Taylor Bannister: “Imádom a fontos mérkőzések feszültségét”

A Vasas Óbuda tavaly decemberben szerződtette a mindössze 22 éves amerikai feladóátlót, aki hamar csapata egyik legjobbjává vált, a hétvégi MVM Magyar Kupa-döntőben pedig a nemrég elhódított Közép-európai Liga után rövid idő alatt már második trófeáját szerezheti meg.

Mennyit tudtál Magyarországról és a magyar röplabdáról, mielőtt megérkeztél a Vasashoz?

Őszintén szólva nem sokat, sőt, az európai röplabda is szinte teljesen ismeretlen volt számomra. A közösségi oldalakon néztem utána, milyen itt a játék, izgatottan vártam az új kihívást. Hamar kiderült számomra, hogy egy nagymúltú klubhoz kerültem, hiszen amint kiejtettem a Vasas nevét, láttam, hogy az emberek tisztelik ezt az egyesületet.

Mennyire más a játék, mint Amerikában?

A játékban nincs olyan hatalmas különbség, inkább a különböző sorozatokhoz volt nehéz hozzászoknom. Bevallom, eleinte előfordult, hogy csak a találkozót megelőző taktikai értekezleten tudatosult bennem, hogy éppen Extraliga, Magyar Kupa, vagy éppen Közép-európai Liga-mérkőzést fogunk játszani. Amerikában az edzők a mérkőzések közben szinte folyamatosan kommunikálnak a játékosokkal, állandóan instrukciókkal látnak el minket, az itteni szakvezetők nagyobb szabadságot adnak a pályán lévőkkel.

Az mennyire szokatlan számodra, hogy sokat várnak tőled a csapattársaid, és gyakran te vagy az együttes legeredményesebb pontszerzője a mérkőzéseken?

Egyáltalán nem az, hiszen már az egyetemi a bajnokságban is ez volt a helyzet. Öt évig játszottam az LSU csapatában, és a Tigers történetének legtöbb pontot szerző játékosának mondhatom magam. Jó hatással van rám, ha magasak az elvárások velem szemben, ilyenkor tudom a legjobb teljesítményt nyújtani a pályán.

 

Játszottál-e már valaha olyan fontos mérkőzésen, mint a szombati MVM Magyar Kupa-döntő?

Mivel Amerikában teljesen más a versenyrendszer – az egyetemi csapatok különböző konferenciákban küzdenek egymással – még egyetlen döntőben sem volt alkalmam szerepelni. A játékostársaimtól tudom, mennyire fontos ez a kupa, én pedig azért kezdtem el röplabdázni, hogy trófeákat nyerjek – örülök, hogy nem sokkal a MEVZA Liga megnyerése után máris lehetőségem van megszerezni a másodikat. A fontos mérkőzéseken mindig nagy a feszültség, ami engem feldob – egyszerűen imádom az ilyen találkozókat.

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Épkar PSE – GreenPlan-VRCK DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen