Negyedszer is magyar bajnok a Békéscsaba!

Egymás után negyedszer szerezte meg a magyar női röplabda-bajnokság aranyérmét a Linamar-Békéscsabai RSE együttese. Sasa Nedeljkovic tanítványai a döntő harmadik mérkőzésén, kétezer szurkoló előtt, magabiztos játékkal győztek 3:0 arányban a Vasas Óbuda ellen, így 3-0-ra megnyerték a párharcot.  

Esélyeshez méltóan kezdte a házigazda a bajnoki döntő harmadik felvonását, és a csabai lányok rögtön az elején tudatosítani akarták ellenfelükben, hogy ezen az estén csak a magabiztos győzelmüket tudják elképzelni. A BRSE megnyugtató előnyt szerzett, a Vasas Óbuda csapata pedig tisztes távolból követte riválisát. A vendégek kétszer is felzárkóztak négy pontra, de a hajrában előbb Szmirnova, majd Tálas villant, és ki is alakult a végeredmény (25:20, 1-0).

A térfélcsere után is egyértelmű volt a helyzet: a Békéscsaba a szett közepén már tíz egységgel járt előrébb, Szmirnova magassági fölényét kihasználva, egymás után szerezte pontjait. Az orosz klasszis 17:7-re alakította az állást, majd a fővárosiak a 16 esztendős Szedmák Réka nyitásainak és a társak szemfülességének köszönhetően egymás után három pontot gyűjtöttek. Szakmáry Gréta lendítette tovább a vendéglátót, aztán a csapatkapitány Soós Nikolett lépett elő főszereplővé: két szép megoldásával el is dőlt a játszma sorsa (25:17, 2-0).

A BRSE a harmadik játékrész elején sem ijedt meg attól, hogy egyre közelebb került a címvédéshez. A fővárosiak nyitásfogadása továbbra is kívánni valót hagyott maga után, és úgy tűnt, hogy a piros-kékek nem is hittek abban, hogy lehet esélyük a Viharsarokban. 10:2-nél és 12:2-nél is kénytelen volt időt kérni Jókay Zoltán, de a Csaba-expresszt már nem lehetett megállítani. A második technikai szünetben 16:6 állt a táblán, a népes szurkolótábor pedig megállás nélkül buzdította kedvenceit. Matic szerezte a 18. békési pontot, majd a Matic, Clement sánc kapott tapsot. Ekkor már csak öt pont választotta el a címvédéstől a Békéscsabát. A Vasas csendben feljött 14 pontig, majd Szmirova juttatta mérkőzéslabdához övéit. Néhány pillanattal később Szakmáry Gréta pontot tett a mérkőzés és a 2017-es bajnoki döntő végére.

Linamar-Békéscsabai RSE – Vasas Óbuda 3:0 (20, 17, 14)
Békéscsaba, 2100 néző. V.: Tillmann, Éva T.
Békéscsaba: Szmirnova, Tálas, Clement, Bodnár, Matic, Szakmáry. Csere: Szpin (liberó), Ludmán, Petrenkó, Soós N. Vezetőedző: Sasa Nedeljkovics.
Vasas: Rountree, Török, Kountoura, Sklar, Szedmák, Hardy. Csere: Bánlaki (liberó), Kiss G., Durst. Vezetőedző: Jókay Zoltán.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 4:4, 9:4, 16:9, 22:16. II. játszma: 8:4, 16:7, 22:14. III. játszma: 8:2, 16:6, 22:13.
Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Linamar Békéscsabai RSE javára.

MESTERMÉRLEG

Sasa Nedeljkovic: – Gratulálok mindenkinek, aki hozzájárult a szezon sikereihez! Fontos, hogy ebben az évadban nem csak a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában tudtunk bizonyítani, hanem a nemzetközi porondon is. Idén bejelentkeztünk Európába, és remélem, hogy a klub a következő évben még nagyobb célokat fogalmaz meg. Boldog vagyok, hogy részese lehetettem az elmúlt két év sikereinek.
Jókay Zoltán: – Gratulálok a Békéscsabának, megérdemelték az idei bajnoki címet. Úgy érzem, hogy a Vasas is kihozta magából a maximumot, ezúttal ez a Magyar Kupában és a magyar bajnokságban is az ezüstéremre volt elég.

ELNÖKI GONDOLATOK

Baran Ádám (klubelnök, Linamar-BRSE): – Egy nagyon hosszú és kemény idényen vagyunk túl, négy sorozatban indultunk, kettőben történelmet írtunk, kettőben megvédtük a címünket. Megnyertük a Közép-európai Ligát, a Magyar Kupát és most a magyar bajnokságot, a CEV Kupában pedig a legjobb nyolc közé jutottunk. Bátran merjük kimondani céljainkat, hogy egy európai szinten is meghatározó  együttest szeretnénk építeni Békéscsabán. Ami a jövőt illeti, nagyon sok kérdés van még, lesznek távozók, lesznek érkezők. A tervünk továbbra is az, hogy minőségi röplabda legyen itt a városban, továbbra is szeretnénk kiszolgálni ezt a több mint kétezer embert, akik végig a csapat mellett voltak ebben a szezonban is.

A CSAPATKAPITÁNY SZEMÉVEL

Soós Nikolett (csapatkapitány, Linamar-BRSE): – Nagyon szerencsés vagyok, mert már nem először élhetem át ezt az érzést… Igazából mindegyik bajnoki cím más, mindegyik között van egy kis különbség, ez is nagyon kedves számomra, már csak azért is, mert ez a legfrissebb. Rendkívül jó közösség alakult ki itt Békéscsabán, ami talán az egyik legfontosabb tényezője a sikereinknek. Minden évben úgy igazoltunk, hogy a személyiségek is beleilljenek a csapatba, nem csak a játékot nézte a menedzsment. Ami a döntőt illeti, a teher nem nyomott össze minket, mindegyik mérkőzést sikerült megnyernünk és megérdemelten lettünk bajnokok zsinórban negyedszer is!