Könnyek és emlékek: Horváth Dóra befejezi pályafutását

A török Bursa csapatával elért Challenge Kupa-győzelemmel méltóképpen tesz pontot egy csodálatos karrier végére Horváth Dóra, az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar röplabdázója, aki a szezon végén befejezi játékospályafutását. A 93-szoros válogatott játékos elsőként honlapunknak nyilatkozott döntéséről, annak okairól – exkluzív interjú.

– Alberto Salomoni kerethirdetése után leginkább az foglalkoztatta a röplabdabarátokat, a szakembereket, a szurkolókat, hogy Horváth Dóra miért nincs a magyar válogatott keretében. Az ok a válogatottól való visszavonulás, a válogatottbeli szereplés szüneteltetése, vagy esetleg egész egyszerűen nem kaptál meghívót? 
– A kapitány úr még a kinevezése előtt, de már lehetséges jelöltként felhívott, azt mondta, hogy még mielőtt prezentálná a terveit és az általa kitűzött célokat a szövetség felé, mindenképpen beszélni szeretett volna velem, hogy miképpen látom a jövőmet, számíthat-e rám, ugyanis szerinte a jelenlétem nagyban befolyásolja az általa előkészített terveket és célokat. Őszintén megmondtam neki akkor, hogy nem tudok részt venni a válogatott programjában, így ne számoljon velem. Ő ezt elfogadta,tiszteletben tartotta a döntésem és mondta, hogy ha mégis meggondolnám magam, akkor a válogatott ajtaja nyitva áll előttem. Miután kinevezték, a szövetség részéről meghívót nem kaptam. Így nem is volt lehetőség, hogy hivatalos formában mondjam le a válogatottságot és búcsúzzak el a csapattól. Az előző évek során mindenkinek, akire számítottak, behívó levelet küldtek, és abban kellett válaszolni, hogy részt tud-e venni az adott programban.
– Adódik a kérdés, miért döntöttél így? Hisz a vb-selejtezők mellett júliusban jönne a történelmi World Grand Prix-szereplés, majd az őszi Európa-bajnokság…
– Azért nem vállalom a válogatottságot, mert befejezem az aktív pályafutásomat. Pár hét múlva, a szezon végeztével végleg hazaköltözöm, és szögre akasztom a cipőm. Hatalmas siker a magyar röplabdázásnak hogy Grand Prix-t és újra Eb-döntőt játszunk, de én már nem tudnék ezekhez a tornákhoz annyit hozzátenni, mint amennyit elvárnék magamtól és mások is elvárnának tőlem. Fáradt vagyok és fejben is már máshol járok, mást szeretnék. Ha nem tudom százszázalékban segíteni a csapatot, akkor nem érzem, hogy ott lenne a helyem.
– Egy ilyen eredményes játékospályafutást nem lehet könnyű lezárni…
– Nehéz döntés volt, de tiszta szívemmel úgy érzem, hogy eljött az ideje. Pihenésre van szükségem és szeretnék a családommal több időt eltölteni. Ősszel férjhez megyek és utána szeretnék a családra koncentrálni.
– Sok nagy csatát megéltél már a nemzeti csapat játékosaként, oroszlánrészt vállaltál kétszer is az Eb-re való kijutásból, és a legutóbbi kontinenstornán is húzóembere voltál az együttesnek. Mire emlékszel legszívesebben vissza válogatott pályafutásodból, mik a legkedvesebb emlékeid?
– Rengeteg – leginkább kedves – élménnyel búcsúzok, főleg amikor a lányokra,a csapatra gondolok. A legkedvesebb együttes az elmúlt három év csapata volt nekem, hiszen hihetetlen élményeket, sikereket éltünk át együtt! Egy nagyon fiatal, lelkes, sikerre éhes társaság ez, akikkel mindig pozitív hangnemben telt minden esemény, így sokkal könnyebb volt átvészelni azokat a nehézségeket, amik szembejöttek. És hát abból volt egy jó pár…Kedvenc meccseim az Európa Liga döntőjének mindkét találkozója a törökök ellen. Hihetetlen hangulatban sikerült hazai pályán nyerni 3:0-ra és aztán aranyszettben győzni idegenben több ezer török szurkoló előtt… Még most is libabőrös vagyok tőle! Ebbe a sorba kívánkozik még az utolsó válogatott meccsem, a románok ellen, ahol szintén aranyjátszmában, hazai pályán, sok-sok magyar szurkoló előtt vívtuk ki a második Eb-döntőbe való kijutást. Soha nem fogom elfelejteni…
– Török csapatoddal, a Bursával hatalmas sikert értél el a napokban, megnyertétek a Challenge Kupát. Minek köszönhető az idei remek szereplés?
– Leírhatatlan élmény, főleg így, hogy az utolsó szezonban sikerült. Számomra ez egyfajta csúcs, tökéletes befejezés! Nagyon boldog vagyok, rendkívül kemény volt és fárasztó, rengeteg utazással és mellette még a török bajnokságban is folyamatosan meccseket játszottunk, de megcsináltuk! Ez egy nagy célja volt a klubnak, mondhatni a legfőbb célja, nagyon örülök hogy sikerült véghezvinni. Igazából már az első csoportmeccsektől kezdve nagyon rá volt állítva fejben a csapat, hogy igen, ebben az éveben meg lehet és meg is tudjuk csinálni a Challenge Kupa-győzelmet. Sokszor bajnokikat is áldoztunk arra, hogy inkább a hétköznapi kupamérkőzéseken legyünk csúcsformában.

