A Békéscsabáé lett a női bronz az MVM Magyar Kupa Döntőjében

Hölgyek bronzmérkőzésével kezdődött meg Érden az MVM Röplabda Magyar Kupa döntője. A találkozón az Extraliga alapszakaszát megnyerő Swietelsky-Békéscsaba 3:1-ra győzte le a címvédő Fatum-Nyíregyházát. Az aranymeccset 19 órától a Vasas Óbuda és a Szent Benedek RA játssza majd.

 

A csabaiak kezdték jobban a meccset, akik meg sem álltak 4:0-ig, ezt követően azonban a nyírségiek is megérkeztek a meccsbe és 6:6-nál előbb egyenlítettek, majd Nikola Radosová blokkjával már vezettek is. Sőt, 10:7-nél Tóth Gábornak időt kellett kérnie. Mintha a 4:0-s kezdéstől a csabai lányok görcsöltek volna be, pedig a szurkolóikból nem volt hiány, több százan érkeztek buzdítani őket a viharsarokból, de nyíregyháziakból sem volt hiány. 12:8-as szabolcsi vezetésnél fordult a kocka és egy 5:0-s sorozattal már megint a csabaiaknál volt az előny. 15:15 után viszont a címvédő Fatum következett egy ötös sorozattal, de 20:20-nál megint egyenlő volt az állás. Végül 23:22 után egy Challenge a csabaiak jutottak szettlabdához és Radosová hibája után meg is nyerték a szettet (25:22).

A második felvonást is a csabaiak kezdték jobban, 5:2 után ugyan a nyírségiek visszajöttek egyre, de ezúttal a fordítás nem jött össze. A szett közepén 14:10-nél kért először időt Németh Szabolcs, de ekkor sem volt megállás, tovább nőtt a különbség. 19:11-nél már 8 pont volt közte, a végén pedig 10 szettlabdája is volt a BRSE-nek, és Pekárik Eszter blokkjával már az elsőt sikerült kihasználniuk (25:14).

A harmadik játszma egyből videózással indult, s kiderült, hogy bizony Tóth Gábornak volt igaza. Ezután a csabaiak meg sem álltak 6:2-ig. A szett közepén azért sikerült a Fatumnak egy pontra visszazárkóznia 10:9-nél, egyenlíteni azonban ekkor még nem sikerült, 14:14-nél viszont már igen, 16:15-nél pedig már vezettek is, úgyhogy jött az időkérés, de ezúttal nem segített. Radosová és Radonjics duplái után már 22:16 is volt az állás, de aztán 23:19-re jöttek fel a csabaiak és ezért inkább Németh Szabolcs is időt kért. Ezúttal ez bejött, mert egy rontott nyitás után Radosová tett pontot a játszma végére (19:25).

A negyedik játszma is a csabaiaknak indult jobban, de ezúttal tapadtak a nyírségiek, sőt, 10:10 után a vezetést is átvették. De nem örülhettek sokáig, 13:12-re megint a BRSE vezetett, és el is léptek három ponttal, de 16:15-nél, Vaszileva két ásza után megint fordítottak a szabolcsiak. Jött azonban egy újabb sikeres Tóth Gábor Challenge és egy Drpa ász, amivel újra a viharsarkiaknál volt az előny, s ezt már nem is engedték ki a kezükből. 21:18-nál Németh Szabolcs kért időt, de már nem volt orvossága. Kliszura blokkoutjával négy meccslabdához jutottak a csabaiak, s bár hármat is sikerült hárítani, végül azonban Drpa beütötte a mindent eldöntő pontot (25:23).

 

MVM NŐI MAGYAR KUPA DÖNTŐ, BRONZMÉRKŐZÉS
Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza 3:1 (22, 14, –19, 23)
Érd Aréna, 1300 néző. V: Adler, Kiss Z.
BÉKÉSCSABA: Kliszura 18, Pekárik 8, Drpa 28, Karhu 1, Zólyomi, Kornyijenko 5. Csere: Molcsányi (liberó), Szatmári, Glemboczki 6, Strunjak 8, Bodnár. Vezetőedző: Tóth Gábor.
FATUM: Radosová 20, Lászlop 7, Radonjics 9, Vaszileva 13, Bodovics 5, Cicic 6. Csere: Tóth F., Tóth D. (liberó), Glavinic 5, Vaida 1, Milanová. Vezetőedző: Németh Szabolcs.
Edzői értékelés
Tóth Gábor:
– Óriási mérkőzés volt. Az első két szettben tartottuk a megbeszélt taktikát, sőt, még egy picit változtatni is tudtunk rajta. Aztán ez a nagy tempó rányomta a bélyegét az összecsapásra, hiszen visszaestünk védekezésben, így a Nyíregyháza szépíteni tudott. Szerencsére a végén sikerült újra kidolgoznunk egy kisebb előnyt, amit a végéig nem adtunk el.
Németh Szabolcs:
– Gratulálok a Békéscsabának. El kell ismerni ma ennyivel jobbak voltak. Úgy gondolom, hogy végig kiélezett küzdelmet láthatott a közönség. A lányok végig nagyon akartak. Küzdöttek, csúsztak másztak, de a szép megoldások mellett sajnos hibák is csúsztak játékunkba. A második szettben volt egy komolyabb hullámvölgy, amiből a harmadik szettre sikerült felállnunk. A negyedik játszmában fej-fej mellett haladt mindkét csapat, de ellenfelünk a végül jobban összpontosított. Sajnos továbbra sem vagyunk könnyű helyzetben. Pintér Andreára bokasérülése miatt már két hete nem számíthatok. Dolgozunk tovább hiszen jövő héten indul a rájátszás.

 

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA (DÖNTŐ)
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC (BRONZMECCS)
18.30 Épkar PSE – GreenPlan-VRCK (DÖNTŐ)