A dartsban elért sikereit a röplabdának is köszönheti Balla Szabolcs, aki szerint csodásan ért véget az idei vb

Tán kevesen tudják, hogy dartsban Magyar Kupa-győztes és magyar bajnoki második a Kecskemét röplabdázója, Balla Szabolcs, aki természetesen az előző este véget ért londoni darts vb-t is figyelemmel kísérte, s Peter Wright-szurkolóként elégedetten nyugtázta a döntőben látottakat. Balla Szabolccsal beszélgettünk.

Szakmai szemmel nézve, mennyire volt színvonalas a hétfő esti Wright-Smith döntő?

Kettéválasztanám a tegnap látottakat. A döntő eléggé döcögősen kezdődött, ez részben azért is volt, mert Peter Wrightot kifütyülte az Alexandra Palace közönsége, ami nem tetszett a skótnak és a játékára is hatással volt az első pár szettben. Ráadásul, Michael Smithnél is rövidzárlattal indult a meccs, bár nála inkább a tét volt a legnagyobb ellenfél, így a világbajnoki döntő legelején sikerült lejátszani az egész torna legrosszabb és így leghosszabb legjét. Sajnos magukhoz képest gyenge formát mutatva dartsoztak még ekkor mindketten, amire Smith-nek sikerült hamarabb reagálni és kezébe vennie az irányítást.

A mérkőzés közepétől kezdve azonban belelendült a két játékos!

Igen, és a mérkőzés közepén még egyértelműen az angol Smith dominálta a játékot, azonban Wright zsenijét mutatja, hogy döntő pillanatokban fejben ő volt ott jobban, így hiába a jobb játék, a rekordmennyiségű 180, Smith nem tudott egy szettnél nagyobb előnyt kicsikarni. 5-4-nél hihettük azt, hogy már az a Michael Smith játszik, aki egymás után megverte a torna talán két legnagyobb esélyesét, a két walesi nagyágyút. A 10. szettben 2-0-ás vezetésnél már szinte csak a saját kezében volt a sorsa, azonban a korábbi világbajnok Wright megmutatta, miért volt ő a mérkőzés esélyese…

Említette a beszélgetés előtt, hogy Peter Wright-szurkoló. Különösen emlékezetes lehetett az Ön számára a döntő hajrája…

Nézze, minden elfogultság nélkül Wright a végéhez közeledve szenzációs játékot húzott elő, alig rontott tömegben és kiszállóban egyaránt. Az utolsó 10 legből, 9-et Peter Wright nyert, ami azt jelentette, hogy újra ő a világbajnok, a hatodik a történelemben, aki így már legalább kétszeres vb-elsőnek mondhatja magát.

Sokan azt mondják, hogy az egész tornát nézve Smith is megérdemelte volna a világbajnoki címet. Mit gondol erről?

A személyes véleményem az, hogy valóban ő is megérdemelte volna, ráadásul Smith talán még jobban is akarta ezt, mint a skót, de pont ez volt a végén a döntő! Peter Wright-szurkolóként azt mondhatom: egy csodálatos világbajnokság csodálatos befejezését láthattuk, néha ugyan sok hibával tarkított, de helyenként fantasztikus mérkőzésen.

Magyarországon Ön is a legjobbak közé tartozik dartsban, amellett, hogy élvonalbeli röplabdázó is. A darts-tábla előtt tud bármit is hasznosítani abból, amit a röplabdapályán tanult?

Azt mindenképpen, hogy 15 év magasabb szintű röplabdázás után a versenydrukk „kikopott” belőlem, nincs felesleges izgulás, ami hatalmas előny a dartsban azokkal szemben, akik nem voltak élsportolók. Még talán az lehet a hasonlóság, hogy a röplabdában is minden pontért meg kell küzdeni, hiszen csak az utolsóval van vége a meccsnek… A dartsban is csak az utolsó duplánál ér véget az összecsapás.

Mikor kezdett dartsozni?

Hat éve, az elején még csak hobbiszinten, és nagyjából négy éve vagyok igazolt játékosa a Hírös Hunoknak, akikkel tavaly sikerült megnyernünk a csapat Magyar Kupát.

Hamar megmutatkozott a tehetsége?

Ahogy leigazoltam hozzájuk, egyből beválogattak az elsőosztályú meccskeretbe.

Máshol is az elsőosztályú keret tagja…

Bizony, a kecskeméti röplabdacsapatnál vagyok feladó… (mondja mosolyogva – a szerk.)

Ott mi a minimális cél a bajnoki szezont és az MVM Magyar Kupa-sorozatot nézve?

A Magyar Kupában a minimális cél a legjobb négy közé jutás volt, ami sikerült is, s a bajnokságban is szeretnénk az első négyben végezni. Egyébként, az első félévben mutatott játékunk alapján szerintem lehetnek merészebb álmaink is: jó lenne mindkét sorozatban döntőt játszani és meg is nyerni azokat!

vp