Jól áll a röplabda a magyar BEK-sikerek tekintetében

A Sopron Basket női kosárlabda Euroliga-sikerének kapcsán érdekes írást közölt a Nemzeti Sport. A lap munkatársai összegyűjtötték a csapatsportágak legrangosabb kupasorozataiban (BEK, BL, Euroliga) megszerzett eddigi összes magyar aranyérmet. Ebből kiderült, hogy a röplabda nem is áll rossz helyen ebben a tekintetben.

 

A sportág eddigi egyetlen magyar Bajnokcsapatok Európa Kupája-, azaz BEK-sikerét (ez volt a Bajnokok Ligája elődje) még 1973-ban a NIM (Nehézipari Minisztérium) női csapata nyerte. Ez összességében időrendben a második magyar BEK-győzelem volt, s mindössze egy évvel az első, az OSC férfi vízilabdázóinak elsősége után.

A vízilabdázókon kívül (hangsúlyozottan csapatsportágakban) egyébként a kézilabdázóknak és ugye most, csaknem fél évszázaddal a NIM sikere után a kosárlabdázóknak sikerült még a legrangosabb klubkupát elhódítani. Ami pedig a szakágakat illeti, egynél többször csak a férfi vízilabdázóknak (nyolcszor) és a női kézilabdázóknak (hétszer) sikerült ez, a női röpisekhez hasonlóan a férfi kézi-, a női vízi- és a női kosárlabdázók is egynél tartanak. Összesen egyébként 19 ilyen sikert ért el a magyar sport.

És akkor most lássuk a hazai BEK, BL, Euroliga-győzelmeket időrendi sorrendben:
1972 OSC férfi vízilabda
1973 NIM SE női röplabda
1978 OSC férfi vízilabda
1979 Vasas férfi vízilabda
1982 Bp. Honvéd férfi kézilabda, Vasas női kézilabda
1984 Vasas férfi vízilabda
1993 Hungerit Szentes női vízilabda
1994 UTE-Primavera férfi vízilabda
1999 Dunaferr női kézilabda
2004 Bp. Honvéd férfi vízilabda
2013 Győri Audi ETO KC női kézilabda
2014 Győri Audi ETO KC női kézilabda
2017 Győri Audi ETO KC női kézilabda, Szolnoki Dózsa férfi vízilabda
2018 Győri Audi ETO KC női kézilabda
2019 Győri Audi ETO KC női kézilabda, FTC-Telekom férfi vízilabda
2022 Sopron Basket női kosárlabda

A lap az összeállításban a következőképpen emlékezett meg a NIM BEK-sikeréről:

EDZŐI HÁTRAARC UTÁN ODACSAPOTT A NIM

Nem mindennapi – sőt, érthetetlen – előzmények után született meg a magyar röplabdázás eddigi egyetlen BEK-győzelme 1973-ban.

Az akkor még alig tízéves múltra visszatekintő, 1962-ben alapított, az NB I-ben 1965-ben bemutatkozó, a női bajnoki trónra már 1969-ben felülő NIM SE a BEK apeldoorni négyes döntőjére készült, amelynek első napján, 1973. március 9-én az előző négy kiírást megnyerő Dinamo Moszkva fente rá a fogát. Kovács Endre vezetőedző még nyilatkozott a Népsport március 6-i számában, ám 9-én már azt lehetett olvasni a beharangozó cikk végéhez biggyesztve, hogy nem kísérte el csapatát…

Se több, se kevesebb. Csak a torna után derült ki, hogy a szakosztály-vezetőséggel egy ideje feszült viszonyt „ápoló” trénerből az egyik utolsó edzésen „robbant ki az indulatos elégedetlenség” (Szalayné Sebők Éva 2003-ban úgy emlékezett vissza, hogy nem dolgoztak rendesen, de nem volt nagy ügy), aminek következtében kijelentette, nem utazik el a final fourra, s miután sehogy sem tudták rábeszélni döntése megváltoztatására (kölcsönös megegyezéssel aztán meg is szűnt a szerződése), fiatal segítője, Héra Gábor irányította a csapatot a holland városban.

