Szettet nyert, de a meccset elveszítette Békéscsabán a Diamant

A Swietelsky-Békéscsaba és az 1. MCM-Diamant Kaposvár mérkőzésével megkezdődött a női Extraliga elődöntője. A hazaiak magabiztosan nyerték az első két játszmát, a harmadikat viszont nagyon simán elvesztették. A negyedik felvonásban egy darabig szoros volt a csata, de végül a csabaiak bebiztosították győzelmüket és megszerezték a vezetést a párharcban. Az alsóházban a Fatum-Nyíregyháza három játszmában nyert a DVTK ellen.

 

A mérkőzés első periódusában a remekül védekező és támadásban sokkal hatékonyabb Békéscsaba akarata érvényesült: Tóth Gábor tanítványai hamar hatpontos előnyt alakítottak ki, és miután a Kaposvár a játszma második felében sem tudott jelentős ellenállást kifejteni, a házigazda könnyedén került előnybe (25:17).

A második játszmára is megmaradtak a BRSE hatékony nyitásai, amelyek után a kaposváriak vagy egyáltalán nem tudtak támadást vezetni, vagy csak kiszorított helyzetből tudták áttenni a rivális térfelére a labdát. A békéscsabaiak minden játékelemben riválisuk fölé nőttek és szerb légiósaik, Marta Drpa és Sara Klisura vezérletével simán duplázták meg előnyüket (25:14).

A harmadik etapra megérkezett a Kaposvár is, és a mérkőzés során először vezetett. Főleg Szedmák Réka volt tarthatatlan, a válogatott ütő egymás utáni öt pontjával már nyolccal is elhúztak a vendégek. A BRSE játéka teljesen váratlanul visszaesett, a somogyiak pedig pontos szerváiknak köszönhetően villámgyorsan szépítettek (11:25).

A negyedik szettre visszaállt a játék mérkőzés elején látott képe: a Tóth-tanítványok szerb játékosaik vezetésével újra ritmust váltottak, és bár a francia Vincent Lacombe edzette somogyi együttes a hazai hibákat kihasználva később közelebb zárkózott, igazán megnehezítenie nem sikerült a BRSE dolgát, így a vendéglátók 90 perc elteltével örülhettek a győzelemnek (25:19).

Női Extraliga elődöntő, 1. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba – 1. MCM-Diamant Kaposvár 3:1 (17, 14, –11, 19)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 1350 néző. V: Szarka, Horváth M.
BÉKÉSCSABA: Kornyijenko 7, Kliszura 17, Pekárik 9, Drpa 19, Karhu 5, Bodnár 8. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Szatmári 1, Glemboczki 5, Zólyomi 1, Bagyinka. Vezetőedző: Tóth Gábor.
DIAMANT: Grbac 2, Matics 4, Wirth 2, Basnyakova 17, Szedmák 18, Lemmens 12. Csere: Szpin (liberó), Hegyi. Vezetőedző: Vincent Lacombe.
Edzői értékelés
Tóth Gábor:
– Fontos lépést tettünk meg, örülök a győzelemnek, köszönjük szurkolóink biztatását. Jól kezdtük az összecsapást, aztán szépen lassan felébredt a Kaposvár. Nem mutattak semmi olyasmit, amit ne tudtunk volna előre, de ez fordítva is így van, hiszen már nem tudunk rejtegetni egymás elől semmit. Az a csapat fog nyerni, amelyik fókuszáltabb, taktikailag felkészültebb és jobban regenerálódik!
Vincent Lacombe: – Békéscsaba megmutatta hogy kell kezdeni egy elődöntőt. Kellett egy óra, hogy belelendüljünk a mérkőzésbe. Sajnos ez már kevés volt a sikerhez. Pénteken koncentrálunk kell a meccs elejétől kezdve.
A párharc állása: 1–0 a Swietelsky-Békéscsaba javára.

Női Extraliga 5–8. helyért, 1. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza – Diósgyőri VTK 3:0 (11, 9, 20)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 101 néző. V: Soltész, Jámbor.
FATUM: Lászlop 10, Cicic 5, Vaida 14, Bodovics 8, Radonjics 6, Vaszileva 18. Csere: Tóth F. (liberó). Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
DVTK: Baidiuk 6, Kuzelová, Sylejmani 9, Godó 4, Kiss E. 2, Kalmár 1. Csere: Kundrák, Balogh E. (liberók), Goncalves 2, Sitku, Szajkó 2, Egri 1. Vezetőedző: Leonidasz Gaitanakisz.
Edzői értékelés
Szasa Nedeljkovics:
– Az első két játszmában látszott, hogy sokat javultunk mind fizikálisan, mind pontosságban. A harmadik szett elején előjöttek a hibák, de a csapat tartását mutatta, hogy 1:8-ról tudtunk fordítani. Az előny megvan a párharc során, de nagyon fontos második találkozó vár ránk Miskolcon.
Leonidasz Gaitanakisz:
– Az első két szettben semmit sem valósítottunk meg abból, amit elterveztünk. A harmadikban már voltak biztató játékelemek, de összességében csalódott vagyok. Várjuk a pénteki miskolci találkozót, hogy hazai közönség előtt javíthassunk.
A párharc állása: 1–0 a Fatum-Nyíregyháza javára.

 

HETI PROGRAM:
Április 13., szerda
18:00 Újpesti TE – MTK Budapest (női Extraliga 5–8. helyért, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA (női Extraliga elődöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Április 14., csütörtök
20:00 MAFC BME – Pénzügyőr (férfi Extraliga-elődöntő, 4. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Április 15., péntek
17:00 Gödöllői RC – TFSE (női NB I, felsőház)
17:15 1. MCM-Diamant Kaposvár – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga elődöntő, 2. mérkőzés); Tv: M4 Sport
18:00 GreenPlan-VRCK – Fino Kaposvár (férfi Extraliga-elődöntő, 4. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Diósgyőri VTK – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga 5–8. helyért, 2. mérkőzés)
19:00 Debreceni EAC – Kistext-Party.CO (férfi Extraliga 5–8. helyért, 2. mérkőzés)
19:00 Dunaújvárosi KSE – Kecskeméti RC (férfi Extraliga 5–8. helyért, 2. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Április 16., szombat
16:00 GLP Nyíregyháza – Rákosmente (férfi NB I alsóház)
16:15 MTK Budapest – Újpesti TE (női Extraliga 5–8. helyért, 2. mérkőzés)
17:00 Dág KSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I felsőház)
18:00 Szent Benedek RA – Vasas Óbuda (női Extraliga elődöntő, 2. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kispest SE – Jászberény VT (női NB I alsóház); Tv: Hunvolley Tv

Április 17., vasárnap
18:00 Fino Kaposvár – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga-elődöntő, 5. mérkőzés); Tv: M4 Sport+ – ha szükséges
18:00 Kecskeméti RC – Dunaújvárosi KSE (férfi Extraliga 5–8. helyért, 3. mérkőzés)
18:00 DSZC-Eötvös DSE – CoreComm-Veszprém (női NB I alsóház)