A lányok szorongatták a törököket, a fiúk szettet nyertek a horvátok ellen

Megkezdte szereplését leány U19-es válogatottunk a koszovói Eb-selejtező csoportban. A mieink elsőre mindjárt a legnagyobb falatot, a törököket kapták, de a második játszmától kezdve végig partiban volt egymással a két csapat, sőt a mieink több ponttal is megléptek. A vége ugyan 3:0-s vereség lett, de a mutatott játék mindenképpen biztató a hátralévő két találkozót tekintve. Az U20-as fiúk remekül kezdtek a horvátok ellen, szettet is raboltak, ugyan ezt követően a házigazdák fordítottak, de csapatunk nem adta olcsón a bőrét, a negyedik játszmában például csak 28:26-ra kaptak ki.

 

Sajnos az első játszma ráment arra, hogy a lányok megérkezzenek a meccsbe, és ez így viszonylag simán az amúgy esélyesebbnek számító törököké lett (17:25). A második szettől kezdve viszont felvették a versenyt a mieink riválisukkal, sőt több alkalommal vezettek is: a végjátékhoz érve három pont is volt az előny, végül a törököknek mindent bele kellett adniuk, hogy a maguk javára fordítsák a vezetést, és persze kellettek ehhez a mieink hibái is. Végül 27:25-re nyert ebben a szettben az ellenfél. Ez azonban nem törte meg a mieink lendületét, akik remekül kezdték a harmadik felvonást. 8:3-ra is vezettek, amikor azonban történt egy sajnálatos közjáték: nem írtak be a mieinknek egy pontot, s emiatt percekig állt a játék. Ráadásul az állás sem változott, egészen a szett közepéig, amikor viszont kiderült, hogy mégis járt nekünk a pont. Viszont ekkor is hosszabb ideig tartott a kényszerszünet és ez bizony megzavarta a mieinket, akik beragadtak egy állásba, s bár a végén sikerült feljebb zárkózni, de már későn, szóval ez megpecsételte a sorsukat (25:21). A játék azonban mindenképpen biztató a szombati Koszovó, illetve a vasárnapi, észtek elleni mérkőzésre. A két csapat egymás elleni meccsét amúgy utóbbiak nyerték 3:2-re.

Leány U19-es Eb-selejtező:
Magyarország – Törökország 0:3 (–17, –25, –21)
Pristina, 50 néző. V: Basic, Joannidisz.
MAGYARORSZÁG U19: Imre 10, Rieder 4, Erőss 3, Radnai Lili 7, Szatmári 5, Märcz 4. Csere: Baksa (liberó), Olcsváry 9, Radnai Luca 4, Bálint, Stankovics. Szövetségi edző: Horváth András.
TÖRÖKORSZÁG U19: Malli 1, Kacmaz 9, Eroktay 16, Safronova 4, Ozden 10, Özdemir 3. Csere: Ince (liberó), Gözübüyük 3, Kiran 3. Szövetségi edző: Halil Resat Yaziciogullari.
Edzői értékelés
Horváth András:
– Jó mérkőzést játszottunk a második szett kezdetétől, mert ott elhittük, hogy van keresnivalónk és bátran mertünk nyitni, valamint a védekezésből való visszatámadásaink is jól működtek. Egy kis figyelmetlenség volt a végén, ami sajnos befolyásolta a végkimenetelét, de aztán a harmadik játszmát ugyanolyan agresszívan kezdtük. Sajnos technikai okok miatt többször is állt a játék, ami megtörte a lendületünket és kedvezett a törököknek. De elégedettek vagyunk a játék képével, a sebesség az, amin még javítanunk kell.

 

A fiúk a MEVZA-tornákon már jónéhányszor összemérték erejüket a horvátokkal, s rendre ebből nem mi jöttünk ki jól. Most viszont sikerült egy olyan szerkezetet kitalálni, amellyel meg tudtuk lepni az ellenfelet, ráadásul a srácok remekül nyitottak – négy ászt is kiosztottak ebben a játékrészben – és remekül támadtak, a szett közepétől kezdve pedig fokozatosan elhúztak és végül simán nyerték az első játszmát (25:21). A második játszmára viszont feljavult az ellenfél nyitásfogadása, s bár a játszma elején még a mieink vezettek, gyakorlatilag az első szett forgatókönyve ismétlődött meg, csak fordított előjellel (17:25). A harmadik felvonásban viszont sokáig sikerült tartani a lépést a riválissal, sajnos a végjátékhoz érve viszont beragadt egy állásba a csapat és ez végül megpecsételte a sorsukat (20:25). A negyedik felvonásban viszont óriásit küzdöttek a mieink, végig tartották a lépést a hazaiakkal, sőt, a végén két játszmalabdájuk is volt, de sajnos ezeket elhibázták, a horvátok pedig fordítani tudtak (26:28). A mieink szombaton Belgiummal, vasárnap pedig Svédországgal mérik össze erejüket, akiknek a meccsét előbbiek nyerték 3:1-re. Szóval holnap sem vár könnyű meccs a fiúkra, de a pénteken mutatott játékkal lehet keresnivalójuk.

Fiú U20-as Eb-selejtező:
Magyarország – Horvátország 1:3 (21, –17, –20, –26)
Bibinje, 230 néző. V: Viktorini-Lisa, Kandemir.
MAGYARORSZÁG U20: Török S. 3, Kecskeméti 8, Kiss 3, Varga P. 10, Fenyvesi B. 14, Boldizsár 10. Csere: Fenyvesi D. (liberó), Bogdán, Sebestyén 1, Hajagos 4, Tóth K. 1, Kasnyik. Szövetségi edző: Bartal Gergely.
HORVÁTORSZÁG U20: Jureta 12, Kuruc 5, Cvanciger 22, Kulusic 12, Barac 13, Mustapic 6. Csere: Repek (liberó), Vlasic, Jakopec. Szövetségi edző: Tomi Coskovic.
Edzői értékelés
Bartal Gergely: – Igyekeztünk egy olyan új szerkezetben felállni a horvátok ellen, amivel még nem találkoztak. Az első szettben meg is leptük ezzel őket, mert nagyon jól játszottunk, nyitottunk és támadtunk. Sajnos a második játszmában már puhábban nyitottunk, az ő fogadásuk pedig javult, így pedig kiszámíthatóbbá váltak a támadásaink. A harmadik játszmában megint próbáltunk szerkezetet változtatni, de sajnos egy állásba beragadtunk, és a végére egy kicsit fejben el is vesztünk. A negyedik szettre viszont nagyon összeszedték magukat a fiúk és a végletekig küzdöttek. Kétszer is a kezünkben volt a játszmagyőzelem, de sajnos ekkor hibáztunk és ezt végül kiharcolták a horvátok. Ettől függetlenül nagyon szépen küzdöttek a srácok, remélem holnap is így folytatjuk és tudunk majd meglepetést okozni.

 

HETI PROGRAM:
Április 9., szombat
15:00 Magyarország – Belgium (fiú U20-as Eb-selejtező)
16:00 Magyarország – Koszovó (leány U19-es Eb-selejtező)
17:00 MÁV Előre-Bericap – Budaörsi DSE-Emericus (női NB I, felsőház)
18:00 Vidux-Szegedi RSE – MÁV Előre-Foxconn (férfi NB I, felsőház)

Április 10., vasárnap
15:00 Magyarország – Svédország (fiú U20-as Eb-selejtező)
18:00 Pénzügyőr – MAFC BME (férfi Extraliga-elődöntő, 3. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Magyarország – Észtország (leány U19-es Eb-selejtező)