Másodszor is öt szett: egyenlített a Vasas a női döntőben

Fordulatos és helyenként izgalmas meccsen harcolta ki az egyenlítést a Vasas Óbuda a Swietelsky-Békéscsaba ellen, a női Extraliga döntőjének második mérkőzésén. A csabaiaknak a ráadásban elveszített első játszma után sikerült fordítaniuk, azonban a negyedik és az ötödik játszmában a hazaiak simán nyertek és végül 3:2-re győztek.

 

A Folyondár utcában a Vasas kezdte jobban az első játszmát, a vendégek rendre behozták lemaradásukat, sőt a szett közepén egy-egy ponttal még vezettek is. 20:15-nél viszont már eldőlni látszott a játszma sorsa, de 22:22-nél megint egyenlő volt az állás. Aztán így is két szettlabdája lett a piros-kékeknek, de ekkor meg a csabaiak értek el sorozatban három pontot, s jutottak ők is lehetőséghez a játszma lezárására. Csakhogy ezt meg a Vasas hárította és utána Török Kata pontja már a harmadik hazai szettlabdát jelentette. Ezt pedig Bojko egy ásszal váltotta végül pontra (27:25).

Hogy az első szett végjátékától a hazaiak táltosodtak meg, vagy a vendégek omlottak össze, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre 11:3-mal nyitottak az óbudaiak. Ez az előny azonban kissé elkényelmesítette őket, s szép lassan elkezdtek visszazárkózni a csabaiak. 17-nél érték őket utol, sőt 19:17-re már ők vezettek. Sokat hibáztak a piros-kékek, így egy-két pontnál nem sikerült közelebb kerülniük, sőt a végén a BRSE három szettlabdához jutott, s bár az elsőt még hárították, de aztán Pekárik blokkolta Bannistert, így egyenlített a vendégcsapat (22:25).

Ez viszont a piros-kékeket demoralizálta és most 5:1-re a viharsarkiak húztak el a szett elején. Innen viszont a Vasas zárkózott vissza egyre, az más kérdés, hogy ennél közelebb nem tudtak kerülni, sőt, a végjátékhoz érve megint ötre nőtt a differencia. A csabaiak blokkban, mezőnyben és a támadásbefejezések határozottságában voltak jobbak, ráadásul remekül semlegesítették Bannistert, akit aztán le is cseréltek. 23:20-nál azonban megállt a csabaiak tudománya és sorozatban megszerzett négy ponttal a Vasas jutott szettlabdához. Azonban két hazai hiba után fordult a kocka, és háromszor is a BRSE nyithatott a játszmáért. Végül Kliszura tette fel az i-re a pontot (26:28).

A negyedik felvonás eleje viszont kiegyensúlyozott játékot hozott, 10:10-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, azonban ekkor egy 8:0-s Vasas-széria következett, 22:12-nél pedig a Vasas-tábor rá is számolt a vendégekre. Végül 11 játszmalabdájából Abdulazimova pontjával már az elsőt kihasználta a hazai csapat és egyenlített (25:13).

A sokkból az ötödik játszma elején sem tudott kikeveredni a csabai csapat: 5:0-t mutatott az eredményjelző, amikor Tóth Gábor már a második időkérését is kihasználta. A másodikat követően ugyan két pontra felzárkóztak, de így is 8:5-nél cseréltek térfelet a csapatok. És innen már nem volt visszaút: 14:8-nál jutott először meccslabdához a Vasas és Papp Orsolya pontjával egyből ki is használták (15:8).

Női Extraliga-döntő, 2. mérkőzés:
Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba 3:2 (25, –22, –26, 13, 8)
Budapest, Folyondár utca, 500 néző. V: Jámbor, Kiss Z.
VASAS: Török 16, Papp 8, Bannister 19, Bojko 14, Abdulazimova 16, Fábián. Csere: Bamba (liberó), Király-Tálas 4, Zernovic 3. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
BÉKÉSCSABA: Kornyijenko 1, Kliszura 18, Pekárik 13, Drpa 24, Glemboczki 4, Bodnár 6. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Szatmári, Karhu 7, Bagyinka 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Edzői értékelés
Jannisz Atanaszopulosz:
– Ezen a mérkőzésen leginkább magunkkal harcoltunk, úgy éreztem, mi voltunk a jobb csapat a pályán, de annak ellenére, hogy közel álltunk a 2:0-hoz, hátrányból kellett visszakapaszkodnunk. A Békéscsaba nagyot harcolt, visszajött a meccsbe, de nagyon örülök, hogy nyerni tudtunk. Játéktudásban szinte azonos szinten van a két csapat, nagy, hullámvasúthoz hasonló derbiken vagyunk túl, a folytatásban is hasonlóra számítok. Nagy harcra készülünk szerdán Békéscsabán.
Tóth Gábor: – Nem realizáltuk azt a lehetőséget, ami előttünk volt ma este, ennél több kell majd, minden játékelemben. Gond volt a fogadással és egyik pozícióban sem nyújtottunk stabil játékot. Ha ez meglett volna, akkor a mérkőzés is. De nincs időnk foglalkozni ezzel a találkozóval, hiszen szerdán folytatódik a küzdelem, ami valószínűleg hasonló izgalmakat fog hozni.
A párharc állása: 1–1.

 

A bronzmeccsen szetthátrányból, de simán fordított a Szent Benedek Kaposváron és a kiesési párharcot Diósgyőrben is magabiztosan nyerte az MTK. A címvédő Fatum-Nyíregyháza viszont vért izzadva nyert öt játszmában Újpesten, azonban a másik két párharchoz hasonlóan ők is 2–0-ra vezetnek összesítésben.

Női Extraliga-bronzmeccs, 2. mérkőzés
1. MCM-Diamant Kaposvár – Szent Benedek RA 1:3 (20, –15, –19, –19)
Kaposvár Aréna, 350 néző. V: Mezőffy, Sík.
DIAMANT: Grbac 2, Matics 12, Wirth 6, Basnyakova 14, Szedmák 10, Lemmens 9. Csere: Szpin (liberó), Hegyi, Budai. Vezetőedző: Vincent Lacombe.
SZBRA: Bleicher 5, Szavovics 12, Koprivica 12, Sztijepics 25, Kiss G. 14, Jimerson 8. Csere: Fáth, Baksa (liberók), Iosia, Vacsi. Vezetőedző: Dejan Desnica.
Edzői értékelés
Vincent Lacombe:
– Jól kezdtük a mérkőzést, ahogyan tettük azt az előző mérkőzésen is. Sajnos a továbbiakban problémát okozott a pontszerzés, különös képen támadásban akadtak gondjaink. A mérkőzés végéig pedig ezen nem sikerült javítani.
Dejan Desnica: – Nagyon fontos meccs volt a számunkra, örülök, hogy nyerni tudtunk. Esélyünk van lezárni a párharcot Balatonfüreden, nagyon szeretnénk, de ha 5 meccset kell játszani, akkor lejátsszuk mind az 5 meccset. Persze szerdán hazai közönség előtt szeretnénk ünnepelni klubunk első bajnoki érmét!
A párharc állása: 2–0 a Szent Benedek javára.

Női Extraliga 5. helyért, 2. mérkőzés:
Újpesti TE – Fatum-Nyíregyháza 2:3 (21, –19, 21, –26, –14)
Budapest, Szilágyi utca,  néző. V: Varjasi, Bátkai-Katona.
UTE: Ovecková 3, Kraszteva 16, Preval 11, Manninger 12, Koleva 29, Gyimes 12. Csere: Dömsödi (liberó), Szabó L. 1, Ambrosio 3. Vezetőedző: Horváth András.
FATUM: Milanova 3, Vaida 25, Bodovics 6, Radonjics 7, Vaszileva 23, Pintér 8. Csere: Tóth F. (liberó), Glavinics 3. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
Edzői értékelés
Horváth András:
– Azt gondolom, hogy a küzdelemre panasz nem lehet. Nagyon sok labdát védekeztünk fel, rengeteg nehéz szituációból álltunk fel, és jöttünk vissza, de a negyedik játszma végi felelőtlenségünk, ami többször is előjött, megpecsételte a sorsunkat. Azt gondolom, hogy szett-, illetve meccslabdáknál, valamint húsz fölötti szituációkban az a három nyitásrontás rendkívül sok. Természetesen tudjuk, hogy a szerdai idegenbeli összecsapás nehéz lesz, de ennél kevesebbet nem teljesíthetünk, mint amit ma. A szurkolóink által teremtett fantasztikus hangulatnak is erőt kell adni a játékosainknak, mert az a támogatás, amit ma is nyújtottak a szimpatizánsaink, rendkívül sokat segített az egész csapatnak.
Szasa Nedeljkovics: – Az első mérkőzés után azt mondtam játékosaimnak hogy senkit ne tévesszen meg az, hogy csütörtökön 3:0 arányban, láthatóan “könnyen” nyertünk otthon. Az UTE egy szívós, hajtós csapat, amit hazai pályán bizonyított. Ebben a mai meccsben minden benne volt, ami egy öt szettes mérkőzésben benne lehet. Csapatom tartását mutatja, hogy kétszer is fordítani tudtunk vesztes helyzetből és végül drámai végjátékban győztünk. Most veszünk egy nagy levegőt és készülünk a szerdai harmadik mérkőzésre, ahol hazai közönség előtt le szeretnénk zárni a párharcot.
A párharc állása: 2–0 a Fatum-Nyíregyháza javára.

Női Extraliga 7. helyért, 2. mérkőzés:
Diósgyőri VTK – MTK Budapest 0:3 (–19, –24, –18)
Miskolc, Generali Aréna, 116 néző. V: Horváth M., Csizmarik.
DVTK: Kalmár 2, Baidiuk 9, Szajkó 6, Sylejmani 17, Godó, Kiss E. 8. Csere: Kundrák (liberó), Egri 3, Sitku. Vezetőedző: Leonidasz Gaitanakisz.
MTK: Tatár 5, Tettamanti 6, Berkó 4, Sziládi 12, Kilyénfalvi 9, Windisch 18. Csere: Szalai A. (liberó), Borsos, Weidemann. Vezetőedző: Leiszt Máté.
Edzői értékelés
Leonidasz Gaitanakisz:
– Jobb csapat az MTK, játékosai koncentráltabbak voltak. A mentális gyengeségünkből adódóan, ha holnapig játszunk, akkor sem tudtunk volna nyerni.
Leiszt Máté: – Ha részekre bontom ezt a mérkőzést, akkor azt kell mondjam, hogy az első szettben nagyon fegyelmezetten játszottunk, a másodikban felszívta magát ugyan az ellenfelünk, de a lányok óriási mentális állapotról tettek tanúbizonyságot, míg a harmadik szettet részünkről a lelkesség dominálta, mely a pontossággal párosulva meghozta a sikert számunkra.
A párharc állása: 2–0 az MTK javára.

 

Női NB I, felsőház:
Gödöllői RC – Budaörsi DSE-Emericus 3:0 (17, 18, 22)
Monor, 57 néző. V: Adler, Ujházi.
GÖDÖLLŐ: Kovács E. 2, Boros 4, Ratkai 14, Mikus 1, Sánchez Pérez 18, Császár 11. Csere: Maurer, Szerencsés (liberók), Máthé-Barabássy, Sorompó. Vezetőedző: Szalay Attila.
BDSE: Pisák L. 1, Horváth P. 9, Hernády 4, Pisák F. 9, Jakab 3, Tátrai 1. Csere: Futsek, Ujvárosi (liberók), Darvas 1, Vincze 2, Horváth I. Vezetőedző: Ujvárosi Levente.
Edzői értékelés
Szalay Attila:
– Nem a játék képének kell most örülnünk, hanem a győzelemnek. Viszont akkor lennék igazán elégedett, ha az edzéseken mutatott teljesítmény a mérkőzéseken is megmutatkozna. Köszönjük az UP játékosoknak, hogy ismét segítették a csapatot. Külön köszönet a Monor Városi Sportcsarnok vezetőségének és minden alkalmazottjának, hogy ebben a szezonban náluk edzhettünk és játszhattuk a hazai mérkőzéseinket.
Ujvárosi Levente: – Az előző mérkőzések sokat kivettek belőlünk fejben. Reális eredmény született még akkor is, ha a mérkőzés színvonala alacsony volt. A tétnélküli utolsó találkozón örömjátékkal szeretnénk zárni a szezont.

Az állás 5 forduló után: 1. MÁV Előre-Bericap 16 pont, 2. TFSE 11, 3. Gödöllői RC 8, 4. Budaörsi DSE-Emericus 1

 

Női NB I, alsóház:
DSZC-Eötvös DSE – Jászberény 0:3 (–17, –16, –12)
Debrecen, 55 néző. V: Ladányi, Szarka.
EÖTVÖS: Berza, Pálfi, Fehér 5, Young 9, Tóth K. 5, Araújo 6. Csere: Fehérvári (liberó), Juhász F. 2, Takács D. O., Kozma, Dóka, Béni. Vezetőedző: Szombathy András.
JÁSZBERÉNY: Kovács D. 3, Sándor 16, Juhász V. 6, Bleicher N. 6, Sléder 6, Imre 5. Cserék: Deme (liberó), Faragó 7, Farkas 2, Csiki, Hajdu 4. Vezetőedző: Deme Gábor.
Edzői értékelés
Szombathy András:
Gratulálok a Jászberénynek!
Deme Gábor: – Lehetett látni, hogy meccsről meccsre fejlődünk, amióta Reni és Nóri beszállt a játékba és a rutinjukkal a fiatalabb játékosainkat egyre inkább felhúzzák. Ennek köszönhetően ma jó játékkal, simán győztünk. Jövő vasárnap egy igazságos, ki-ki meccset játszunk a Kispest ellen: amelyik csapat győz, az elkerüli az osztályozót. Kiélezett találkozóra számítok két elszánt csapat között.

 

Kispest SE – CoreComm-VESC 3:1 (–13, 12, 21, 25)
Budapest, Szent Gellért Sportcsarnok, 100 néző. V: Selega, Halász E.
KISPEST: Németh J. 2, Riczkó 23, Szabó K. 5, Dani 13, Horváth D. 12, Benedek R. 7. Csere: Veress, Horváth F. (liberók), Lisztes 2, Kőszegi 2, Törköly 1, Vigh, Nagy O. 2, Rák 2. Vezetőedző: Takács Gergely.
VESC: Hajós 16, Sherwin 10, Miklós 6, Miller 25, Pós 3, Bozsó 3. Csere: Tóth L. (liberó), Molnár-Pintér 1. Vezetőedző: Szokolikné Kalmár Judit.
Edzői értékelés
Takács Gergely:
– Nagyon nagyot játszottak a lányok. Végre küzdöttünk együtt, egymásért. Az első szett hidegzuhanya után, még inkább felértékelődik a mutatott játék, hogy volt tartásunk és hittünk a győzelemben!
Szokolikné Kalmár Judit: – Nagyon jól kezdtük az első szettet, kiemelkedően ment a nyitásfogadás és a támadás is. Ezt követően mivel edzői hiba miatt nem a megszokott állásrendben álltunk fel, ez sajnos annyira megzavart minket, az ellenfél pedig fellelkesült, hogy nem tudtunk a második szettben érdemi dolgot csinálni. A harmadik és negyedik szettben nem tudtuk visszahozni azt a formát fejben, mint az első szettben. Gratulálok a Kispest csapatának!

Az állás 5 forduló után: 1. CoreComm-VESC 13 pont, 2. Kispest SE 11, 3. Jászberény 10, 4. DSZC-Eötvös DSE 2