Nem is akárhogy. A rettegett moszkvaiak ellen 7:0-val nyitott a NIM, majd felmosva velük a padlót 15:4-re nyert az első játszmában. A fejbe vágott ellenfél csak a harmadik szettben kezdett éledezni, de életre kelni már nem tudott.

A favorit ellen végrehajtott bravúr adta lendülettel a Dynamo Berlint is 3:0-ra, a lengyel Start Lódzot 3:1-re verte meg a magyar bajnok, amely rendkívül fegyelmezetten röplabdázva, egyúttal könnyedén, kifinomult technikáról árulkodó játékkal hódította el a trófeát – mondhatni, „hazai” pályán, mert három hónappal korábban az apeldoorni csarnokban szerepelt nemzetközi tornán.

„A 7:0, amely természetszerűen szerencsetényezőknek is köszönhető, szinte szemmel láthatóan sokkolta az ellenfél szakmai vezetését és a játékosokat egyaránt. Jellemző a dermedtségükre, hogy nem vették igénybe időiket, s az is, hogy tulajdonképpen elfelejtkeztek egyáltalában cserélni” – idézte vissza a kulcsmeccset Héra Gábor másfél hónappal a nagy diadal után. Érdekesség, hogy a házigazda hollandok az eredményhirdetés és az ünnepi fogadás után késő éjjel elmentek a magyarok szállására, hogy külön is felköszöntsék őket!

Magyar röplabdásként máig egyedülállóan ők tízen élték át a diadalmas három napot: Bánhegyiné Radó Lucia, Buzekné Makláry Ilona, Énekes Emőke, Gerhardtné Kiss Judit, Steinerné Papp Katalin, Szalayné Sebők Éva (a kezdő hatos tagjai), valamint Beck Gabriella, Farkas Beatrix, Halászné Marczis Katalin, Wéber Katalin.

A NIM SE fennállása szűk két évtizede alatt (1981-ben szűntek meg, a szakosztályt a Vasas vette át) egyébként fantasztikus, ma már elképzelhetetlennek számító sorozatot ért el a legrangosabb nemzetközi kupában, hiszen az 1973-as aranyérem mellett öt alkalommal végeztek a második és kétszer a harmadik helyen a ’70-es években. Emellett 1969 és 1981 között 11-szer nyerték meg a bajnoki címet (1971-től 1979-ig megszakítás nélkül) és 8-szor a Magyar (Népköztársasági) Kupát.

A NIM SE BEK-dobogói
Aranyérem: 1973
Ezüstérem: 1970, 1974, 1977, 1978, 1979
Bronzérem: 1975, 1980

Rajtuk kívül a magyar klubok közül az Újpesti Dózsa férficsapata (1962-ben bronz), illetve a Vasas Izzó/Tungsram női csapata (1983 ezüst, 1985 bronz) állhatott még fel a dobogóra a legrangosabb klubkupában.

Természetesen nem a NIM SE BEK-diadala az egyetlen magyar nemzetközi kupasiker, hiszen a Vasas Izzó kétszer is győzni tudott a Kupagyőztesek Európa Kupájában (KEK), míg a Közép-európai Ligában, illetve annak jogelődjében, az Interligában az Eger, a Nyíregyháza, a Békéscsaba és idén a Vasas is diadalmaskodni tudott.

Magyar csapatok sikerei a nemzetközi klubkupákban
BEK:
1973 NIM SE

KEK:
1980 Vasas Izzó
1981 Vasas Izzó

Interliga/KeL:
1995 Kordax-Eger SC
1996 Kordax-Eger SC
1997 AgriaComputer RC Eger
2000 Szakszig-NRK Nyíregyháza
2017 Linamar-Békéscsabai RSE
2018 Linamar-Békéscsabai RSE
2022 Vasas Óbuda