A hétvégén nemzetközi hóröplabda-tornán indulnak Győri Panniék

A hétvégén a törökországi Kayseri-Erciyesben rendeznek hóröplabda Európa Tour-versenyt, amelyen Magyarország is képviselteti magát a női mezőnyben, ahol Czene Adrienn (Ball SC), Győri Panna (Penta-KSE), Hackl Szlivia (Ball SC) és Lutter Eszter (Penta-KSE) képviseli színeinket.

 

A szakág kétszeres országos bajnokával és tavalyi strandröplabda ob-ezüstérmesével, Győri Pannával a strandröplabda.hu készített interjút.

– Akik homokon jók, azoknak a hó sem okozhat problémát?
Amíg párok játszottak egymás ellen, addig ez teljes mértékben igaz volt. Amióta három fős csapatok lépnek hóra, már inkább a teremröpihez hasonlít a sport. Azért sem összehasonlítható a homok és a hó, mert annyira csúszós utóbbi, hogy nehezebben mozgunk rajta, ezért is viselünk stoplist, hogy próbáljunk valahogy tapadni a felületre. Lehet, hogy egy teremjátékos otthonosabban érzi imagát havon.

– Melyiket szereted jobban: a hó- vagy a strandröplabdát?
A homok szinte a második otthonom, a hóröplabdához viszont remek hangulat társul. Először fázunk, aztán a sok mozgás miatt kimelegszünk. Kezdetben a hóröpi inkább nagy buli volt, most már egyre komolyabb, ahogyan a szabályrendszere egyre inkább kialakul. A tavalyi ob-döntőn két pályán játszottunk, a női mezőny kicsit esetlen volt, csúszkáltunk, próbáltunk jó eredményt elérni, míg a fiúk ugyanolyan kemények voltak, mint a homokon. Nem féltek semmitől.

– Márciusban Európa Tour-versenyen is elindultok. Milyen céllal vágtok neki a tornának?
Január elején négyen úgy döntöttük, hogy szeretnénk komolyan versenyezni havon. Ki szerettünk volna jutni az Európa-bajnokságra, viszont azt idén nem tartják meg. Az egyik fő célunk a pontszerzés, emellett azért is megyünk, mert hegytetőn nagyon szeretünk játszani, új embereket ismerünk meg.

– Hogyan tudtok hó nélkül edzeni, készülni?
Ez is egy probléma. Mivel mind strandröplabda játékosok vagyunk, a nemzetközi versenyek előtt csupán néhány edzésre jut időnk. Másfajta készülést igényel a hóröplabda, mint a strandröplabda, a taktika is csak nehezen gyakorolható, mert nem biztos, hogy abból minden meg is valósul a pályán.