Horváth Dóra pályafutásának állomáshelyei: 
ADRC (1995-2000), BSE (2000-2005), Vasas(2005-2006), Riso Scotti Pavia (olasz,2006-10), Asystel volley Novara (olasz, 2010-12), Universal Volley Modena (olasz,2012), Ufimochka UFA (orosz, 2013), Rabita Baku (azeri, 2013-2015), LJ Volley Modena (olasz, 2015-16), Bursa BBSK (török, 2016-2017).   – A török bajnokságban április elején a Galatasaray-jal játszottatok a négy közé jutásért. Az alapszakaszt elnézve, szinte megjósolhatatlan volt, hogy melyik csapat jut majd az elődöntőbe, végül a Galata diadalmaskodott…
– Igen, ez egy kis csalódás számunkra, elveszítettük a párharcot, de az ellenfél tényleg nagyszerűen játszott, megérdemelten nyertek. Sőt, azóta már a Vakifbankot is kiverték, így bajnoki döntőt játszanak. Mi mindent megtettünk, jól is játszottunk, főleg a második meccsen, de nyert a jobbik csapat, nincs mit szépíteni. Most az ötödik hely megerősítése a cél, hogy kivívjuk jövőre a CEV Kupában való indulás jogát.
– A Bursánál Jan de Brandttal, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányával milyen a közös munka?
– Jan nagyszerű szakember, és ezt az eredményei is igazolják. Leginkább azért szeretek vele együtt dolgozni, mert hihetetlen jó pedagógus, normális emberi lényként kezeli a játékosait, nem robotként. Nincsenek felesleges konfliktusok, lehet vele beszélni, tényleg meghallgatja a játékosait és őket helyezi előtérbe.Odafigyel arra is, hogy edzésen ne csak meghajtson minket, hanem a regenerációra, a kikapcsolódásra is legyen idő, ami sokszor ugyanannyit számít mint egy kemény tréning. Szerettem Jannal dolgozni mind a válogatottban, mind Bursában.
– Hogy érzed, érezted magad Törökországban. Nem veszélyes mostanság ott légióskodni?
– Az elején azért tartottam tőle, hogy mennyire érződik ez a feszült helyzet, de azt kell mondjam, szinte teljesen észrevehetetlen a hétköznapokban. Annyit vesz észre az ember, hogy jóval több a biztonsági intézkedés, például zsúfolt bevásárlóközpontoknál, szupermarketeknél, vonat és buszállomásoknál. Mindig átnézik a táskákat, ellenőrző kapukon kell átmenni, parkolóházaknál meg belenéznek a csomagtartóba… Amúgy szerintem semmivel nem veszélyesebb itt légióskodni, mint például Franciaországban vagy Németországban…Horváth Dóra pályafutásának legnagyobb sikerei: 

Euroliga győzelem – magyar válogatott (2015)
EB döntő részvétel (2015) 
Bajnokok Ligája 3.hely – Rabita Baku (2014) 
Cev kupa 3.hely – Rabita Baku (2015)
Challenge Cup győztes – Bursa BBSK (2017)

– Mikor nagy ritkán szabadidőhöz jutsz, azt mivel töltöd szívesen? 
– Idén kevés szabadidőm volt, szinte minden héten két meccs és utazások voltak, így tényleg nem sok idő jutott a kikapcsolódásra. Ilyenkor rossz időben leginkább itthon olvasok, megnézek egy-két sorozatot, skypeolok, de most, hogy jó idő van, szeretek lemenni a lakás melletti kávézóba, ami egy nagy parkban van és inkább ott levegőzni, olvasgatni. Van itt egy-két kedves barát, velük kikapcsolódni. Általában az elmúlt évekre az volt jellemző hogy sokat kirándultam szabadidőmben, de most erre idén nem volt lehetőség. Sokat beszélek az otthoniakkal, de amikor kimozdulok, azt az egyik csapattársammal teszem, akivel nagyon jóban vagyok.
– Visszavonulsz. Nehéz leírni, szomorú leírni. Üzensz valamit a vb-selejtezőkre, World Grand Prix-re, Eb-re készülő egykori csapattársaknak?
– Csak annyit, hogy nagyon drukkolok a csapatnak, biztos vagyok benne hogy nagyszerű sikereket fognak elérni! Szinte kivétel nélkül mindegyik lány nagy tapasztalattal bír, nemzetközileg is, így nem féltem őket egy percig sem! Nehéz lesz és hosszú a nyár, de egyben csodálatos is… Csak azt tudom mondani, hogy folytassák azt, amit az elmúlt három évben elkezdtek. Kitartás, egység, alázat, munka, munka és munka! Ez mindig meghozza a gyümölcsét. Én pedig ott fogok szurkolni nekik a közönség soraiból! Nagyon-nagyon sok sikert kívánok a lányoknak, a stábak, az egész magyar röplabdázásnak.VP