Tóth Gábor: “A röplabda ünnepe lesz a Nyíregyháza elleni mérkőzés”

Tíz fordulót követően is száz százalékos teljesítménnyel áll az Extraliga tabellájának élén a Swietelsky-Békéscsaba együttese. A kupadöntőbe azonban nem sikerült bejutnia Tóth Gábor együttesének, így Érden csak a bronzéremért léphetnek pályára a békéscsabaiak. Méghozzá éppen az ellen a Nyíregyháza ellen, amellel csütörtökön bajnoki rangadót vívnak Bagyinka Fanniék. A mérkőzés előtt a klub honlapjának nyilatkozott a csapat vezetőedzője.

Úgy tűnt, az Újpest ellen sikerült mindenkinek maga mögött hagyni a Vasas elleni kupakiesést. Azt kapta a lányoktól, amit előzetesen elvárt tőlük?

A szettek elején mindig fontos, hogy miként tudjuk megalapozni a játékot. Ott még tapadt az Újpest, de utána a hatékony nyitásfogadásnak köszönhetően sikerült megbontani a blokkjukat, és onnantól már nem volt nehéz dolgunk, ez mindhárom szettre igaz volt. Elégedett voltam Bagyinka Fanni játékával is, a cél az volt, hogy minél dinamikusabban és minél könnyebben be tudjuk húzni a találkozót.

 

Tíz győzelemmel rajtoltak az Extraligában. Miben jobb egyelőre ez a csapat a többinél?

Mindennek az a kulcsa, hogy a játékosokban mennyi a motiváció arra, hogy minden edzésen és mérkőzésen a maximumot nyújtsák. Egy edző sok mindenben tud segíteni, de a fejlődésre való belső törekvésben nem. Mindent lehet jól és még jobban csinálni, jelenleg ebben motiváltak a játékosok, és mi is arra biztatjuk őket, hogy hozzanak önálló döntéseket. A mottónk, hogy próbáljanak csoportként kilábalni az adott problémából, legyen az szetten vagy meccsen belüli elakadás. Maguknak kell megtalálniuk a módot arra, hogy ezeket a nehezebb időszakokat menedzseljék, és úgy tűnik, ez eddig jól működik.

Mi az, amiben még fejlődhet a csapat?

Ez egy augusztustól májusig tartó folyamat, nincs olyan, hogy kész van egy játékelem, vagy elértük a csúcsot. Az időzítés a lényeg, ami rendkívül aprólékos és nehéz munka, és ez is jól sikerült az alapszakasz első felében. A stabilitás is fontos, valamint az, hogyan tudunk mondjuk a támadásokon színesíteni. A játékosok egyéni fejlesztése, technikai képzése is kitűzött cél, és ha ebben ők partnerek, akkor tudjuk, hogy olyan képességűek, hogy sokat elérhetnek. Tulajdonképpen ez a munkájuk, nincs más, amire fókuszálniuk kell. Összességében szerencsések vagyunk, hogy olyan dologgal foglalkozhatunk, amit szeretünk, és amivel örömet okozhatunk a szurkolóknak, családoknak.

A Swietelsky-Békéscsaba csütörtökön a Fatum-Nyíregyháza csapatát fogadja. A nyírségiek elleni meccsek mindig pikánsak. Kell ilyenkor extra motiváció a játékosoknak, vagy mindenki úgy készül erre, mint az összes többi találkozóra?

Lehetne ezt is állítani, de én úgy gondolom, hogy az ilyen mérkőzésekért dolgozunk. Ezekért kelünk fel reggel, teszünk bele az alapon túl extrákat, hiszen amikor hasonló kvalitású csapattal kell összecsapnunk, az számomra mindig a röplabda ünnepe. Bízom abban, hogy a játékosok is hasonlóan gondolják, mert ez önmagában külön motiváció. Ezért sem gondolom, hogy itt külön beszédre lenne szükség, mindenki megmutathatja, mit tud. Ez egy lehetőség számunkra, hogy újra bizonyítsuk, mit tudunk, és ezt így kell kezelni, nem pedig teherként.

A Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza női Extraliga-rangadót csütörtökön 17.45-től az M4 Sport élőben közvetíti.