MVM Magyar Kupa: örökrangadók a bronzéremért

Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza és Fino Kaposvár – Kecskeméti RC. Minden röplabdabarát csettintene, ha ez lenne a szereposztás a kupadöntőkben, hiszen a csapatok a múltban számos emlékezetes párharcot vívtak már egymással. Reméljük, hogy ezúttal is így lesz, az idei MVM Magyar Kupa-döntőben viszont a bronzcsatákban jött össze ez a két párosítás.

2015 óta az idei lesz az első olyan női kupadöntő, amelyben sem a békéscsabai, sem a nyíregyházi együttes nem lesz érdekelt. Az előző hat finálé közül hármat a csabaiak, kettőt pedig a nyírségiek nyertek, a 2018-as, 2019-es és 2021-es kupadöntőt pedig egymás ellen vívta a két kelet-magyarországi élcsapat.

Három, illetve négy évvel ezelőtt ráadásul éppen az idei helyszínen, Érden dőlt el a serleg sorsa: mindkét találkozót a Fatum nyerte, 2018-ban öt, egy évvel később pedig három játszmában.

A 2021-es fináléba ismét a Nyíregyháza és a Békéscsaba jutott be.

A budapesti Ludovika Arénában, a pandémia miatt nézők nélkül rendezett döntőt a csabaiak kezdték jobban, de a nyírségiek az első játszma hajrájában fordítottak, és 25:20-as részsikerrel kerültek előnybe.

A második szett nyíregyházi vezetéssel kezdődött, békéscsabai fordítással folytatódott, a játékrész hajrája viszont megint a piros-kékeknek sikerült jobban, és 25:21-re ez a játszma is Vaszileváéké lett.

A harmadik szett alakult a legsimábban: 6-6 után ellépett a Fatum, és végül 25:17-tel lezárta a meccset, és története során kilencedik alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát.

 

A férfiaknál a Fino Kaposvár és a Kecskemét küzd meg egymással a harmadik helyért, ami 2009 és 2016 között elképzelhetetlen lett volna. Az ebben az időszakban a magyar férfi röplabdát uraló két gárda nyolc év alatt hét döntőt vívott egymással, amelyekből egyetlen kivételtől eltekintve mindig a somogyi együttes került ki győztesen.

2009-ben a kecskemétiek több mint két évtized után jutottak be újra a kupadöntőbe, ahol a címvédő Kaposvár várt rájuk. A Szolnokon rendezett fináléban elmaradt a meglepetés, a kaposváriak négy játszmában győztek.

Egy évvel később még szorosabb találkozón dőlt el a kupa sorsa: a kecskeméti finálét öt szettben nyerte a Kaposvár.

A 3:2-es eredmény megtetszhetett a csapatoknak, hiszen 2012-től kezdve zsinórban három finálé is csak döntő játszmába torkollott – az első kettőt a somogyiak nyerték, 2014-ben viszont (1988 óta először) Kecskemétre került a Magyar Kupa.

A visszavágásra nem kellett sokat várniuk a kaposváriaknak, hiszen egy évre rá, a Fáy utcában ismét ez a két csapat vívta a döntőt.

A nagy csata ezúttal elmaradt, már a harmadik szett végén locsolhatták a pezsgőt a kaposváriak.

Akárcsak egy évvel később, az Érd Arénában: az idei fináléknak is otthont adó csarnok első férfi kupadöntőjét szintén 3:0-ra nyerte a Fino.

A 2016 februárja óta eltelt hat év során a Kecskemét és a Kaposvár számos nagy csatát vívott egymással, de Magyar Kupa-döntőben nem találkoztak egymással – idén, ha nem is a fináléban, de a bronzmeccsen újra összefut a két régi rivális.

 

 

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Épkar PSE – GreenPlan-VRCK DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen