Koch Róbert és csapata gőzerővel dolgozik a magyar férfi röplabda stratégiai koncepciójának kialakításán

A Magyar Röplabda Szövetség a PwC Magyarországgal együttműködve dolgozik a sportág 12 éves egységes szakmai koncepciójának kidolgozásán. A férfi szakágra vonatkozó anyag kidolgozása már elkezdődött, a munkafolyamatról és a célokról a munkacsoport vezetőjét, a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitányát, Koch Róbertet kérdeztük.

Kik alkotják a munkacsoportot?

Igyekeztem olyan szakembereket kiválasztani, akik nemcsak Magyarországon, de külföldön is rengeteg tapasztalatot szereztek, tisztában vannak a sportág nemzetközi fejlődési irányzataival, tudnak és akarnak is segíteni a magyar röplabdázásnak. Demeter Györgyöt, azt hiszem, nem kell bemutatni a sportág ismerőinek, ahogy a munkacsoport harmadik magyar tagját, Jókay Zoltánt sem. Rajtuk kívül nagy örömömre igent mondott a felkérésemre Jan de Brandt, a magyar női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, aki jelenleg is hazánkban él és dolgozik, valamint az a Michael Warm, aki több német Bundesliga-klub mellett irányította a román Zalau csapatát, és kilenc éven át volt az osztrák válogatott szövetségi kapitánya.

Hogyan zajlik a munka?

Három hete kezdtünk el a PwC csapatával dolgozni, hetente egy alkalommal találkozunk, de közben is folyamatosan tartjuk egymással a kapcsolatot, bár, mivel a szakmai csapatban mindannyian a főállásunk mellett végezzük ezt a munkát, nem tudunk rohamléptekkel haladni – de nem is ez a cél, hiszen egy hosszútávú, átfogó koncepció kialakításáról van szó, amit nem lehet és nem is szabad elkapkodni. Az alapvető irányvonalakat „víziót” én határozom meg, a két magyar kollégámmal együtt dolgozzuk ki a részleteket, Jan és Michael pedig véleményezi, észrevételekkel látja el a készülő anyagokat. Amennyiben kérdés merül fel egy-egy téma részletesebb kidolgozásában, ezt külön megvitatom a két külföldi szakemberrel. Vannak továbbá olyan speciális szakterületek, például a sportanalitika, a sportpszichológia, az erőnléti képzés, vezetőképzés vagy a mentális felkészítés, amelybe a PwC közreműködésével külső szakembereket is bevonunk, az ő szakértelmükre, tapasztalataikra támaszkodva dolgozzuk ki az adott területre vonatkozó koncepciót. Emellett más sportágakból is veszünk át hasznos elemeket, a PwC más labdajátékokban részt vett már hasonló koncepciók kialakításában, tőlük rengeteg értékes információhoz jutunk, amelyeket beépíthetünk az anyagba.

 Mik a legfőbb irányvonalak?

Sportágunk rohamosan változik és fejlődik, professzionális irányt vett, nem elég a tehetség, komplex összetett sportolók kinevelésére van szükség. Fontos, ha valaki a sportban látja a jövőjét, ne maradjon le a nemzetközi szinttől. Azt kell meghatároznunk, milyen szintre kell eljutniuk az utánpótláskorú játékosoknak, mire eljutnak a felnőtt válogatottságig, vagy esetleg egy külföldi klubhoz kerülnek. A nemzetközi elithez képest elsősorban fizikálisan és mentálisan nagy a lemaradásunk, ez a hátrány gyermekkorban keletkezik, de ezen kívül más területeket is említhetnék, ahol szükség van fejlesztésre. A távlati terveink között szerepel egy egységes edzőképzési rendszer kialakítása is, hogy az edzők gördülékenyebben tudják elsajátítani az adott képzési irányt. Felnőttkorban már nem lehet csodát művelni a játékosokkal, azt szoktam mondani, olyan magas felhőkarcolót tudunk építeni, amilyen mély az alap. Rendkívül fontosnak tartom, a korán, illetve későn érő gyermekek megfelelő kezelését, valamint a fiatalok megfelelő szintű és szervezettségű versenyeztetését, ezek nélkülözhetetlen feltételei a sportág közép-, és hosszútávú fejlődésének.

Szintén a céljaink között szerepel, hogy a strand-, és teremröplabdát ismét közelebb hozzuk egymáshoz. Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és még számos, a röplabda közvetlen élvonalához tartozó országban párhuzamosan űzik a két sportágat az utánpótláskorú játékosok, hiszen a strandröplabda rendkívüli módon fejleszti a technikát és a mentális állóképességet, ami a teremben is hasznára válik a játékosoknak. A sportágak változatossága csökkentheti a 17-19 éves kor között jelentkező lemorzsolódást.

Mindezek mellett egy egységes mérési koncepció kidolgozásán is dolgoznak.

Így van, a mérési paraméterek meghatározása folyamatban van. Létre kell hoznunk egy egységes utánpótlás adatbázist, ahol minden játékos fejlődése követhető. Így a korosztályos szövetségi edzők és felnőtt szövetségi kapitányok reális képet kapnak, hogy a játékosoknak, mely területein vannak hiányosságaik és erősségeik.

Mikorra várható, hogy a munkának konkrét, kézzel fogható eredménye lesz?

A képzési víziót napokon-heteken belül meghatározzuk, legkésőbb a nyár végére pedig szeretnénk letenni a szövetség asztalára a teljes képzési szakanyagot.

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen