0:2-ről fordított és vezet a döntőben a Vasas

Szerdán rendezték a női Extraliga helyosztóinak harmadik mérkőzéseit. A döntőben megint parádés, ötszettes találkozón dőlt el a mérkőzés sorsa: a Swietelsky-Békéscsaba már 2:0-ra vezetett, de innen fordított a Vasas Óbuda és elvette a BRSE pályaelőnyét. Ha vasárnap hazai pályán győznek, akkor megszerzik a bajnoki címet. A bronzéremért és az 5. helyért is befejeződött a párharc, miután a Szent Benedek és a Fatum Nyíregyháza is megnyerte mindhárom meccsét. Igaz, a fürediek alaposan megizzadtak a bronzért, hiszen végül csak az ötödik szettben sikerült kicsikarniuk a végső sikert, de ezzel a klub történetének legjobb helyezését érték el. A kiesés ellen küzdő DVTK viszont első győzelmét szerezte meg az MTK otthonában, így ott még legalább egy találkozóra sor kerül.

 

A döntőben a csapatok kezdetben fej fej mellett haladtak, egészen 10:10-ig, ekkor azonban sorozatban háromszor is eredményes volt a hazai csapat és jött is a Vasas időkérése. Ez azonban nem sokat segített, mert rövidesen öt pontra duzzadt a különbség, miután Drpának volt remek sorozata. Hiába próbálkozott cserékkel Jannisz Atanaszopulosz, ez sem lendített csapata szekerén. Inkább az, hogy a végjátékhoz érve a hazaiak is belehibáztak, s így 21:20-nál egy pontra olvadta a különbség. Ekkor viszont Tóth Gábor kért időt és sikerült is rendeznie a sorokat, így aztán három szettlabdája is volt a hazaiaknak, azonban kettőt is hárított a Vasas (egy rossz nyitás Pekáriktól, egy ász Zernovictól). Végül egy fantasztikus labdamenet végén – Király-Tálas például a csabai oldalra is átment menteni – Drpa szerezte meg a győztes pontot (25:23).

A második játszma viszont egy 5:1-es Vasas-sorozattal kezdődött, és ugyan Tóth Gábor időkérése után nem nyílt tovább az olló, viszont nem is zárult. A hazaiak trénere 11:5-nél már a második lehetőségét is kihasználta, ez – és Bagyinka pályára lépése – viszont már használt, mert a csabaiaknak sikerült két pontra visszazárkózniuk, 14:14-nél pedig egyenlítettek, majd a vezetést is átvették. 16:16-ig még tartották magukat a fővárosiak, de aztán sorozatban hat hazai pont született, s innen már nem volt visszaút. (25:18).

A harmadik szettben sokáig újra a Vasas volt előnyben, amelyben a válogatott Török Kata játszott remekül. A hazaiak azonban ezúttal sem adták fel ötpontos hátrányban sem, 13:18-ról előbb kiegyenlítettek, majd mérkőzéslabdához jutottak, amelyet azonban nem tudtak kihasználni, Bannister pedig ezután kétszer is eredményes volt, így a Vasas szépíteni tudott (24:26).

A negyedik felvonást is a Vasas kezdte jobban, de a szett derekától a hajráig fej fej mellett haladtak a csapatok. 18:18-at követően azonban megint a vendégek léptek meg négy ponttal, s a végén öt szettlabdájuk is volt, amelyből a másodikat Drpa rontásának köszönhetően értékesítették is, kiegyenlítve így a szettarányt (20:25).

Így aztán a döntő harmadik meccsén is következett az ötödik szett, amelynek elején a Békéscsaba volt jobb, sokáig vezetett, de 10:10 után már a Vasas volt előnyben. A hajrában a BRSE is hárított két mérkőzéslabdát, de a harmadikat Abdulazimova bebombázta (14:16), így a Vasas elvette a csabaiak pályaelőnyét és előnnyel várhatja a vasárnapi negyedik találkozót.

