Dejan Desnica: „Hatalmas motivációt jelent, hogy történelmet írhatunk”

A Szent Benedek Röplabda Akadémia fennállása első trófeáját szerezheti meg szombaton, az MVM Magyar Kupa döntőjében. Az együttes szerb vezetőedzője hazájában már ért el hasonló sikereket, de mint elmondta, rendkívül sokat jelentene számára, ha diadalra tudná vezetni fiatal csapatát.

Tavaly nyáron került Balatonfüredre. Mennyire ismerte akkor a magyar röplabdát?

Nagyjából tisztában voltam a bajnokság színvonalával, tudtam, hogy a Vasas, a Békéscsaba és a Nyíregyháza körülbelül milyen játékerőt képvisel, a füredi klubról viszont nem sokat tudtam, ami nem is csoda, hiszen csak 2015-ben alakult, az élvonalban pedig csupán egy éve szerepelt akkor. Rendkívül szimpatikus volt számomra, hogy a vezetők nem azonnali eredményt akartak, hanem hosszútávú építkezést és egy stabil klub vízióját vázolták fel számomra, ami tökéletesen egybeesik az én edzői filozófiámmal.

Az érkezése óta eltelt bő fél év során milyen benyomásokat szerzett az Extraligáról?

Már a szezon eleje óta látottakhoz képest is látványos a fejlődés, a csapatok egyre jobbak, a játékosok egyre képzettebbek. A legerősebb kluboknál sok a hazai és külföldi válogatott, akik emelik a mérkőzések és a liga színvonalát is.

Mennyire lepte meg, hogy sikerült bejutniuk a kupadöntőbe?

Bár természetesen hittem a csapatomban, a Nyíregyháza elleni elődöntőben nem mi voltunk az esélyesek.  A párharc első mérkőzésén sikerült meglepnünk az ellenfelet, a 3:0-s győzelemre én magam sem számítottam. Tudtam, hogy a visszavágó jóval nehezebb lesz, de szerencsére azt a találkozót is sikerült megnyernünk. A szezon előtt mindkét sorozatban a legjobb négy közé jutást tűztük ki célul, örülök, hogy kupában ezt már túlteljesítettük.

Az i-re pedig szombaton, a Vasas Óbuda elleni döntőben tehetik fel a pontot. Sokak szerint a teher nem az önök vállát nyomja, hiszen a fővárosi gárda a finálé esélyese.

Éppen azért olyan izgalmasak a kupadöntők, mert ott nem számít, hogy ki a favorit, egy ilyen mérkőzés mindig kiszámíthatatlan. A bajnokságban két hatalmas csatát vívtunk a Vasassal, mindkét mérkőzés több mint két órán át tartott – az ősszel mi nyertünk idegenben, februárban pedig ők. Ellenfelünk igen erős kerettel rendelkezik, több rutinos játékosa van, mint nekünk, de azt megígérhetem, hogy minden egyes pontért küzdeni fogunk. Hatalmas motivációt jelent számunkra és személy szerint nekem is, hogy a klub történetének első trófeáját szerezhetjük meg! Az pedig csak hab a tortán, hogy a kupagyőzelem egyúttal CEV Kupa-szereplést is ér, azaz, ha szombaton nyerünk, a következő szezonban megmutathatjuk magunkat a nemzetközi porondon. Az idény elején senki sem számított rá, hogy idáig jutunk, megmutattuk, hogy komolyan kell venni minket, ráadásul a keretünkben rengeteg az olyan fiatal tehetség, akik a jövő magyar röplabdázásának nagy klasszisai lehetnek. Ez számomra legalább annyira fontos, mint a pillanatnyi eredmény, de természetesen nagyon szeretném, hogy szombaton megnyerjük a Magyar Kupát.