Toronyai Miklós: „A kaposvári bravúr lendületet adott az Extraliga-meccsekre is”

A Vegyész RC Kazincbarcika a 3:0-s vereség után idegenben harcolta ki az MVM Magyar Kupa-döntőbe jutást a Kaposvár ellen. A csapat vezetőedzője szerint a tökéletes koncentrációnak és a felszabadult játéknak köszönhették a sikert, ami erőt adott a folytatásra: a kupaelődöntő óta a Vegyész a bajnokságban is legyőzte a Kaposvárt, majd Kecskeméten is nyerni tudott – a hétvégén pedig következik a Pénzügyőr elleni rangadó.

A viszonylag sima hazai vereség után mennyire hittek abban, hogy Kaposváron ki tudják harcolni a kupadöntőbe jutást?

Az első mérkőzésen mutatott játékunk alapján nem sokan adtak esélyt nekünk, de sportemberként természetesen nem adtam fel a reményt. A visszavágó előtti napokban rengeteget beszélgettünk a játékosokkal, folyamatosan azt próbáltam sulykolni beléjük, hogy felejtsék el, ami a hazai találkozón történt, és ne az eredményjelzővel foglalkozzanak, hanem mindig csak a következő labdamenetre koncentráljanak. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy technikai képzettség, illetve tudás tekintetében gyakorlatilag nincs különbség a magyar bajnokság legjobb csapatai között, a pillanatnyi forma és koncentráció dönti el a mérkőzéseket. Ebben a szezonban is többször előfordult, hogy egy csapat kétjátszmás előnyből kapott ki – mi is így jártunk ősszel a MAFC ellen bajnokin…

3:1 után aranyjátszmában sikerült kiharcolni a fináléba jutást – hogyan élték meg a sikert?

Eufórikus érzés volt, mert bármennyire próbáltunk hatni a játékosokra a mérkőzés előtt, úgy gondolom, a lelkük mélyén ők sem mindannyian hittek abban, hogy sikerülhet. Egy hét leforgása alatt a poklot és a mennyet is megjártuk.

Ez a siker pedig lendületet adott a bajnoki találkozókra, hiszen három nappal a kupameccs után az Extraligában is legyőzték a Kaposvárt, majd Kecskemétről is elhozták a három pontot.

Sokat jelentett, hogy a kupaelődöntő visszavágóján a játékosaim saját maguknak is bebizonyították, hogy bárki ellen képesek a bravúrra. Ettől függetlenül rendkívül nehéz volt a hazai bajnoki a FINO ellen, hiszen a fanatikus szurkolóink minden mérkőzésen elvárják a győzelmet a csapattól, ezért volt rajtunk némi nyomás, de a srácok szerencsére jól kezelték ezt, és hatalmas csatában meg tudták nyerni az összecsapást. Hatalmas eredménynek tartom, hogy tíz nap alatt kétszer is le tudtuk győzni a kaposváriakat, hiszen a miénk az egyik legidősebb keret a bajnokságban, a harminc év körüli játékosoknak szükségük van a regenerációra, amire nem nagyon volt időnk a sok meccs és a rengeteg utazás miatt, de a pályán ez nemigen látszott.

A hétvégén pedig újabb rangadó következik, hiszen az Extraliga-címvédő Pénzügyőr látogat Kazincbarcikára.

Biztosan nem vár ránk könnyű meccs vasárnap, de ahogyan már említettem, nincs jelentős tudáskülönbség a két csapat között, és bízom abban, hogy az elmúlt mérkőzéseken szerzett lendület kitart a hétvégéig és jó eredményt tudunk elérni a fővárosiak ellen.

Akikkel akár a kupadöntőben is találkozhatnak, hiszen a Pénzügyőr 3:0-s előnyből várja a február 11-i, Kecskemét elleni visszavágót.

Ez így van, de éppen a mi kaposvári bravúrunk bizonyítja, hogy a kupában nincs lefutott párharc, minden mérkőzésen koncentrálni kell.  Tavaly bronzérmesek lettünk a Magyar Kupában, ehhez képest idén már biztosan előrébb lépünk, de természetesen nem elégszünk meg a döntőbe jutással, meg akarjuk szerezni a trófeát.

 

Ha a szezon előtt azt mondják önnek, hogy február elején a harmadik helyen állnak az Extraligában és döntőt játszanak a Magyar Kupában, aláírta volna?

Összességében nem lehetek elégedetlen. A szezon elején beleszaladtunk néhány pofonba, de sikerült talpra állnunk, majd a 2022-es évet a Kaposvár ellen kupavereséggel kezdtük, de ezután is sikerült magunkra találnunk. Az alapszakaszból is van még hátra öt mérkőzés, az a célunk, hogy minél előkelőbb helyről kezdhessük a rájátszást, és ott is a lehető legjobban szerepeljünk. A kupadöntő pedig egyetlen mérkőzés, ott bármi megtörténhet.