A zökkenőmentes generációváltás és az Eb-kijutás az új kapitány célja

Amint arról honlapunkon beszámoltunk, a német Andreas Vollmert nevezték ki a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányának. A szakembert szerdán délután sajtótájékoztató keretében mutatták be a média képviselőinek.

 

A sajtótájékoztató elején Sarlós Márton, az MRSZ elnökségi tagja és a női válogatott csapatvezetője elmondta, hogy miután a tavalyi Európa-bajnokságot követően a szövetség vezetése úgy döntött, hogy nem hosszabbítják meg a lengyel Jakub Gluszak szerződését, egy alapos kiválasztási folyamat kezdődött, s ennek az eredményeképpen esett a választás a német trénerre.

„A sorozatban négy Európa-bajnokságra kijutó válogatott húzóembereinek egy része visszavonult, és a másik fele is már a pályafutása vége felé jár, ezért mindenképpen olyan szakembert kerestünk, aki képes egy új ütőképes válogatottat építeni és bátran nyúl a fiatal játékosokhoz.”

Ennek érdekében a májusi Európa Liga-felkészülés két hétig közösen zajlik majd az U21-es válogatottal Balatonbogláron.

A szakemberrel egyelőre a 2023-as Eb végéig kötöttek szerződést, de hosszabb távon, akár egy ötéves periódusban is gondolkoznak benne, igaz, a szerződés sikertelen kontinensbajnoki kvalifikáció esetén felbontható. Válogatottunk Ukrajnával, Portugáliával és Ciprussal került egy csoportba, ahonnan az első kettő jut majd ki az Eb-re az augusztus-szeptemberi selejtezőkből, s a papírforma alapján csapatunknak illene ott lennie sorozatban az ötödik Eb-jén is.

Ezt követően vette át a szót Andreas Vollmer, aki elmondta, hogy abban egyeztek meg az MRSZ képviselőivel, hogy nem eredményekben gondolkoznak, hanem arra törekszenek, hogy egy új generáció sikeresen beépüljön a nemzeti csapatba, de természetesen az Eb-kijutás is cél. Ennek érdekében a májusi Európa Liga-szereplés viszont még az ismerkedés jegyében zajlik majd.

„Fontosnak tartom, hogy a játékosok megértsék, mit miért csinálunk. A fizikai felkészítés mellett a mentálisra is nagy hangsúlyt fektetek, ugyanis tudom, hogy e nélkül hiába van nagy ütőereje egy csapatnak, az önmagában semmit nem ér. Ami a stábot illeti, ugyan megvannak a saját jelöltjeim is, mindenképpen szeretnék magyar szakembereket is, ugyanis általuk gyorsabban meg tudjuk szokni a helyi viszonyokat és könnyebben be tudunk illeszkedni. Szeretek minden segítséget, így az orvostudományt és a technikai hátteret is maximálisan kihasználni. Szeretnék sikeres, jó morálú csapatot kialakítani, amely sikerrel felveheti a harcot az Eb-kijutásért.”

A kapitány eddigi pályafutásáról ide kattintva olvashatnak bővebben!