„Ezüst” Európa Liga: Koch Róbert Keretet hirdetett

Kijelölte 20 fős keretét a közelgő „Ezüst” Európa Liga-mérkőzésekre Koch Róbert, a férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. A sorozat négyes döntőjét Budapest rendezi június 18-án és 19-én, a Final Fournak automatikus résztvevője a magyar csapat.

A légiósok közül hatan kaptak meghívót, köztük a Japán élvonalban szereplő feladó-átló Pádár Krisztián, a Franciaországban pallérozódó nyitásfogadó-ütő Horváth Kristóf és a Bajnokok Ligája-résztvevő szlovén OK Merkur Maribor játékosa, Gergye Roland is. A magyar bajnokságból a kecskemétiek adják a keretnek a legtöbb játékost, szám szerint négyet, míg a bajnoki címvédő, Magyar Kupa-győztes Pénzügyőr SE-től és a rekordbajnok Fino Kaposvártól három játékos húzhatja majd magára a címeres mezt.

Különleges év lesz az idei a magyar férfi röplabda-válogatott számára, hisz hazai közönség előtt játszhat európai kupasorozat négyes döntőjében. Az „Ezüst” Európa Liga Final Four ugyanis június 18-án és 19-én a Tüskecsarnokban lesz majd, a magyar csapat házigazdaként automatikus résztvevője a tornának.

A keret:

Centerek: Szabó Alpár (Kecskeméti RC), Gacs Dániel (Pénzügyőr SE), Kholman Norbert (Máv-Előre SC Foxconn), Tomanóczy Bálint (Kecskeméti RC)

Feladók: Keen Cameron (UVC Holding Graz), Mikuláss Koch Marcell (UVC Holding Graz), Magyar Bálint (Pénzügyőr SE)

Átlók: Pádár Krisztián (Toray Arrows), Pesti Marcell (Lycurgus Volleybal), Kovács Zoltán (Pénzügyőr SE), Varga Péter (KESI)

Nyitásfogadók: Gergye Roland (OK Merkur Maribor), Blázsovics Péter (VRCK Kazincbarcika), Kecskeméti Bálint (Dunaújváros), Horváth Kristóf (Saint-Nazaire VB), Hubicska Patrik (Fino Kaposvár), Bögöly Gábor (Fino Kaposvár)

Liberók: Bán Viktor (KISTEXT SE), Bozóki Bence (Fino Kaposvár), Török Zsombor (KESI)

Az EL-program:

május 28., Finnország-Magyarország EL-csoportmeccs, Akaa

június 12., Magyarország-Finnország EL-csoportmeccs (Budapest, Tüskecsarnok)

június 18., Európa Liga Final Four, elődöntő (Budapest, Tüskecsarnok)

június 19., Európa Liga Final Four, bronzmérkőzés vagy döntő (Budapest, Tüskecsarnok)

Koch Róbert (szövetségi kapitány): Sűrű nyár elé néz a csapat, júniusban az Ezüst Európa Liga-csoportkör és a hazai rendezésű négyes döntő vár ránk, augusztusban pedig Európa-bajnoki selejtezőt játszunk, magasan kvalifikált ellenfelekkel (Szlovákia, Spanyolország, Georgia). Amit ígérhetek: folytatom, amit tavaly elkezdtem, 20-22 fő alkotja a csapat gerincét, így tudok majd kialakítani egy egészséges versenyszellemet a potenciális kerettagok között. A játékosoknak érezniük kell a konkurenciát, hogy egymást húzzák a magasabb egyéni teljesítmény felé! A kapu mindenki előtt nyitva áll, aki jól teljesít bekerül, aki nem az kikerül, nekem továbbra is a legfontosabb a megfelelő hozzáállás! A fiatalokban elsősorban a hosszútávú potenciált kell figyelembe venni, meg kell nekik adni a lehetőséget, hogy lássák a perspektívát, azt, hogy hová juthatnak el, ha megfelelő teljesítmény nyújtanak.

Minden poszton van egy rutintalanabb játékos, direkt nem a fiatalabb kifejezést használom, mert a csapat 80%-a fiatal. A készségek terén közel állnak a stabil kerettagokhoz, a rutint azonban meg kell még szerezniük, a hibázás minimalizálását pedig meg kell tanulniuk. Ez a sportolóvá válás rögös útja. Ők Varga Péter, Tomanóczy Bálint, Mikuláss Koch Marcell, Kecskeméti Bálint és Török Zsombor.

Kiemelném továbbá, hogy már az előző nyáron elkezdtük mentálisan és morálisan is csapatcentrikussá építeni a válogatottat. Kialakítani egy egységet, tehát a csapatkohéziót helyeztük előtérbe. Ez az alapja egy hosszútávú építkezésnek. Nagyon fontos az edzői bizalom a sportolók felé. Ha ezt érzik, akkor csak idő kérdése és kihozzák magukból a maximumot. A bizalom egy külső motiváció, ami idővel belsővé alakul. Ez adja az önbizalmat, a játékos hitét. Hit nélkül nincs élsport! Ezen a téren a csapat és a stáb jó úton jár!

Az idei szakaszban a fő fókusz, az egyéni teljesítmény maximalizálásán lesz. Az egyéni fejlesztés lesz a cél, ami a tavaly lefektetett alapok nélkül nem valósulhat meg. A finnek jelenleg az európai ranglista 12. helyén állnak, a covid miatt sorolták vissza őket az „Ezüst” Európa ligába. Egy erős ellenfél, s nekünk ebből építkeznünk kell, hogy ilyen komoly csapat ellen léphetünk pályára a többi, ugyancsak jó játékerőt képviselő csapat mellett (román, északmacedón, spanyol, szlovák). Még mindig kevés játékosunk szerepel komoly külföldi bajnokságban, ezért nem vagyunk hozzászokva a megfelelő dinamikához, erőhöz, sebességhez, ami a nemzetközi röplabdára jellemző. Ezek a kihívások teszik lehetővé a játékosok egyéni fejlődését. Hosszútávon kell gondolkodni, a cél, hogy sikerüljön a férfi szakág számára is az előrelépés!