Kupadöntős és a végén mindent vitt a Vasas

A hazai pályán 3:0-ra megnyert első meccs után a békéscsabai visszavágón is megnyerte az első két játszmát a Vasas Óbuda, ezzel pedig kiharcolta az MVM női röplabda Magyar Kupa március 12-i érdi döntőjébe kerülést, ahol majd a balatonfüredi Szent Benedek RA lesz az ellenfelük. Ugyan ezt követően a csabaiak egyenlítettek, de a végén a fővárosiak örülhettek a győzelemnek is. A Swietelsky-BRSE-nek maradt a Fatum-Nyíregyháza elleni bronzmérkőzés, ami amúgy a tavalyi finálé visszavágója.

 

Villámrajtot vett a Vasas, hiszen Bannister pontjaival villámgyorsan megléptek 6:2-re, amikor Tóth Gábor időt is kért. Sikerült rendeznie a sorokat, mert ugyanolyan gyorsan egyenlítenie is sikerült a hazaiaknak, s Drpa vezérletével, meg a feljavult blokkvédekezésnek köszönhetően át is tudták venni a vezetést. 18:14-re is vezetett már a BRSE, ám ekkor magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a vendégek, és 19:19-nél már egyenlő volt az állás, és aztán 22:19-ig meg sem álltak a piros-kékek. Megint sikerült egyenlítenie a csabaiaknak, ám 22:22 után három nyitást is rontottak, ami már nem fért bele, s bár 24:23 után még sikerült hárítani egy szettlabdát, aztán a következő lehetőségnél Bannister tett pontot a játszma végére (24:26).

A második szettben sokáig fej fej mellett haladt a két csapat – a csabaiak továbbra is feltűnően sok nyitást rontottak –, aztán 12:8-ra léptek meg a vendégek, de nem sokáig, mert Pekárik és Karhu becserélése után 13:13-nál egyenlő volt az állás, sőt a BRSE-nek fordítania is sikerült. A végjátékhoz érve azonban megint a Vasas kezdett dominálni és már öt ponttal is vezettek, aminek köszönhetően közel kerültek a döntőbe jutáshoz. 24:19-nél ugyan sikerült egy szettlabdát hárítania a hazaiaknak, de aztán Abdulazimova pontjával eldőlt fináléba kerülés sorsa (20:25).

Ezek után a harmadik felvonásban Jannisz Atanaszopulosz már a cseréknek adott lehetőséget. Bár eleinte ők is szépen muzsikáltak, aztán amikor négy ponttal is meglépett a hazai csapat, úgy tűnt, hogy sikerül túllépnie a csalódáson a BRSE-nek. Azonban rövidesen megint egyenlő volt az állás, sőt, a végjátékban a vendégek kettővel is vezettek, és nekik volt először szett- és egyben meccslabdájuk, de aztán háromszor sem tudták feltenni az i-re a pontot, és hatalmas csatában 30:28-ra ezt a szettet a csabaiak nyerték.

A negyedik játszma már egyértelműen a csabaiaké volt, a Vasas a végén annak is örült, hogy ki tudott jönni a tízből (25:12). Az ötödikben azonban Takács Doroti vezérletével megint erőre kapott a vendégek cseresora és a térfélcserénél 8:5-re ők vezettek, s aztán végig vezetve 14:9-nél jutottak meccslabdához, amit másodikra meg is oldottak (10:15).

 

MVM női Magyar Kupa-elődöntő, visszavágó:
Swietelsky-BRSE – Vasas Óbuda 2:3 (–24, –20, 28, 12, 10)
Békéscsaba, 1020 néző. V: Tillmann, Árpás.
BRSE: Glemboczki 4, Zólyomi 11, Drpa 34, Kliszura 16, Strunjak 5, Kornyijenko 7. Csere: Molcsányi (liberó), Pekárik 8, Karhu 4. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS: Bojko 7, Kalicanin 2, Bannister 12, Török 6, Abdulazimova 4, Király-Tálas 1. Csere: Bamba, Juhár (liberók), Papp 3, Fábián, Vezsenyi 9, Kump 5, Zernovic 9, Takács D. 10. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
Edzői értékelés
Tóth Gábor: – Az első szettet kiengedtük a kezünkből, ami alapvetően rányomta a bélyegét a találkozóra. 19:17-nél két rossz döntés volt a támadó kiválasztását illetően. Utána pedig, egyszerűen ennyi nyitásrontással nem lehet mérkőzést nyerni, főleg nem kupadöntőbe jutni.
Jannisz Atanaszopulosz: – Az első játszma volt a kulcs, mert hiába voltunk többpontos hátrányban, egyetlen pillanatra sem adták fel a lányok, így sikerült a magunk javára fordítani a játékrészt. A második szettben ettől felszabadultabban tudtunk röplabdázni, utána pedig azoknak is adtam lehetőséget egy ilyen remek ellenféllel szemben, akik kevesebbet játszanak. A negyedik szettet leszámítva őket is dicséret illeti, hiszen megnyertük a mérkőzést. Dolgozunk tovább.
Továbbjutott a Vasas Óbuda kettős győzelemmel, 6:2-es szettaránnyal.

 

HETI PROGRAM:
Február 3., csütörtök
18:00 Fatum Nyíregyháza – Chemik Police (lengyel; női Bajnokok Ligája); Tv: DIGI Sport1

Február 4., péntek
17:00 Szent Benedek RA – Diósgyőri VTK (női Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
18:00 1. MCM-Diamant Kaposvár – MTK Budapest (női Extraliga); Tv: Hunvolley.tv

Február 5., szombat
17:00 Gödöllői RC – Kispest SE (női NB I)
17:00 Vidux-Szegedi RSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I)
18:30 Budaörsi DSE-Emericus – Jászberény VT (női NB I)
19:00 TFSE – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)

Február 6., vasárnap
15:00 MÁV Előre-Bericap – CoreComm-VESC (női NB I)
16:00 Szolnoki RK – GLP Nyíregyháza (férfi NB I)
17:00 Swietelsky-BRSE – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
17:00 Vegyész RC Kazincbarcika – Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
17:00 Fino Kaposvár – Dunaújvárosi KSE (férfi Extraliga)
17:00 Kistext – Debreceni EAC (férfi Extraliga) – zárt kapuk mögött
18:00 MAFC BME – Kecskeméti RC (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
19:00 Fatum-Nyíregyháza – Vasas Óbuda (női Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
19:00 MÁV Előre-Foxconn – Dág KSE (férfi NB I)