Elnöki gondolatok az Európa-bajnokságról

Nincs miért szégyenkeznie az U19-es magyar férfi röplabda-válogatottnak, amely a 10. helyen zárta a győri korosztályos Európa-bajnokságot – mondta a döntő napján dr. Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke, akit természetesen a Nyíregyháza NB I-es női csapatának idei szerepléséről is megkérdeztünk a vele készített villáminterjú során…
Elsőként, ha megengedi, mint nyíregyházi polgármestert kérdezném: hogy értékeli a női együttes idei szereplését? A szabolcsi lányok bronzérmet szereztek a Magyar Kupa után a bajnokságban is.
A nyíregyházi röplabdát a korábbi bajnoki és kupagyőzelmek után 2013-tól újra kellett szervezni. Akkoriban a csapat nem tudott elindulni az NB I-ben, így ahhoz képest ez a két bronzérem egy nagyon komoly eredmény.
Hosszú idő után ismét sikeres a csapat. Meddig juthat a jövő Nyíregyházája?
A cél –szintén polgármesterként mondom – nem lehet más, mint újra bajnoki és kupadöntőket játszani. A következő években ez mindenképpen fontos lenne. Mint MRSZ-elnök pedig annak örülnék, ha lenne 4-5 kifejezetten erős csapat – amire a jövőben van esély – , amely harcban lehet a bajnoki aranyéremért. Ez szükséges az eredményes nemzetközi szerepléshez is és a magyar bajnokság színvonalának emeléséhez is.
A győri korosztályos Európa-bajnokság utolsó napján beszélgetünk. A tornán a magyar csapat a 10. helyet szerezte meg. Mit szól a fiúk szerepléséhez?
A női válogatott sikerei és a női bajnokság erősödése mellett a férfi vonal is ugyanilyen fontos a számunkra, beleértve az utánpótlást és a szakvezetőképzést is. Ahogy ezen a téren is túlleszünk a konszolidációs időszakon, el kell kezdeni a hosszú távú építkezést. Ez az U19-es torna megmutatta, hol állunk és büszkén mondhatom, hogy nem kell szégyenkeznünk a válogatott szereplése miatt. Kiváló csapatok alkották a mezőnyt, azt gondolom reális a 10. hely, remélem, hogy a jövőben még inkább megközelítjük az elitet.
A győri torna szervezésével mennyire elégedett?
Lehetne nagyobb a közönség részvétele, de összességében pozitívak a visszajelzések. Ami Győrt illeti: Lubor Halandával a CEV alelnökével, a társrendező szlovák szövetség vezetőjével beszéltem, aki csak jókat mondott a szervezéssel kapcsolatban. Korosztályos válogatottjaink egyébként hamarosan visszatérnek Győrbe, hisz júliusban az EYOF-on is megmérettetnek. Bízom benne, hogy tudásuk legjavát nyújtják majd a tehetséges magyar fiatalok.