U16-os Eb-selejtező: Csak 3:1 ne legyen…

Ugyan a hazai röplabda-társadalom a győri junior Európa-bajnokság lázában ég, azonban nem szabad elfelejtkeznünk leány U16-s válogatottunkról, amely ma Eb-kvalifikáció szerezhet. A múlt héten válogatottunk két győzelemmel, hat ponttal és 7:4-es szettaránnyal a második helyen zárta csoportját Belgrádban. A mieink teljesítménye jelenleg Európa-bajnoki részvételt ér, s amennyiben az egyetlen, még le nem zárult csoportban ma úgy alakulnak a eredmények, akkor válogatottunk indulhat a júliusi, bulgáriai Európa-bajnokságon.
A négy selejtezőcsoport győztese mellett a két legjobb második is kijut a kontinensviadalra, s a másodikak közül jelenleg a második helyen állnak a mieink, mert ugyan a dán csapatot nem tudták megelőzni, a lengyeleket viszont igen.

Az egyetlen, le nem zárult, görögországi selejtezőcsoport küzdelmeinek első napján Románia 3:0-ra győzött Horvátország ellen, Ukrajna pedig 3:2-re múlta felül a házigazda görögöket. A második nap a románok 3:1-re Ukrajnát is legyőzték, míg a görög csapat a horvátokat verte három szettben.

Így a záró nap előtt Románia áll a csoport élén hat ponttal és 6:1-es szettaránnyal, a görögöknek négy pontja és 5:2-es szettaránya, míg az ukránoknak két pontja van, de sem ők, sem pedig mai ellenfelük, a horvátok nem lehetnek veszélyesek a mieinkre (utóbbiak már másodikak sem lehetnek, hiába nyernének).

Minden, így a mieink kijutása is az utolsó, görög–román meccsen fog eldőlni. Amennyiben a papírformának megfelelően Románia megnyeri a találkozót, úgy a mieink is továbbjutnak, hiszen a görögöknek csak egy győzelmük marad a mieink kettőjével szemben, sőt ebben az esetben nagy valósínűséggel Ukrajna végez a második helyen, amelyről korábban leírtuk, hogy már nem érheti utol a mieinket.

Akkor sincs baj, ha a románok úgy kapnak ki, hogy nyernek két játszmát, mert akkor a görögöknek ugyan két győzelme és hat pontja lenne, a szettarányuk viszont 8:5, ami gyengébb a mieink 7:4-nél. Ha a házigazdák 3:0-ra nyernék a találkozót, az is jó, mert azzal ők nyernék a csoportot, a második románoknak viszont a hat pont mellett 6:4 lenne a szettarányuk, ami ugyancsak gyengébb a miénkénél.

Egyetlen esetben lesz gond a továbbjutásunkkal: ha a görögök 3:1-re győznek, mert akkor ők nyerik a csoportot, a magyar és a román csapat között pedig azonos játszmaarány mellett a pontarány döntené el a továbbjutást. A mieinknek ez a mutatója 256:223 (1,1480), míg keleti szomszédunké 172:107 (1,6075). Ahhoz, hogy ez a mieinknél gyengébb legyen, nagyon ki kellene kapniuk a mai meccsen, erre pedig nem nagyon van esély.

„A papírforma szerint a románknak meg kell nyerniük ezt a találkozót. Bízom benne, hogy nem elégednek meg azzal, hogy nyernek egy játszmát, ami elég nekik a továbbjutáshoz, hanem sportszerűen végigküzdik a meccset. Abban a pillanatban, ha már két nyert játszmánál tartanak, a mieink kijutottak az Európa-bajnokságra, amit nagyon megérdemelne ez a csapat” – monda el honlapunknak Szabados István, a MRSZ utánpótlás szakágvezetője, szombaton, a győri Európa-bajnokságon.

Az Ukrajna–Horvátország mérkőzést vasárnap 17:30-kor, a Görögország–Románia meccset 19 órától játsszák magyar idő szerint.