Út a döntőig – férfiak

Sorozatban negyedszer jutott az MVM Magyar Kupa férfi döntőjébe a Pénzügyőr és zsinórban harmadik győzelmére készül, míg a Vegyész legutóbb 2018-ban játszott és nyert döntőt. Mutatjuk, hogy jutott el a két csapat a 2021/22-es kiírás fináléjába.

Az előző szezonban a bronzéremért küzdött, idén viszont már a legfényesebb éremért száll harcba a Vegyész RC Kazincbarcika, amely nyolcadik döntőjében a negyedik győzelmére készül, legutóbb épp Érden, a jelenlegi döntő helyszínén a Kecskemét ellen szerezték meg az aranyérmet. Lássuk, hogy jutottak el ezúttal az érdi fináléba!

A Vegyész a nyolcaddöntőben csatlakozott a küzdelmekhez, ahol a GLP-Nyíregyháza volt az ellenfél: Toronyai Miklós együttese esélyeshez méltón két 3:0-ás mérkőzésen búcsúztatta NB1-es ellenfelét. A negyeddöntőben a bajnoki rivális MAFC-BME következett, akiket a Folyondár utcában sikerült legyőzni 3:1-re, a 22 pontos Blázsovics Péter vezetésével. A kazincbarcikai visszavágón is magabiztosan röplabdázott a Vegyész, 3:0-ás sikerével bejutott a legjobb négy közé.

Itt pedig a Fino Kaposvár következett: az előző kiírás ezüstérmese alaposan meglepte a párharc első mérkőzésén a hazai pályán játszó Vegyészt. Sokkal pontosabban játszottak a somogyiak, kiváló nyitásaiknak köszönhetően 3:0-ás előnyt szereztek. A kaposvári visszavágón aranyszettben juthatott tovább a Vegyész: a kazincbarcikai együttes ennek szellemében nagyon harcosan kezdte a mérkőzést, 25:18-ra hozták az első szettet. A második játékrészben a kaposváriak kiegyenlítették állást, így több játszmát nem veszíthetett a Vegyész. A döntő fontosságú harmadik szettben 29:27-re a VRCK nyert, és ezt a lélektani előnyt kihasználva behúzták a negyedik játszmát is. Jöhetett az aranyszett, ahol a Ciupa, Szabó, Blázsovics támadó hármas nagyszerű játékával 15:9-re diadalmaskodott a Vegyész, így ott lehet az érdi döntőben.

Toronyai Miklós vezetőedzőként először vezette döntőbe csapatát, amelynek legeredményesebbje Szabó Dávid volt 62 ponttal, de Blázsovics Péter 59 és Lukasz Ciupa 52 pontja is nagyon kellett, hogy idáig jusson a Kazincbarcika.

Nem indult zökkenőmenetesen a Pénzügyőr szereplése a kupában: a legjobb tizenhat között a Dunaújvárost kiejtő Dág KSE várt a csapatra, amely alaposan megnehezítette a címvédő dolgát, mindkét mérkőzésen egy szettet el tudtak rabolni és a többiben sem adták könnyen magukat. A negyeddöntőben is NB1-es ellenfelet kapott a Pénzügyőr, a Rákosmente PARTY.CO személyében. Az alacsonyabb osztályú együttes mindkét mérkőzésen egy-egy játszmában megnehezítette a PSE dolgát, de Jókay Zoltán együttese két 3:0-ás sikerével bejutott az elődöntőbe.

A szezon közben egyre jobb formát mutató Pénzügyőr a Kecskemét ellen lépett pályára a négy között: a párharc első, kecskeméti mérkőzése három nagyon szoros szettben dőlt el (26:24-re nyerte mindhármat a Pénzügyőr), a fővárosi csapat higgadtabb tudott maradni a döntő szituációkban, aminek köszönhetően a maga javára fordította a szoros küzdelmet. A visszavágó első játszmájában közel járt a győzelemhez a Kecskemét, sőt még a második szett első felében is úgy nézett ki, hogy a Kecskemét meglepheti a Pénzügyőrt. A címvédő azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsolt és innentől nem volt kérdés, hogy a fővárosi együttes jut a döntőbe, ahol sorozatban harmadik aranyérmét szeretné megszerezni a csapat.

A Pénzügyőr volt az MVM Magyar Kupa egyik legjobban védekező csapata, ugyanis 59 blokkal másodikak a vonatkozó rangsorban (a Kecskemét 61 sikeres sáncolást mutatott be). A csapat legponterősebb játékosa ezúttal is Kovács Zoltán volt, akik 62 pontot szerzett, Pedro 59-et tett hozzá, de nagyon kellettek Dávid Csanád (41) és Kiss Dániel (35) pontjai is. Pedro volt a legjobban védekező játékos, 18 blokkjánál senki sem tudott többet.

A Vegyész RC Kazincbarcika útja a döntőig:

Nyolcaddöntő:
GLP-Nyíregyháza – VRCK 0:3 (-15, -11, -15)
VRCK – GLP Nyíregyháza 3:0 (8, 15, 13)

Negyeddöntő:
MAFC-BME – VRCK 1:3 (21, -20, -22, -8)
VRCK – MAFC-BME 3:0 (18, 18, 19)

Elődöntő:
VRCK – Fino Kaposvár 0:3 (-20, -22, -22)
Fino Kaposvár – VRCK 1:4 (-18, 20, -27, – 19, -9)

Pénzügyőr SE útja a döntőig:

Nyolcaddöntő:
Dág KSE – Pénzügyőr 1:3 (-21, -12, 17, -18)
Pénzügyőr – Dág KSE 3:1 (21, -20, 15, 12)

Negyeddöntő:
Rákosmente – Pénzügyőr 0:3 (-14, -24, -14)
Pénzügyőr – Rákosmente 3:0 (11, 16, 28)

Elődöntő:
Kecskeméti RC – Pénzügyőr 0:3 (-24, -24, -24)
Pénzügyőr – Kecskeméti RC 3:0 (23, 20, 19)