Megnyerte a Közép-európai Ligát a Vasas!

Magabiztosa, három játszmában nyerte meg a címvédő szlovén Calcit Kamnik elleni bécsi, Közép-európai Liga döntőt a Vasas Óbuda, így megszerezte a klub első nemzetközi kupasikerét. A mérkőzés csak az első játszmában volt szoros, de ezt is a budapesti csapat nyerte a végjátékban, a következő kettőben viszont tíz és kilenc ponttal is vezettek már. A Békéscsaba 2017-es és 2018-as sikere után tehát ismét magyar csapat lett a régió legjobbja.

 

Az alapszakaszban mindkét meccset a szlovénok nyerték, de a Folyondár utcában csak öt szettben dőlt el a csata, a visszavágón meg már eldőlt a Vasas továbbjutása, így ott már nem a legerősebb összeállításban álltak ki. Szerencsére Bojko újra hadra fogható volt, mellette pedig Fábián, Kalicanin, Zernovic és Juhár is a kezdőcsapat tagja lett.

A meccs elején felváltva estek a pontok, de 4:4 után a Vasas kapcsolt magasabb sebességi fokozatba és meg sem álltak 9:5-ig. Ugyan ezt követően a szlovénok fel tudtak zárkózni egy pontra, ennél közelebb azonban már nem jutottak. A magyar csapat egy-két (néha három) pontos előnnyel lépegetett el a végjátékig, és 24:22-nél két szettlabdához jutott. Időt kértek a szlovénok, de ez nem zavarta meg Fábián Fannyt, akinek remek nyitását nem is tudta jól megjátszani a Kamnik, s a labda a harmadik érintésük után a hálóban kötött ki (25:22).

A második játszma 6:5-ig volt szoros, mert ezt követően sorozatban négy Vasas-pont következett, aztán pedig a szett közepén már 18:8-ra is vezettek, a remekül blokkoló piros-kékek. Végül tíz volt a különbség akkor is, amikor szettlabdához jutottak, de egy rontott nyitás és egy ász után ez nyolcra fogyott, azonban egy szlovén támadási hiba után végül ez a játszma is Vasas-sikerrel zárult (25:16).

A harmadik felvonásban is lendületben maradtak az óbudaiak, akik meg sem álltak 4:0-ig, 7:2-nél pedig kénytelen volt időt kérni Gregor Rozman. Úgy tűnt, hogy ez sikert hoz a számukra, mert sikerült háromra felzárkózniuk, a szett közepén azonban ez megint hétre nőtt. 18:9-nél jött az újabb időkérés, és a szlovénok igyekeztek belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, mert sorozatban három pontot szereztek, és aztán öt pontra jöttek vissza. Szerencsére ekkor sikerült megállítani a további felzárkózást. Bannister bombájával hat meccslabdához jutott a Vasas, és aztán a másodikat Abdulazimova használta ki, s ezzel első alkalommal nyerte meg a Közép-európai Ligát (25:19).

A torna legjobb játékosának a Vasas amerikai átlóját, Taylor Bannistert választották. A Vasas előtt a Békéscsaba tudta még magyar csapatként megnyerni a Közép-európai Ligát, még 2017-ben és 2018-ban (azóta magyar csapat nem vett részt a küzdelmekben). Annak elődjét, az Interligát az Eger nyerte meg háromszor (1995, 1996, 1997), illetve egyszer a Nyíregyháza még 2000-ben.

 

Női Közép-európai Liga-döntő:
Vasas Óbuda – Calcit Kamnik (szlovén) 3:0 (22, 16, 19)
Bécs, Posthalle, 150 néző. V: Kovár, Petsche.
VASAS: Zernovic 6, Kalicanin 8, Bannister 20, Bojko 11, Abdulazimova 11, Fábián 1. Csere: Juhár (liberó), Vezsenyi. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
KAMNIK: Mihevc 2, Kostic 10, Radiskovic 5, Charuk 13, Pavlovic 7, Sillah 4. Csere: Janezic (liberó), Lenart, Siftar, Cizman 1, Zorman, Boisa 1. Vezetőedző: Gregor Rozman.
Edzői értékelés
Jannisz Atanaszopulosz: – A mérkőzésen mindent betartottunk, amit elterveztünk, emellett az ellenfélnek sem volt a fináléban kiemelkedő játékosa. A nehezen megnyert első szett után végig kontrolláltuk a találkozót, egyértelmű volt, melyik a jobb csapat a pályán. Fontosnak tartom, hogy részt vettünk ebben a kupasorozatban, sokszor tudtunk jó ellenfelekkel nagy nyomás alatt játszani, meg tudtam nézni, mi az erősségünk, miben tudunk fejlődni. Nagyon örülök, hogy a döntőben sikerült a szezonbeli eddigi legjobb meccsünket játszani.

ARANYSZAVAK
Vezsenyi Adrienn: – Ez egy hatalmas pillanat. Minden évben pályára lépünk a bajnokságban és a kupában, de az külön öröm, ha nemzetközi tornát tudunk nyerni. Nagyon boldog vagyok. Amikor Kamnikban játszottunk, akkor kikaptunk, de sokat foglalkoztunk azzal, hogy az ott elkövetett hibákat kijavítsuk. Taktikusan játszottunk, betartva, amit az edzőnk mondott. A nagy titok a csapatmunka volt.
Juhár Dalma: – Óriásit küzdöttünk a pályán, csakúgy, mint szerdán az elődöntőben. Nagyon akartunk a döntőben is győzni, ezt pedig már az első szettben megmutattuk, szerencsére az ellenfél motivációját is sikerült elvennünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy új csapattal, új edzővel ilyen sikert tudtunk elérni.

A végeredmény:
1. Vasas Óbuda (Ayshan Abdulazimova, Bamba Jurika, Taylor Bannister, Julija Bojko, Fábián Fanny, Juhár Dalma, Kalicanin Sanja, Király-Tálas Zsuzsanna, Kump Alíz, Papp Orsolya, Takács Doroti, Török Kata, Vezsenyi Adrienn, Mária Zernovic. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz)
2. Calcit Kamnik (szlovén)
3. Branik Maribor (szlovén)
4. Sokol/Post Schwechat (osztrák)
5. HAOK Mladost Zagreb (horvát)
6. OK Marina Kastela (horvát)

 

HETI PROGRAM:
Február 24., csütörtök
13:00 Vasas Óbuda – Calcit Kamnik/Sokol/Post Schwechat (női MEVZA-kupa döntő)
17:00 Szent Benedek RA – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv

Február 25., péntek
19:00 Szolnoki RK – Rákosmente (férfi NB I)

Február 26., szombat
15:00 DSZC-Eötvös DSE – CoreComm VESC (női NB I)
17:00 Gödöllői RC – MÁV Előre-Bericap (női NB I)
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – 1. MCM-Diamant Kaposvár (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Diósgyőri VTK – MTK Budapest (női Extraliga)
18:00 MAFC-BME – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kispest SE – Jászberény (női NB I); Tv: Hunvolley Tv
18:30 Budaörsi DSE-Emericus – TFSE (női NB I)

Február 27., vasárnap
15:30 Vasas Óbuda – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: M4 Sport+
17:00 DEAC – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi Extraliga)
17:00 Dunaújvárosi KSE – Kistext (férfi Extraliga) – zárt kapuk mögött; Tv: Hunvolley Tv
17:00 MÁV Előre Foxconn – GLP Nyíregyháza (férfi NB I)
18:00 Kecskeméti RC – Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Vidux-Szegedi RSE – Dág KSE (férfi NB I)

 

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen