óbuda), Boros Réka (Gödöllői RC)
Szélső ütők: Tatár Gréta (MTK Budapest), Sziládi Viktória (MTK Budapest), Szabó Lili (UTE), Kis Dorottya (UTE)
Átlók: Manninger Luca (UTE), Németh Hanna (UTE)
Centerek: Kump Alíz (Vasas Óbuda), Szűcs Gréta (Swietelsky-Békéscsaba), Szatmári Júlia (UTE), Szatmári Lilla (Swietelsky-Békéscsaba)
Liberók: Weidemann Lili (MTK Budapest), Baksa Panna (Szent Benedek RA)

A magyar válogatott Eb-selejtezői (Zielona Góra, Lengyelország):
Május 19., csütörtök 16:00 Magyarország–Ukrajna
Május 20., péntek 19:00 Lengyelország–Magyarország
Május 21., szombat 16:00 Magyarország–Csehország

A nyolc csapatos Eb-kre a házigazdákon kívül a selejtezőcsoportok győztesei, illetve a fiúknál a legjobb, a lányoknál pedig a három legjobb második helyezett kvalifikálja magát.

 

Új információ, hogy a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség a napokban az Egyetemi Világjátékok szervezőivel és a kínai hatóságokkal folytatott egyeztetései következményeként megállapodtak az eredetileg 2021-re tervezett esemény további egy évvel, 2023-ra történő halasztásával.

A jelenlegi kínai járványügyi helyzet és annak szigorú kezelése, valamint az ezzel járó, jelentős mértékben megnövekedett adminisztrációs kötelezettség a halasztás fő okai. Ugyanakkor az elmúlt napokban döntött a FISU az eredetileg 2023-ra rendezési jogot elnyert jekatyerinburgi esemény felfüggesztéséről, így vált lehetővé a csengtui esemény újabb halasztása.

Ez ugye a női egyetemi válogatottunkat is érinti, hiszen a 2019-ben éppen Leiszt Máté irányításával minden idők legjobb Universiade-helyezésének elérésével lett negyedik a magyar csapat, s ezzel automatikusan kvalifikálta magát a következő eseményre is. Az egyetemi válogatott tervezett felkészülése így viszont az idei évben elmarad.