Gergye Roland a Mariborral három döntőt szeretne játszani, a következő szezont pedig már egy erősebb bajnokságban kezdheti meg

A magyar válogatott 28 éves szélső ütője tavaly nyáron egy év kihagyás után igazolt Szlovéniába, ahol maximálisan megtalálta a számításait: kulcsemberként számítanak rá a fiatal csapatban, és rengeteg tétmérkőzésen építheti fel magát újra a korábbi szintre.

Hétközben Olaszországban játszottatok Bajnokok Ligája-mérkőzést, és három játszmában vereséget szenvedtetek a Lube Civitanova együttesétől. Ez volt a papírforma vagy azért szorosabb csatára számítottál?

Tisztában voltunk azzal, hogy nem lesz könnyű dolgunk, de azért ennél nagyobb ellenállásra számítottam. Nagyon fiatal a csapatunk, a feladónk is meglehetősen rutintalan, az elején neki sem ment a játék, az olaszok pedig kegyetlenül kihasználták a hibáinkat.

Ebben a fiatal csapatban milyen szerepet kap a rutinos, már több országban is megforduló Gergye Roland?

A csapattársaim és az edzők is számítanak rám, tudják, hogy több jó csapatban is játszottam már, a fiatalok hallgatnak rám, kíváncsiak a tapasztalataimra, meglátásaimra. Bevallom őszintén, tetszik ez a vezérszerep, élvezem, hogy fontos tagja vagyok az együttesnek. Szintén pozitívum, hogy nagyon közel játszom Magyarországhoz, bármelyik szabadnapunkon rövid idő alatt haza tudok ugrani.

Mondhatjuk tehát, hogy megtaláltad a számításaidat Mariborban?

Abszolút. Az volt a célom, hogy ebben a szezonban újra felépítsem magam és visszajöjjek arra a szintre, ahol az egyéves kényszerszünet alatt tartottam. Ha ezt még nem is sikerült elérnem, egyelőre jól haladok, bár ebben nem segített, hogy januárban én is elkaptam a koronavírust, ami miatt két hétig nem edzhettem. Most újra formába kell lendülnöm, de bízom benne, hogy az idény végére elérem a célomat, és a következő szezonban már egy erősebb bajnokságban tudom folytatni.

 

A jövőddel kapcsolatban vannak már konkrét tervek, esetleg megkeresések?

Több országból is érdeklődtek már irántam, például török és francia csapatok is figyelnek, ha jól sikerül a szezon második fele, szerintem nem lesz akadálya annak, hogy egy erősebb ligába szerződjek. Franciaországban már játszottam, nagyon szerettem azt a bajnokságot, ráadásul ott ismernek is már, remélem, ősztől visszatérhetek oda.

A csapattal mik a céljaitok a szezon hátralévő részében?

A szlovén bajnokságban mindenképp szeretnénk bejutni a döntőbe. A kupában ez már sikerült, sőt, az ACH Ljubljana elleni fináléban 2:0-ra vezettünk, sajnos azonban végül nem a miénk lett a trófea. A Közép-európai Ligában már biztosítottuk a helyünket az ausztriai négyes döntőben, természetesen ott is szeretnénk a lehető legjobb eredményt elérni. A Bajnokok Ligája más szint, az európai elitben az a célunk, hogy minél jobb mérkőzéseket játsszunk, fiatal játékosaink rengeteget tanulhatnak ezekből a meccsekből.

 

A válogatottban láthatunk 2022-ben? Például az Ezüst Európa Liga hazai rendezésű négyes döntőjében?

Mivel a szövetségi kapitány, Koch Róbert klubcsapata, a Graz is szerepel a MEVZA Ligában, többször is volt már alkalmam találkozni és beszélgetni vele. Elmondta, hogy ha egészséges vagyok, számít rám, én pedig szeretnék segíteni a csapatnak. Nagy lehetőség számunkra a magyarországi Final Four, hiszen automatikus résztvevőként a csoportkörnek nem lesz tétje a számunkra, kisebb nyomás mellett játszhatunk, építhetjük a csapatot a nyári négyes döntőre. Az előző évben bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk eredményesen szerepelni a sorozatban, természetesen ezúttal is ez a célunk.