Női Extraliga-döntő, 3. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 2:3 (23, 18, –24, –20, –14)
Békéscsaba, 1342 néző. V: Szabó P., Bátkai-Katona.
BÉKÉSCSABA: Kornyijenko 3, Kliszura 26, Pekárik 12, Drpa 28, Glemboczki 6, Bodnár 3. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Szatmári, Bagyinka 2, Karhu 2, Zólyomi 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Török 14, Papp 7, Bannister 23, Bojko 15, Abdulazimova 13, Király-Tálas 1. Csere: Bamba, Juhár (liberók), Fábián, Vezsenyi, Zernovic 1, Kalicanin. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
Edzői értékelés
Tóth Gábor:
– Nagyon nehéz bármit is mondani. Annyira közel van egymáshoz a két gárda, hogy apróságokon, nüanszokon múlik. Beszélhetünk fókuszról, szívről, mindkét együttesben a helyén van. Nem is emlékszem olyan évre, hogy ennyire szoros lett volna a döntő. Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy vasárnap is ilyenre számíthatunk. Továbbra is azt mondom, hogy mindig az előttünk lévő meccsre kell koncentrálni.
Jannisz Atanaszopulosz: – Remek meccset láthattak a szurkolók, egy újabb hullámvasutat. Hasonlóan erős a két csapat, ezt bizonyítja a három ötszettes meccs is. Nagyon boldog vagyok, hogy 0:2-ről felálltunk és harcoltunk végig. A második szettel nem vagyok boldog, ott a játékvezetőre koncentráltunk, ebből remélem, tanulni fogunk. Még csak 2–1 van, így készülünk vasárnapra.
A párharc állása: 2–1 a Vasas Óbuda javára.

Bronzmeccs, 3. mérkőzés
Szent Benedek RA – 1. MCM-Diamant Kaposvár 3:2 (21, 13, –23, –20, 13)
Balatonfüred, 189 néző. V: Tillmann, Szarka.
SZBRA: Szavovics 13, Koprivica 15, Sztijepics 19, Kiss G. 19, Jimerson 12, Bleicher 2. Csere: Fáth, Baksa (liberók), Vacsi 2. Vezetőedző: Dejan Desnica.
DIAMANT: Matics 14, Wirth 1, Basnyakova 16, Szedmák 17, Lemmens 13, Grbac 3. Csere: Szpin (liberó), Budai, Hegyi. Vezetőedző: Vincent Lacombe.
Edzői értékelés
Dejan Desnica:
– Amikor már 2-0-ra vezettünk, egy kicsit már elhittük, hogy miénk a bronzérem. A kaposváriak pedig megérezték a lehetőséget és ki is használták, hogy görcsösen játszottunk. Az ötödik szettben viszont amikor kellett akkor helyén volt a fejünk. Amilyen támogatást és szurkolást kaptunk ma, nem is lehetett másképp. Köszönöm mindenkinek a szezont, szépen csillog a bronzérem és a Magyar Kupa ezüst.
Vincent Lacombe: – Büszke vagyok a csapatra hogy a második szett után nem adták fel. Sajnálom az első és a második mérkőzést, ahol nem tudtunk jobban teljesíteni. Gratulálok a Balatonfürednek, megérdemelték a bronzérmet. Soha nem beszéltem a körülményekről az anyagi és egyéb gondjainkról, amivel küszködtünk egész évben. Így összességében a teljes szezont tekintve éremmel zártuk az évet. Végezetül gratulálni szeretnék a saját csapatomnak az egész éves munkájukért.
A párharc végeredménye: 3–0 a Szent Benedek javára.

Az 5. helyért, 3. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza – Újpesti TE 3:0 (17, 22, 19)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 145 néző. V: Árpás, Horváth M.
FATUM: Milanova 6, Vaida 11, Bodovics 5, Radonjics 9, Vaszileva 17, Pintér 9. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberók). Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
UTE: Preval, Manninger 9, Koleva 8, Gyimes 10, Ovecková 1, Kraszteva 7. Csere: Dömsödi, Kis D. (liberó), Szabó L., Ambrosio 3. Vezetőedző: Horváth András.
Edzői értékelés
Szasa Nedeljkovics:
– Nagyon sok problémával küzdöttünk itt a végén, sérülések, betegségek hátráltattak, de szavam nem lehetett a játékosokra, keményen dolgoztak az edzéseken is, és a mérkőzésen is koncentráltan játszottak. A harmadik szettben volt egy kis megingás, de az időkérés után ismét jó teljesítményt nyújtottunk. Igyekeztünk kihozni a maximumot a DVTK és az UTE elleni párharcból is, ez sikerült.
Horváth András: – Gratulálok a Nyíregyházának! A hazai 3:2-es mérkőzésen lehetett volna több keresnivalónk, és nyitva tarthattuk volna a párharcot. Köszönöm a vezetőségnek és a kollégáimnak az egész szezonban nyújtott segítségét, a játékosok munkáját, valamint köszönöm a szurkolóknak, hogy a legnehezebb helyzetekben is támogattak minket!
A párharc végeredménye: 3–0 a Fatum-Nyíregyháza javára.

A 7. helyért, 3. mérkőzés:
MTK Budapest – Diósgyőri VTK 0:3 (–18, –17, –21)
Budaörs, Aramis-sportcsarnok, 99 néző. V: Ujházi, Soltész.
MTK: Tatár 11, Tettamanti 3, Berkó 1, Sziládi 7, Kilyénfalvi 9, Windisch 7. Csere: Szalai A. (liberó), Borsos, Boskó Weidemann. Vezetőedző: Leiszt Máté.
DVTK: Baidiuk 16, Szajkó 7, Sylejmani 18, Egri 3, Kiss E. 3, Kalmár 5. Csere: Kundrák (liberó), Godó. Vezetőedző: Leonidasz Gaitanakisz.
Edzői értékelés
Leiszt Máté:
– Szombaton újra megpróbáljuk lezárni a párharcot.
Leonidasz Gaitanakisz:
– Maximálisan betartották a mérkőzés előtt megbeszélt taktikát játékosaim, ennek köszönhetően végig fegyelmezetten játszottak a lányok. Nem volt elveszett labda, mindenki tette a dolgát, egységesek és koncentráltak voltunk. Remélem, ez a győzelem hitet ad nekünk a hátralévő két találkozóra, mi ennyire készülünk! Köszönjük a szépszámú szurkolótáborunknak, hogy idegenben is hazai pályát teremtettek számunkra, óriási erőt adott nekünk a támogatásuk. Szombaton újabb élet-halál harcot vívunk hazai pályán, akkor is számítunk buzdításukra.
A párharc állása: 2–1 az MTK javára.

 

HETI PROGRAM:
Május 6., péntek
19:00 GreenPlan-VRCK – MAFC-BME (férfi Extraliga-bronzmeccs, 5. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Debreceni EAC – Kecskeméti RC (férfi Extraliga, 5. helyért, 4. mérkőzés)
19:00 Dunaújvárosi KSE – Kistext-Party.CO (férfi Extraliga 7. helyért, 4. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Május 7., szombat
15:00 MEAFC-Miskolc – Dág KSE (férfi NB I, felsőház)
18:00 Diósgyőri VTK – MTK Budapest (női Extraliga 7. helyért, 4. mérkőzés)
18:00 Rákosmente Party.CO – GLP Nyíregyháza (férfi NB I, alsóház)
19:00 TFSE – Gödöllői RC (női NB, I felsőház)

Május 8., vasárnap
16:00 CoreComm-VESC – DSZC-Eötvös DSE (női NB I, alsóház)
17:00 Jászberény VT – Kispest SE (női NB I, alsóház)
17:30 Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga-döntő, 4. mérkőzés); Tv: M4 Sport+
18:00 MÁV Előre-Foxconn – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I, felsőház)
18:00 Veszprém Volley – BVSC-Zugló (női NB II döntő, 1. mérkőzés)
19:30 Budaörsi DSE – MÁV Előre-Bericap (női NB I, felsőház)